Skandalen om IT Factory har trukket mangemillionæren Peter Sølvbeck ind i pressens søgelys.
Selv om virksomhederne i stigende grad kræver, at medarbejderne er omstillingsparate, er langt de færreste rent faktisk klar til forandringer.
Kurator i IT Factory er Kammeradvokatens skrappeste ekspert udi momskarruseller og spektakulære ejendomskonkurser, hvor staten har skat til gode.
Der bliver ikke sparet på festkrudtet op til jul i det danske erhvervsliv. Næsten ni ud af 10 virksomheder holder julefrokost.
Statsadvokat Jens Madsen er slideren, der uden store armsving, har indtaget hovedrollen i statens kamp mod forbrydere med flip.
Array
Created: tor, 12/04/2008 - 19:13
Erkend at du er inkompetent og få succes Sådan lød hovedbudskabet fra professor i ledelse, Steen Hildebrandt, på en konference for ejerledere i Brøndby i går.
- Det er noget af det allerfarligste for en ejerleder: At være ubevidst inkompetent. Du kan ikke undgå at være inkompetent på nogle områder, men hvis du erkender det, kan du gøre noget ved det. Hvis ikke du erkender det, bliver du ved med at tage beslutninger på usikkert og muligvis decideret forkert grundlag. Og det kan have meget alvorlige konsekvenser. Især i den nuværende situation, hvor flere markeder er pressede, sagde professor på Aarhus Businesschool, Steen Hildebrandt, til de mere end 100 fremmødte ejerledere ved en konference arrangeret af Ejerleder Netværket.
Målet for enhver ejerleder er at blive bevidst om, at man er inkompetent på nogle punkter - for kun derved kan man gøre noget ved det. Noget af det, der skal til for at blive bevidst inkompetent er, ifølge Steen Hildebrandt, at få tilknyttet nogle rådgivere - det kan være bestyrelsesmedlemmer, advisory board eller eventuelt købe sig til rådgivere, der kan påpege hullerne i ejerlederens viden og kompetencer.
- Få en rigtig irriterende type med i din bestyrelse. Sådan en, der bliver ved med at pege på dine svage områder,« sagde Steen Hildebrandt.
Hans påstand var - blandt mange - at ejerledere tænker meget kortsigtet og har et alt for stort fokus på økonomi og bundlinje. Et af Steen Hildebrandts hovedbudskaber til ejerlederne var, at de skal bruge meget mere energi, end det er tilfældet for de fleste, på at tænke på det, han kalder »behovene i den ankommende fremtid« i stedet for nutidige kundebehov.
-Det er min påstand, at ejerledere skal tænke i tre bundlinjer: økonomi, socialt ansvarlighed og bæredygtighed. det er samtidig også min påstand, at dem, der ikke tænker på denne måde, lever en meget risikabel tilværelse, da økonomien naturligvis er vigtig. Men på lang sigt skal du forholde dig til de andre bundlinjer for at klare dig. Det er de andre bundlinjer, der sikrer, at du har en god økonomi på længere sigt, lød konklusionen på Steen Hildebrandts oplæg til Ejerleder Netværket.
Per Rud så åbenlyse fordele i at netværke med danske topchefer, da han arbejdede som chef i Shanghai for 70 kinesiske medarbejdere.
Hvad betyder sportslig succes for dit lederskab?
Kurve med nødder, chokolade og vin hitter som firmajulegave i de danske virksomheder i år.
Det at miste hæmningerne og begynde at kysse medarbejderne til årets julefrokoster kan i sidste ende koste jobbet.
Provst Kræn Christensen har travlt med at passe både egen præstegerning og lederjob.
En topchef skal besidde præcis de samme kvalifikationer i fede som i fattige tider.