Erhvervsbladet news07

Køb et Amino Sponsorlink

Seneste indlæg

E-mail abonnement

  • E-mail: Abonner
  • E-mail abonnenter: 0

Arkiv

maj 2009 - Indlæg

En jysk terrier med sans for retfærdighed
Modified: tir, 05/05/2009 - 15:40

Array

Created: tir, 05/05/2009 - 15:40
I morgen begynder retssagen mod Tryghedsgruppen, som beskyldes for at have stjålet magten og formuen for forsikringstagerne. I spidsen står den 66-årige Jørn Astrup Hansen, der er kendt for at bide sig fast, når støder på uretfærdigheder.

Det er aldrig sjovt at komme på tværs af en terrier. Den stolte og oprindeligt britiske hunderace er modig, vedholdende og har en lynhurtig reaktions- og opfattelsesevne. Netop på grund af de færdigheder blev terrierne brugt til at udrydde skadedyr i England i 1800-tallet.

Selvom Jørn Astrup kun er 66 år, har han tilsyneladende tætte bånd til datidens britiske terriere. I hvert fald beskriver flere personer ham netop som en terrier, der bider sig fast og går til kamp mod uretfærdigheder. Falder han over noget, hvor hans mavefornemmelse siger ham, at der er noget galt, kæmper han indædt for at ændre det. Det har direktion og bestyrelse i Tryghedsgruppen måtte sande, som Jørn Astrup beskylder for at have kapret fra de oprindelige ejere - nemlig forsikringstagerne.

Men Jørn Astrups kamp mod uretfærdigheder begyndte allerede i begyndelsen af 1990’erne, hvor han tog sit gode tøj og gik fra Midtbank. Han var uenig i den øvrige ledelses håndtering af en sag, som havde givet Herning-banken store tab. Det drejede sig om de tre jyske brødre Jeppe, Morten og Søren V. Petersens konkurs med Jydekompagniet i 1988. Uenigheden endte med, at Jørn Astrup smækkede med døren.

Efter sigende forsøgte det dengang nybagte direktionsmedlem gentagne gange at råbe bestyrelsen i Midtbank, der i 2001 blev opkøbt af Svenska Handelsbanken, op, men den valgte at sidde advarslerne overhørigt, og sagen endte med et tab til Midtbank på 170 millioner kroner.

Efter et par konsulentopgaver for Udenrigsministeriet og Verdensbanken flyttede den stædige jyde til Færøerne. Her var han først administrerende direktør i Sjóvinnubankin og siden i Føroya Banki.

De to færøske banker var brudt sammen i 1992 og 93 efter svære tab og måtte tilføres ny kapital, som kom fra såvel landsstyret på Færøerne og den danske regering.

Der blev lyttet

Det blev Jørn Astrup Hansens opgave at få bankerne på fode igen, og der er bred enighed om, at Føroya Banki spillede en central rolle i genopbygningen af den færøske økonomi i 1990’erne.

At der blev lyttet, når Jørn Astrup Hansen udtalte sig om færøsk økonomi på klingende jysk – man er vel fra Sædding i Vestjylland – vidner hans øgenavn fra tiden på Færøerne om – her blev han nemlig kaldt den færøske nationalbankdirektør.

Siden han vendte tilbage til Danmark i 2005, er en stor del af Jørn Astrup Hansens tid brugt på at kæmpe for, at forsikringstagerne i Tryghedsgruppen får retten til 24 milliarder kroner samt kontrollen over selskabet tilbage fra en ledelse og direktion, som ifølge Astrup er magtfuldkommen og selvsupplerende.

Om det lykkes, finder vi snart ud af, for i morgen begynder en retssag anlagt af Trygsagen med Jørn Astrup Hansen i spidsen mod Tryghedsgruppen. Sagsøgerne kræver formuen og kontrollen tilbage til forsikringstagerne.

Udover kampen mod Tryghedsgruppen bruger vestjyden, som nu bor på Østerbro i København, en del af sin tid på - som bestyrelsesformand – at afvikle EBH Bank, der brød sammen i efteråret sidste år.

I forbindelse med det arbejde har der været et tæt samarbejde med formanden for det statslige selskab, der skal afvikle de døende banker - Afviklingsselskabet til sikring af finansiel stabilitet, som det så mundret hedder – Henning Kruse Petersen, og han kalder Jørn Astrup Hansen for arbejdsom og rettænkende:

»Tingene skal gå aldeles ordentligt for sig. Hvis han føler sig stødt på sin retfærdighedssans, er der ingen grænser for hans arbejdsomhed,« siger Henning Kruse Petersen.

Flere indlæg « Forrige side