Martin Thorborg rejser rundt i verden med familien
Følg vores rejse rundt i verden for at interviewe danske iværksættere

Køb et Amino Sponsorlink

Seneste indlæg

Abonner

  • E-mail: Abonner
  • E-mail abonnenter: 253

Gode links

Kig da her:

Arkiv

Lad de ældre rådne op (Video)

Hvordan kan det være at amerikanske butikker er fyldt med hjælpsomme ældre medarbejdere, mens danske butikker mangler arbejdskraft og de ældre får lov til at rådne op i deres lejligheder?
Se indlægget og kom med din kommentar.

Dbh Martin

Skrevet : okt 22 2008, 12:09 af Martin Thorborg | med 13 kommentarer | 1.814 Visninger

Kommentarer

Din Computerhjælp sagde:

Hej Martin

Jeg følger SPÆNDT med i din blog hver dag. Det er sgu underligt at det er så sjovt, at følge andres liv.

Ja ja, jeg ved godt du skriver i din bog, at der er for mange som sidder og lever sin drøm gennem et fjernsyn eller computer:-)  Men når man nu ikke selv har muligheden for at leve sin drøm og rejse til USA, så må man tage det næst bedste.

Jeg tænkte lige, at jeg ville komme med et indlæg til din historie om at gamle mennesker rådner op. Jeg kan kun give dig ret, men sådan er det jo desværre. Det imidlertid ikke kun på dette område, men bla. også på finans og politiområdet, hvor Danmark simpthen ikke kan finde ud af at kigge på de andre lande, som har fundet en smart måde at gøre en ting på, og så tage ved lære fra dem.

Jeg synes vi burde kigge på USA og se hvordan de gør det.........

En lille men sjov historie..... Det er sådan at jeg er ansat i politiet, og iværksætter deltid. Jeg besluttede mig i sin tid for at tage politiudannelsen, og jeg kom ind i første forsøg. Jeg besluttede mig derfor at gå deltid med mit firma, men det er rigtigt tidskrævende politiuddannelsen, så jeg har siden måtte lukke det. Så der kan man sige at vi er gået hver vores veje.

Nu er jeg så meget snart færdig med min uddannelse, og har fundet ud af, at dette politi halløj ikke er noget for mig pga. mange ting som eks. personaleforhold. Jeg vil langt hellere have et firma, eller et ansvarsområde ved f.eks. en internet butik eller noget andet spændende. Men nu tager jeg lige de sidste måneder på uddannelsen og får det bevis, andet ville sgu være dumt.

Har du nogensinde tænkt over, hvordan dit liv havde været hvis du var kommet ind i politiet? Du havde næppe udgivet en E-pusher, og den ville jeg ikke havde kunnet undværet :-)

Ps. Jeg arbejdede pga. en turnus, samme sted som Camilla på station X og afdeling x, på det tidspunkt i besluttede jer at flytte til USA. SÅ da hun sendte den interne farvel mail rundt i afdelingen, så gloede jeg lidt......... og tænkte gid jeg dog var gift med den mand(just kidding) :-)

Ha det godt, og keep up the good work!

# den 22-10-2008 kl. 17:45
Er kommentaren brugbar? 0 0

Jacob Leander sagde:

Det du nævner har vi rent faktisk lidt af i Danmark, men som du siger kunne det udnyttes meget mere, hvis de ældre altså er villige til det.

Jeg ser nogle gange firmaer der søger såkaldte "morgenmænd" som fx støvsuger blade op foran banker og butikker - der er jo også ældre der gør rent eller ordner haver..

Men fænomenet med ældre som hjælper til i butikker er sjældent set her i dk. :)

# den 22-10-2008 kl. 18:40
Er kommentaren brugbar? 0 0

Michael sagde:

Hej.

Ret interessant problemstilling omkring servicebegrebet du rejser her, - synes jeg.

Da jeg startede Dyrebilen (et firma der passer kæledyr i folks eget hjem) lagde jeg ud med nogle unge mennesker. Lad mig nøjes med at sige at ungdommen ikke er hvad den har været ;-) Jeg kom derfor hurtigt til at trække på mit netværk af erfarne kæledyrsejere i pensionistalderen. De er nu også ret svære at få fat på, for pensionister idag er nu heller ikke hvad de har været ;-) Først og fremmest er de mere mobile og rørlige, dels er de betydeligt mere eventyrlystne. Et ældre par som jeg har kendt i årevis, har solgt sommerhuset og købt en autocamper og cirkulerer nu rundt i dit nye nabolag USA, for nu bare at nævne et eksempel.

Der så også ældre der ikke har de muligheder, men som godt vil lidt ud, men hvis der er noget de ikke bliver, så er det respekteret(!)Jeg er også uddannet som jurist, og det har jeg faktisk fået god brug for, efter jeg begyndte at ansætte ældre. Medarbejderudviklingsamtalerne (MUS) har jeg ikke med de ældre, men med de ansatte i kommunernes socialforvaltninger. Den kreativitet kommunernes socialrådgivere udviser for at fratage de ældres muligheder for at få hjælp, er i samme boldgade som den Riskjær, Thorsen og Trads blev fængslet for, men i kommunalt regi åbenbart aldeles straffri. Jeg har, på mine ældres vegne haft tre sager alene i år som af ankestyrelsen er blevet hjemvist, dvs at sagsbehandlingen har været så mangelfuld og udokumenteret, at den er stemplet "OMMER".

Så kunne man sige, at de ældre ved at tjene en skilling, selv kunne betale for deres rollator, men vi er slet ikke den boldgade. Èn af sagerne drejede sig om et ægtepar hvor den ene var syg og fik hjemmepleje og sygehjælp i hjemmet. Den anden, min ansatte, ønskede sig lidt "fri fra hjemmet" og nye indtryk gennem jobbet hos mig. Resultat: den anden (syge) ægtefælle fik fratage hjemmesygeplejersken og skulle nu dagligt køre med bus til et plejehjem hvor en bandagist (eller hvad de nu hedder) skulle skifte forbindingen. Den ældre har svært ved overhovedet at få tøj på grundet gigt osv. og skulle så gennemgå et smertehelvede i så henseende 2x dagligt. Der er ikke noget at sige til, at de ældre så har en naturlig frygt for hvad der så kan ske yderligere, og derfor vender tilbage som normale hjemmesiddende pensionister.

I mit nabolag ligger en SENIOR-NETTO som startede op under stor bevågenhed, men idag er der langt mellem seniorerne. Måske det skyldes de samme oplevelser, og måske NETTOs koncept ikke dur til at have jurister ansat til at sikre at de ældre ikke bliver røvet af kommunerne (ja, undskyld- det kalder jeg det altså for, -jurist eller ej.)

Mine kunder har udelukkende været positive omkring min brug af de ældre, (man forestiller sig vel heller ikke en 70-årig rende af med 55" fladskærmen)og der er noget trygt "morfar" agtigt over, at det er et voksent menneske der står for pasningen. Især når der ligger et firma bag, som kan træde til og afløse ved sygdom osv. Mange af vore nye kunder, som er unge Yuppier, er faktisk ret begrejstrede for selve tanken.

Så der skal gang i lobbyismen på de bonede gulve, der skal en koordineret indsats til mellem Stat og kommuner samt erhvervsliv. Ingen NETTO direktør vil stille op og sige at man gerne vil have ældre til at pakke indkøbsposerne, men ikke gider at skulle være barnepige for kommunerne på de ældres vegne. Så hellere lade projektet fuse ud.....

Hilsen Michael  

# den 22-10-2008 kl. 19:00
Er kommentaren brugbar? 0 0

Kasper sagde:

Det er da fordi ældre amerikanere er pjattede med at stå op i 10 timer og sige "Welcome to Walmart, get your shit and get out!" ;)

# den 22-10-2008 kl. 19:57
Er kommentaren brugbar? 0 0

Michael sagde:

If you don't like your job, you don't strike. You go in every day and do it really half-assed. That's the American way.

- Homer Simpson

# den 22-10-2008 kl. 23:21
Er kommentaren brugbar? 0 0

Thomas Rosenstand sagde:

Hej Thorborg

Tja... Jeg kan vist kun erklære mig enig: www.blog.concept-i.dk/sure-danskere-er-50-ar-bagud

God weekend!

# den 24-10-2008 kl. 13:42
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Din Computer Hjælp, jeg tror sgu jeg havde haft et fint liv, men om jeg var blevet der ved jeg ikke. Jeg har svært ved at lave dumme ting og topledelsen i politiet er i mine øjne nogle inkompetente akademikere, uden nogen som helst føling med virkeligheden. Og jeg havde jo nok sagt et eller andet til dem, som havde fået mig fyret. Så det er nok godt at det blev e-pusher m.m. :-)

Det er sjovt at du har arbejdet samme stedet som Camilla :-)

Held og lykke med det.

Dbh Martin

# den 24-10-2008 kl. 20:17
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Jacoblc, ja, jeg mener virkelig at vi skal have nogle ældre i spil. Men spørgsmålet er om de gider. Men fedt at nogle virksomheder prøver..

Dyrebilen, ja jeg tænkte nok at myndighederne gjorde det svært. I USA får man ikke skåret i sine ydelser hvis man tager et job så vidt jeg kan forstå, så måske kan det være forskellen..

Kasper, det lyder ikke som om du har oplevet den service man får i USA, tro mig, den er god!

Michael, Ha ha ha, den er sgu god :-)

Thomas, ja vi er som sædvanligt enige, det er bare så ærgerligt at vi danskere ikke kan smile mere. Det er underligt at vi skal være det lykkeligste folkefærd i verden, der må være noget galt med det måleapparat..

Dbh Martin

# den 24-10-2008 kl. 20:25
Er kommentaren brugbar? 0 0

Tore Godager sagde:

Hei Martin

Så sbra med litt videoblogging !!

Amerikanerne er klart blant de ledene i verden på service, og håper du kan trekke frem flere eksempler i din videoblogg. Var selv på et amerikansk kjøpesenter for noen uker siden i Atlanta, og var overveldet av  servicen jeg fikk. " How are you today sir ", var standardfrasen, og jeg sa alltid " I'm fine ". Da jeg så spurte dem " and how are you? " var dette alltid populært og en liten icebreaker. Dette opplever jeg aldri i skandinaviske butikker og ja, det kan være litt slitsomt - men også veldig hyggelig.

Om du samler opp gode kundeopplevelser og service, håper jeg å kunne invitere deg til Norge i 2009 og presentere dem på et av våre internett seminar. God service er et ofte glemt, men særdeles viktig konkurransefortrinn.

l8tr Tore

# den 26-10-2008 kl. 02:45
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Hej Tore

Tak for dit rare svar og ja, amerikanerne er fantastiske til service og netværk.

Jeg holder en del foredrag, men det er primært om at sælge mere på nettet og jeg kommer gerne til Norge, men da jeg bor i USA, så skal det lige planlægges i god tid. Du kan evt. kigge lidt i min bog: www.e-pusher.dk den er yderst populær i Danmark.

Dbh Martin

# den 27-10-2008 kl. 03:44
Er kommentaren brugbar? 0 0

Henrik sagde:

Service i USA er noget der skal opleves, som dansker er der lige før man syntes der er for meget service :-) Det er ihvertfald nogen man skal vende sig til, og ikke altid være mistroisk over for.

Når jeg er ude og handle i Danmark ender jeg altid med at blive i dårlig humør, alle de unge skoleelever der intet ved om service. De hyggesnakker bare vidrer når man venter, og spørg man om noget, ved de intet og kan sq ikke lige finde en der ved det.

Alle her i Florida er sq så positive, at det kun kan smitte af på en selv.  I vores lokale supermarket har de en ansat der er så gammel hun ikke kan gå. Hun tøffer rundt i en lille elscooter, og er sq så smilene. Hun tilbød en dag og kører mine poser ud til bilen, mere service kan man sq ikke bede om. Selv på parkeringspladsen, og af folk der ikke arbejder der, får man tit et "how are you" og "have a nice day"

Ved godt meget herovre handler om drikkepenge, men folk er mere positive end i lille Danmark. Selv når man går rundt i vores nabolag hilser alle, siger godmorgen eller ha en god dag, det kan man da kun blive i bedre humør af.

# den 14-11-2008 kl. 14:54
Er kommentaren brugbar? 0 0

Henrik Gregersen sagde:

Hej Martin.

Det er samfundets skyld. ( en fortæsket floskel)

Lige siden indførelsen af vælfærds samfundet i Danmark har vi opdraget folket til at, social bevidsthed er lig med omfordeling af midler.

Sjovt nok har jeg aldrig set det at man tager nogle penge fra nogle og giver det til nogle andre som en særlig positiv hjælp. En narkoman kommer ikke ud af sit narkoproblem ved at få 1000 kroner til en bedre lejlighed. De 1000 kroner bruges på junk i stedet.

Skatten er danmarks største problem, for den opfattelse af at vi gennem skatten sørger for os alle er med til at skabe folk uden initiativ. Skatten burde man bruge som vækst middel og ikke til omfordeling af omkostningerne.

Vi har vænnet os til at det er i orden at leve et roligt liv hvor vi betaler op til 60% i skat. Til gengæld lader vi så samfundet om at tage ansvaret. Vores høje skattetryk gør at vi afskriver vores personlige ansvar for at hjælpe andre, deltage socialt, deltage med bedre service osv osv.

Jeg har aldrig forstået hvorfor man i det danske uddannelses system aldrig rådgiver folk om iværksætteri. Til retfærdigheden skal det siges at det er mange år siden jeg fik studie vejledning, men det eneste man kan lægge sig an på er at man skal i folkeskole derefter på ungdoms uddannelse, så i lære eller på universitetet.

Hvad med at dyrke det positive i at folk selv tager ansvar for sit liv og for sine omgivelser. Men det gør man ikke fordi vi i dybest set har overdraget ansvaret til staten.

Siden indførsel af vældfærdssamfundet, er mængden af folk på overførselsindkomst steget fra små 100.000 til over 700.000.

Vores kultur skaber altså "tabere" (undskyld det er et hårdt ord at bruge)

Hvert år bruger vi 20 milliarder kroner på at "belønne" ældre i at gå hjemme og spille golf på efterlønnen. Disse ældre er ikke nedslidte, men er folk der holder på deres ret til at leve middelmådigt på samfundets regning. Disse ældre er opdraget med at det er samfundet der skal levere servicen og ansvaret, så de går ikke ud og tager et lønnet job i butikker.

Samfundet kunne tage de 20 milliarder og sende dem ud i vækst formål i stedet. Ja samfundet kunne feks starte med at sænke skatten med 20 milliarder, så folk fik mere ud af at arbejde og mærkede at det kan betale at tage skovlen i egen hånd.

Vi bruger 7 Milliarder alene om året på at administrere det danske skattesystem, og tager vi omkostningerne til ejendomme og meget mere til lander vi på virkeligt ubehageligt stort tal, som man groft sagt kunne bruge til at skabe vækst med, i stedet for kontrol.

Hvis samfundet begyndte at holde op med at belønne middelmådighed, og i stedet tænke på at give mulighederne for at folk kan skabe deres egen vækst, ville man også kunne se ældre service orienterede mennesker i butikkerne.

Du bor i USA, jeg har rejst en del, og jeg ved at Danmark ikke er verdens bedste på rigtig mange områder. Men vi er verdens bedste til at lulle os selv i søvn med.

Og det værste ved det her er at de mange Danskere tror på løgnen, så den politiske ændring der skal til kommer aldrig. Der var vinde der blæste den rigtige vej, da Ny Alliance blev skabt. Nu hedder de Liberal Alliance, og som jeg kan se det er det det eneste parti der faktisk ønsker vækst og en bedre fremtid.

Blog venligst videre omkring dine oplevelser i det amerikanske. Vi har brug for de mennesker som tør gå mod strømmen.

Henrik

# den 15-11-2008 kl. 22:05
Er kommentaren brugbar? 0 0

Martin Thorborg sagde:

Henrik, Ja alle er mere eller mindre rare her. Selvfølgelig oplever man dårlig service her også, men for det meste overraskes man positivt.

Henrik Gregerse, jeg er enig med dig langt hen ad vejen. Det er ærgerligt at vi (Danskere) ikke er bedre til at se hvordan andre gør ting. Lang fra alt i USA er i orden, men meget er. Så jeg skal nok blogge videre :-)

Dbh Martin

# den 19-11-2008 kl. 22:54
Er kommentaren brugbar? 0 0