Martin Thorborg rejser rundt i verden med familien
Følg vores rejse rundt i verden for at interviewe danske iværksættere

Køb et Amino Sponsorlink

Seneste indlæg

Abonner

  • E-mail: Abonner
  • E-mail abonnenter: 253

Gode links

Kig da her:

Arkiv

Amazon Kindle Test fra Thorborg

Som før nævnt, så har jeg købt en Amazon Kindle og nu da jeg har brugt den i noget tid, så må det være på tide at fortælle lidt om den.
Amazon Kindle er basalt set en e-bogs-læser. Altså bøgernes svar på en Ipod. Den er hverken særligt pæn, den kan ikke særligt meget og så er den rimeligt dyr. Så hvorfor overhovedet beskæftige sig med den?
Det skal man fordi man her ser bogens fremtid og fordi den er så fucking fantastisk!Jeg købte mit eksemplar på Amazon.com for 359 $ altså godt 1.800 kr. og et par dage efter kom der en kasse med min Kindle, et cover og en oplader. Jeg pakkede maskinen ud og tændte den. Det første jeg så var et "Dear Martin, my name is Jeff Bezos and.. Det var altså et "personligt" brev fra stifteren af Amazon og det betød med andre ord at min Kindle allerede var klar til brug, med min Amazon profil konfigureret, rimelig blæret. Jeg fik med andre ord en "Paskram" oplevelse. Det er et ord min herlige veninde fremtidsforskeren Anne Skare altid bruger om ting der bare virker når man køber dem og som giver en perfekt startoplevelse.

Det første jeg gjorde efter at have læst brevet fra Bezos, var at besøge "Kindle Shoppen". Den fandt man hurtigt fra startmenuen og med det indbyggede Whispernet, som kører via Sprint på noget mobilplatform, loggede jeg fint på. Der var pt. 179.000 bøger som kunne købes til min Kindle, en masse ugeblade og aviser og diverse blogs man kunne abonnere på. Det smarte er at de papirbøger man gennem tiderne har købt gennem Amazon også danner grundlag for de bøger man får anbefalet i Kindleshoppen. Så de to butikker samkører data og interfacet minder meget om hinanden.

Jeg lagde ud med at bestille Fortune Magazine som jeg elsker at læse og prisen var nogle få dollar om måneden, altså væsentligt billigere end på print. Da jeg bestilte abonnementet, som jeg for øvrigt kunne prøve gratis i 14 dage, kunne jeg ikke betale. Det viste sig at den forsøgte at trække penge på et af mine gamle udbrændte kreditkort og da jeg fik det skiftet hos Amazon, så kørte det fint. Herefter købte jeg bogen Sway til 9.95 $ som vist var 40% billigere end på print og nogle minutter efter var den hentet ned og klar til brug. En af de smarte ting er, at de bøger man køber både ligger lokalt og hos Amazon. Så hvis man mister sin Kindle, så kan man købe en ny og minutter senere have alle sine bøger igen, det er sgu godt tænkt! Så bestilte jeg et prøveabonnement på New York Times, Wallstreet Journal og en teknologi-blog jeg ikke lige kan huske hvad hedder.

At læse på en Kindle er en fornøjelse. Skærmen bruger Digital Ink, som er en patenteret teknologi der efterligner blæk og papir. Det er faktisk rigtig svært at se forskel på en side i en papirbog og så en "Kindle side". Selv i fuldt dagslys virker skærmen perfekt og da der heller ikke er lys i den, så bliver den aldrig varm eller på anden på "computeragtigt".  Så som den gode Bezos  skrev til "mig", var hans mål at komme så tæt på den oplevelse man har med en rigtig bog. Med andre ord skulle man meget hurtigt glemme elektronikken og hengive sig 100% til bogen og det er lykkedes. Der er nemlig intet ur, ingen e-mail der forstyrrer, ingen baggrundslys og ingen lyde når man trykker på knapperne. Dertil kører den gladeligt 14 dage på en opladning, hvis man ikke surfer for meget rundt på Amazon, for det bruger en del strøm. Med andre ord er oplevelsen så "ufancy" at man lyn hurtigt begiver sig ind i bogen og det uden nogen som helst forskel fra den oplevelse lidt papir giver.

At læse blade og aviser på sin Kindle er faktisk udmærket, hvis man kan leve med at billeder er sort/hvid og det er selvfølgelig ærgerligt hvis det er et flot magasin, men i Fortune Magazine gør det ikke den store forskel.

Men hvorfor så ikke bare bruge en almindelig bog?

For det første kan man på få sekunder købe de bøger man gerne vil have og det er typisk til godt halv pris. Det er dejligt for en utålmodig sjæl som mig, der gerne vil have min bøger i går. Dertil skal man ikke have bøgerne stående i reolen og man kan nemt tage dem alle sammen med på ferie.
Man kan søge i bøgerne med fritekstsøgning og på sekunder kan man slå ord op man ikke forstår, for der er indbygget en effektiv ordbog. Man kan også skrive notater til hver side, som man senere kan hente ned på sin computer med det medfølgende USB stik. og lave "æselører" så man altid kan komme tilbage til interessante passager i bøgerne. Hvis man har lyst, kan man også høre musik via den indbyggede MP3 spiller, men den har jeg ikke rodet med endnu.

Det er også smart at man kan stoppe sine egne dokumenter ind i den. Da jeg skulle til teoriprøve for at få mit Florida kørekort, så fandt jeg teoribogen som PDF. Og den mailede jeg til den e-mail adresse min Kindle har. For alle "Kindler" har en e-mail adresse og den kan man bruge til at smide dokumenter ind i maskinen. Så efter nogle minutter var teoribogen at finde i min Kindle og jeg kunne så slippe for at tage den bærbare med i seng J Det koster godt nok 50 øre, men det går jo nok, da datatrafikken på en Kindle er med i prisen på download af bøger m.m.

Det eneste jeg kan brokke mig lidt over er, at teknologien er ejet af Amazon, så man kan frygte et monopol der kan skalte og valte med priser og udvalg i fremtiden. Det havde været langt bedre for forbrugeren hvis det var en åben platform. Men til en start, så er det en fantastisk måde at vise gamle papirfacister, at deres sidste bastion er rendt over ende og at elektronikken også vil tage over her. For nu er det sgu muligt at gå på lokum med sin "computer" og læse dagens avis og det eneste man skal huske er at undlade at tørres sig i sin bare med sin Kindle :-)

Ps. Amazon Kindle kan PT ikke bruges i Danmark, da Whispernet ikke virker her. Men de arbejder så vidt jeg har hørt på sagen, så mon ikke vi ser den i DK en gang i 2009 ?

Skrevet : sep 15 2008, 11:12 af Martin Thorborg | med 40 kommentarer | 10.408 Visninger

Kommentarer

Brian Brandt sagde:

Så den virker så godt som man kunne forvente.. fedt at høre.. tror snart der er en på vej i posten så...

Eneste spørgsmål inden der bliver bestilt.. Kan det Whispernet bruges i Danmark ??

# den 15-09-2008 kl. 11:23
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Whispernet virker ikke i Danmark, jeg har også skrevet det på indlægget nu. Man kan godt læse den i Danmar, men man skal til USA hver gang man skal hente bøger, så det bliver nok lidt besværligt desværre.

Dbh Martin

# den 15-09-2008 kl. 12:09
Er kommentaren brugbar? 0 0

Brian Brandt sagde:

Danm it... søgte også lige lidt på sagen selv, men var lidt i tvivl om det var muligt i DK.. men nu ved man besked...

Der er en god oversigt over alle mobile readers her: wiki.mobileread.com/.../E-book_Reader_Matrix

nogle af dem virker vist i DK, men jeg tror jeg venter på Kindle, da den virker uhyre meget integreret med Amazon, hvor jeg som regel også køber mine bøger fra anyway..

# den 15-09-2008 kl. 12:13
Er kommentaren brugbar? 0 0

jarlskov sagde:

Det lyder ellers rigtig lækkert. Jeg synes dog at det er rigtig ærgeligt at den kun bruge whispernet og ikke alm. wireless så man kunne bruge sin internetforbindelse hjemmefra, og at den ikke kan trække alm. PDF'er. Men udover det lyder det som en utroligt lækker maskine :-)

# den 15-09-2008 kl. 17:48
Er kommentaren brugbar? 0 0

Mikkel deMib Svendsen sagde:

Jeg har kigget på den for et stykke tid siden. Godt at du kan lide den! :)

# den 16-09-2008 kl. 01:57
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Mikkel, ja den er super cool. Det er faktisk nok den fedeste gadget jeg har...

Dbh Martin

# den 16-09-2008 kl. 08:01
Er kommentaren brugbar? 0 0

Kim F. Rasmussen sagde:

Lyder vældig smart! Men med det udseende kommer den ikke ind her. Kan den fåes læderindbundet?

Mange hilsner

Kim, gamle papirfacist

# den 16-09-2008 kl. 22:32
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Den er bundet ind i noget der ligner læder, men om det er læder aner jeg ikke..

Dbh Martin

# den 16-09-2008 kl. 23:33
Er kommentaren brugbar? 0 0

Leif sagde:

Jeg glæder mig til, at Kindle kommer til at kunne bruges i Danmark.

Jeg har det på nøjagtig samme måde som dig, Martin: Vil gerne have adgang til bøgerne her og nu og gerne i en form, som gør at jeg kan tage "dem" med rundt, hvor jeg nu måtte være :)

# den 17-09-2008 kl. 06:46
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Ja det bliver super når den kommer til Danmark. Det er ikke sikkert at det er den platform der vinder, men jeg er sikker på at det er maskinen der sætter folk igang med at bruge e-bøger...

Dbh Martin

# den 29-09-2008 kl. 22:25
Er kommentaren brugbar? 0 0

Linda Christiansen sagde:

Jeg forstår vist ikke helt konceptet.

Hvis man har et registreret Kindledyr,kan man så ikke downloade ebøger fra Amazon til sin PC og derfra til...

Linda

# den 22-11-2008 kl. 14:09
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Jo da, alle PDF'er kan man smide ind på sin Kindle.

Dbh Martin

# den 03-12-2008 kl. 14:34
Er kommentaren brugbar? 0 0

nadia sagde:

Hvad vis Amazon ikke har den bog man gerne vil have i sin kindle??

# den 13-01-2009 kl. 14:03
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Hej Nadia

Som før skrevet, så kan man smide almindelige PDF'er ind i Kindlen, så hvis du kan købe sådan en version, så virker den også.

Dbh Martin

# den 13-01-2009 kl. 22:15
Er kommentaren brugbar? 0 0

Lene Gaardmand sagde:

Jeg synes det lyder helt fantastisk! har lige set indslaget fra Oprah, der hylder den i høje toner. Det hele lyder simpelthen for godt til at være sandt! Jeg er dog stadig rigtig glad for alle mine papir bøger, men fx for studerende ville det være mega fedt at have alle sine bøger i en:)

tror nu ikke jeg ville stoppe med at købe bøger irl NÅR jeg får købt en når den kommer til dk, da jeg elsker duften af ny bog og oplevelsen af at gå rundt i en bogforretning, og se og mærke på alle bøgerne, og til sidst vælge den eller demder skal med hjem.

Men helt fantastisk gadget, og jeg er glad for at høre at den bare VIRKER.

# den 11-02-2009 kl. 10:50
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Hej Lene

Tro mig, du ville brænde dine bøger af, hvis du kunne få dem i en Kindle. Du er typen der vil falde død om af vildskab hvis du prøvede den, du glemmer at det ikke er en rigtig bog i løbet af sekunder. Og fornøjelsen ved at høre om en spændende bog og så have den kl. 23.00 om aftenen minuttet efter du bestiller den, det er super!

Jeg har lige bestilt Kindle 2 :-)

Dbh Martin

# den 11-02-2009 kl. 22:32
Er kommentaren brugbar? 0 0

Brian Brandt sagde:

Så få da lige Amazon til at lave en dansk version, så vi også kan få gavn af den...

# den 11-02-2009 kl. 23:12
Er kommentaren brugbar? 0 0

Paul Thomsen sagde:

Man kan jo åbenbart overføre eget eller frit materiale ved hjælp af en email konto eller ved at bestille downloadformatet i kindle format.

www.reelsmart.com/.../kindle-tip-5-getting-free-books

Man kan hente lydbøger fra Amazon og benytte usb til overførsel, det lyder jo lidt underligt at man ikke kan gøre det også med tekst bøger. Det er i hvert fald ikke noget de slår på tromme om.

Det er jo kanp så smart som trådløst meen det ville jo give en masse mennesker muligheder for at bruge dyret.

# den 25-02-2009 kl. 17:00
Er kommentaren brugbar? 0 0

Rikke Laursen sagde:

Hej. Har i et stykke tid haft stor lyst til at anskaffe en Kindle. Men jeg bor i Danmark og vil ikke kunne anvende alle de ting den kan. Jeg har prøvet at få opklaret om jeg kan oplade en Kindle gennem computeren eller er nødt til at anvende det almindelige elektriske netværk. Kan du hjælpe mig med dette?

Hilsen Rikke Laursen, Danmark

# den 01-03-2009 kl. 14:12
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Hej Rikke

Du skal have fat i en Kindle 2, den kan.

God damn det er en fed gadget :-)

Dbh Martin

# den 05-03-2009 kl. 02:21
Er kommentaren brugbar? 0 0

jesperFG sagde:

Tak for din anmeldelse - den lyder vildt fed.

Så vidt jeg kan forstå er en dansk/europæisk version vist ikke lige om hjørnet, det er jo sikkert vores mange teleudbydere der komplicerer det (det ville jo være en god ting for 3 at gribe fat i - de vil jo gerne være så multimedie-agtige og så er de jo i en del af de europæiske lande).

Martin, jeg er med på at man kan maile en pdf til sin Kindle - men kan den kun modtage mails via whispernet - for så hjælper det jo desværre stadig ikke hvis man bor i DK ..eller SE som mig :)

hygge

jesper

# den 07-03-2009 kl. 11:03
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

@Jesper, du kan så vidt jeg ved godt smide det ind via USB, men jeg ville nok vælge en mere åben Sony ting hvis jeg var dig.

Dbh Martin

# den 18-03-2009 kl. 19:46
Er kommentaren brugbar? 0 0

Rogert sagde:

Hej Martin

Jeg har fundet en website som ser ud til at have fundet en løsning på DRM problemet, så du i et snuptag kan fjerne krypteringen på Amazon Kindle og derefter konvertere til andre e-reader formater:

"Converting Kindle Books: a painful process that works for reading Kindle books without a Kindle"

nyquil.org/.../1128-Converting-Kindle-Books-a-painful-process-that-works-for-reading-Kindle-books-without-a-Kindle.html

Ciao

Rogert

PS: Tak for en fin og spændende optræden på DR2 i går aftes...;-)

# den 23-03-2009 kl. 12:43
Er kommentaren brugbar? 0 0

Kristian sagde:

Nøj hvor er det genialt! Jeg havde ikke hørt om ebook readers før idag og tænkte "smart idé med en elektronisk bog". Så fandt jeg Kindle 2 med gratis wireless forbindelse til Amazon, Wikipedia, magasiner og aviser! So ein Ding muss ich auch haben!! Hold kæft hvor er det smart og hold kæft hvor er jeg trist over at den ikke duer i DK endnu. Det eneste den lige mangler er en farveskærm så man kan få de fulde ud af magasiner, lettere kan tyde grafer osv... og måske et design der ikke ligner noget fra 90'erne =)

# den 27-03-2009 kl. 10:54
Er kommentaren brugbar? 0 0

Johannes sagde:

Den kan i princippet bruges i DK.... bare uden wispernet.

Man skal bare hacke den http://calibre.kovidgoyal.net/

så kan man selv konvertere sine bøger

# den 18-04-2009 kl. 17:12
Er kommentaren brugbar? 0 0

NielsXML sagde:

Hej Martin,

Det er lidt uklart for mig, om du mener at det læsestof du kan købe til en Kindle er tilgængeligt, så det også kan bruges af blinde/svagsynede eller af ordblinde, eller om det "bare" er for os, der kan se og kan læse uden hjælp?

Disse brugergruppe ska jo MINDST have læst bogen op med text-to-speech og helst på det sprog som bogen er skrevet på.

/niels

# den 19-04-2009 kl. 23:25
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

@nielsXML, der er kommet en ny opdatering til Kindle og det betyder at forfattere kan slå funktionen fra, så det er forskelligt fra bog til bog. Stemmen læser op fra bogen via en eller anden algoritme og kun på engelsk, det lyder fint, men langt fra det en dygtig oplæser kan lave.

Dbh Martin

# den 20-04-2009 kl. 23:32
Er kommentaren brugbar? 0 0

Kim sagde:

Hej:)

Jeg ville bare høre om man kun kan lægge pdf filer ind på sin kindle via usb eller om man fx kan lægge microsoft reader filer ind hvis man fx konventere den som "Johannes" nævner???

Har nemlig en del filer i den form. Ellers om i har et forslag til en anden slags en kindle der kan læse dem???

# den 18-08-2009 kl. 19:05
Er kommentaren brugbar? 0 0

Kirsten W. sagde:

Har lige fået en Kindle i fødselsdagsgave. Bor i Danmark. Er det så muligt at registrere den her fra? Har tænkt mig at registrere den via min computer i min amerikanske svigermors navn men når der ikke er dækning er dette så overhovedet muligt? Altså det kommer vel ikke til at fremgå på min Kindle at jeg har registreret den vel?

# den 24-08-2009 kl. 15:25
Er kommentaren brugbar? 0 0

Kirsten W. sagde:

Ja så er det løst. Jeg køber og downloader Kindle bøger fra Amazon til min computer og overfører dem til min Kindle med usb kabel - og så har jeg adgang til amerikansk kreditkort - så min Kindle er i fuld gang!!!

# den 27-08-2009 kl. 16:46
Er kommentaren brugbar? 0 0

Steen Jurs sagde:

Jeg har lige set på news.cnet.com/8301-1023_3-10369321-93.html at Amazon vil begynde at sælge Kindle uden for USA ("in ... more than 100 countries") 19. oktober.

Der står at "the new e-reader will be capable of downloading books and periodicals via wireless networks belonging to AT&T and its international partners."

Er der nogen viden om hvad det betyder i Danmark? Hvem er AT&Ts partner i Danmark?

# den 07-10-2009 kl. 11:31
Er kommentaren brugbar? 0 0

jacob Ravnborg sagde:

Ja, så er den her!!! Jeg har lige bestilt min første Kindle. Der er på vej i posten. Hvor bliver det fedt.

også selv om der er lidt reduceret indhold i forhold til den amrikanske version.

Vender tilbage når jeg har testet den.

Har ind til videre fundet masser af gratis bøger der kan konverteres over til Kindle formatet.

VH

Jacob

# den 24-10-2009 kl. 23:49
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Ja det er super at den kommer til Danmark. Kindle vil helt sikkert åbne ballet for salg af e-bøger i Danmark. Jeg har selv solgt 2.200 E-pusher bøger i Danmark, men det er jo intet i forhold til det der vil ske snart!

Dbh Martin

# den 25-10-2009 kl. 13:44
Er kommentaren brugbar? 0 0

usb sagde:

Jeg overvejer selv at købe en Dingle, men har fra flere sider hørt at Dingle´n ikke er nær så god som mange af dens konkurrenter. Har du kendskab til Dinglens konkurrenter og vil du isåfald fortsat anbefale at man køber Dingle´n frem for et af de andre lignende produkter?

Jeg tror personligt at E-bogs markedet bliver kæmpe stort, når disse E-bogs readere bliver "alle-mands-eje"...

Dbh

Jørgen

# den 25-10-2009 kl. 14:27
Er kommentaren brugbar? 0 0

jacob Ravnborg sagde:

I got Kindle!!

ja så er den kommet. Bestilte Torsdag og fik den med morgen posten Mandag. Det må siges at være service.

Alt fungere. Den er let at bruge og hastigheden er fin. Man skal lige vende sig til side skiftene, da den giver et lille blink med skærmen.

Jeg har allerede hentet masser af gratis bøger (det var en LANG weekend med masser af venten på min Kindle) som jeg har converteret over til Kindle formatet .azw og det fungere uden problemer.

Oplæsnings funktionen er SUPER hvorfor i det hele taget læse når man kan få læst up!

Venlig hilsen

Jacob Ravnborg

# den 26-10-2009 kl. 12:47
Er kommentaren brugbar? 0 0

Hanne Andersen sagde:

Ved du noget om, hvornåt vi kan få bøger på dansk til Kindle?

Kan man overføre e-books, der er lånt på biblioteket til sin kindle??

# den 15-11-2009 kl. 15:04
Er kommentaren brugbar? 0 0

Matthias Kotthoff sagde:

Så har vi også en Kindle - virker fint!

Ankom 3 dage efter bestillingen (men med UPS, så man kan ikke hente den på posthuset, hvis man ikke har været hjemme!)

Bestilling af bøger fra amazon fungerer helt uproblematisk.

Man kan sagtens lægge danske tekster ind - de skal bare være i txt-format, så hvis bare man kan konvertere sine ebooks til txt, så kan de læses på Kindle.

# den 27-11-2009 kl. 16:29
Er kommentaren brugbar? 0 0

Kim Bach sagde:

Rigtig god post om Kindle Martin! Whispernet virker naturligvis i Danmark, men ikke til fri browsing, jeg kan kun tilgå Wikipedia.

Calibre softwaren er et must, det er iTunes til eLæsere, den klarer konvertering fra rigtig mange formater, og var, indtil opdateringen den 24-November, måden at læse PDFer på, den indbyggede direkte støtte for PDF fungerer, men PDF er desværre mange ting, så regn ikke med at det fungere ret godt, det afhænger helt af hvordan PDFen er dannet.

Calibre håndterer også RSS, så selv om det er en skadale at INGEN danske aviser er på Kindle, så kan jeg læse den fulde udgave af Information på min Kindle, takket være Calibre - altså jeg kan IKKE få lov til at betale for Information, men kan læse den FULDE udgave gratis! Jeg fatter ikke avisernes forretningsmodel.

Jeg har selv skrevet et længere blogindlæg om Kindle og eBøger her: www.kimbach.org/.../amazon-kindle-vision-og-forretning

Det er mest om visionen.

# den 03-12-2009 kl. 02:38
Er kommentaren brugbar? 0 0

Ejler Jensen sagde:

Jeg har lige købt en Kindle 2 og vil gerne vide hvordan man lettest får fat i danske bøger og bøger oversat til dansk.

Håber nogen har lidt erfaring de vil dele med mig.

# den 26-12-2009 kl. 13:21
Er kommentaren brugbar? 0 0

Ib Oustrup sagde:

Hej Martin

Jeg er helt enig med din vurdering af Kindle, jeg er også blevet totalt fan, alene det er jeg nu kan få mine foretrukne forfatter i bog rækkefølge, så når jeg endelig har fået fat i en ny som jeg er vild med ( exvis krimier) så starter jeg med nr. 1, og kan være helt tryk ved at jeg kan få fat i nr. 2-3-4- etc.

håber iøvrigt du har det godt,

hej io

# den 06-05-2010 kl. 17:32
Er kommentaren brugbar? 0 0
>