Amino Buzz er inaktiv. Vi henviser til kategorien “Iværksætternyheder” i Aminos forum. Klik her
7
Boblerikon

Forfejlet kritik af SU tilskud til iværksættere

ASE mener at CEPOS kritik af deres forslag om at studerende kan tage deres SU med som iværksættere i 6-12 måneder, er forfejlet.
Læs hele historien på borsen.dk
Profilbillede
FranktheTank

smider lige min kommentar her

Værende selv en ung studerende og iværksætter, tiltaler idéen mig ud fra et rent egoistisk synspukt, fordi det ville da være dejligt med noget finansiel sikkerhed. Men fra et samfundsmæssigt er det et selvmål.
 
Risikovillig egenkapital eller investorer med indsigt og risikovillighed er måden at gøre det på, offentlige støtteordninger bliver en sovepude. At få stillet en sikkerhedsventil i sigte ville drive en lang række studerende til iværksætteri, som i første gang skulle lade helt være.

Hvis man endelig skulle kigge på vilkårerne for os SU studerende som iværksættere bør det være følgende parametre der justeres:
Indskud på iværksætterkonto/etableringskonto skulle være fradragsberettigede ifht. SU fribeløbr
Underskud i personlig (ikke hobby) virksomhed ditto, ellers kan man ende med et SU smæk hvis man oplever høj volatilitet i sin løn.
Flere løsninger ala Katapult, Copenhagen school of entrepreneurship, Fonden for entreprenørskab, venture cup o.l. Det skal være de gode idéer der føres ud i livet.

Mest af alt skal der skabes en mere risikovillig kultur. Da vi skulle hyre vores advokat i forbindelse med noget rådgivning, uden endnu at have tjent en krone, var 2500 i timen fanden galeme mange penge. Da jeg wirede en mindre formue til en gut som skulle lave vores it system var det også med en noget tør hals. Men vi troede på idéen, ligesom en masse andre kræfter omkring os, og det begynder at betale sig af nu.

Skrevet den 14-06-2012 11:41
Er kommentaren brugbar? 1       0       Svar Svar
 
Profilbillede
Brian Reinhold Jensen

Det er muligt jeg er dum og ikke kan se lyset, men jeg har svært ved at forestille mig at der er ret meget innovation og iværksætteri, med potientiale, der bremses fordi man ikke kan få 33.600 kr. i tilskud.

Med afskaffelsen af iværksætterskatten burde det ikke være noget problem at få financeret, gode projekter, i det prisleje.

Skrevet den 14-06-2012 11:43
Er kommentaren brugbar? 2       0       Svar Svar
 
Profilbillede
Ukendt

@Brian

Jeg kender flere eksempler på studerende, som bliver holdt tilbage grundet langt mindre beløb. Hvis du studerer i en af de større dansker byer, så er du i forvejen næsten tvunget til, at have et fritidsjob.

Ønsker man at stifte virksomhed ved siden af, så vil det for langt de fleste være uoverkommeligt.. Selvfølgelig kan man altid argumentere for personlige prioriteter. Jeg er overbevist om, at der ligger et stort potentiale blandt danske studerende.

Skrevet den 14-06-2012 12:53
Er kommentaren brugbar? 1       0       Svar Svar
 
Profilbillede
Brian Reinhold Jensen

@Jacob

Som sagt, det er muligt jeg ikke forstår sammenhængen.

Det er da helt sikkert en fin ide, for den enkelte studerende, der kan få lov til at lege selvstændig i et halvt år og prøve sig selv af efter færdiggørelsen af studierne. (For det er vel ikke et ekstra tilskud i mens man studere?) Men er det den rigtige måde at bruge pengene på, som samfund? Jeg tror simpelthen ikke på at det er en god ide.

Min pointe er at vi som samfund ikke får investeringen igen, jeg tror ikke på at der er ret mange projekter, med potientiale, der bliver bremset af manglende mulighed for at skaffe 33.600 kr. Du har helt sikkert ret i at der er mange flere der vil prøve deres ide af, hvis de kan fortsætte på SU et halvt år - men jeg tror bare ikke på at det rykker noget i samfundet, beklager :-)

Det store potientiale der ligger blandt studerende, bliver altså ikke udløst af at give 6 mdr. tilskud til nyudddannede.

Skrevet den 14-06-2012 13:09
Er kommentaren brugbar? 2       2       Svar Svar
 
Profilbillede
Ukendt

Jeg skal ikke gøre mig klog på, om der findes bedre ideer - Kan blot huske min tid på uni, hvor der virkelig var mange projekter, som blev opgivet af føromtalte grunde.. Det er trods, at der efterhånden er en række fine initiativer for studerende iværksættere, hvor de kan søge støtte og vejledning.

Vi bliver nok ikke enige mht. tilskuddet - jeg er overbevist om, at det kan have en positiv effekt. Mine tanker falder på Kiva.org

Skrevet den 14-06-2012 13:13
Er kommentaren brugbar? 3       0       Svar Svar
 
Profilbillede
Brian Reinhold Jensen

@Jacob

Vi behøver jo heller ikke blive enige, bare vi alle bliver klogere :-)

Det er muligt jeg er påvirket af ikke selv at have færdiggjort min universitetsuddannelse, men jeg tror ikke det er nødvendigt med en SU-berettiget uddannelse for at være iværksætter ;-)

Det er mit indtryk af pengene til investeringerne er derude, vi har bare skabt et miljø hvor det ikke er attraktivt at investere i startups i Danmark. Forhåbentlig forsvinder iværksætterskatten snart og så skal vi bare have lavet et miljø hvor de studerende kommer i kontakt med investorerne, fremfor at blive på overførselsindkomst når de starter virksomhed. Vi har ikke tradition for at uddanne os til iværksættere, jeg blev selv, nærmest pr. automatik, medlem af DJØF da jeg startede på Uni og de påvirker altså ikke til iværksætteri :-)

Skrevet den 14-06-2012 13:25
Er kommentaren brugbar? 1       0       Svar Svar
 
Profilbillede
Banditten

Undrer mig over om der er tale om et tilskud mens man studerer samtidig?

Ellers er jeg enig i meget af det foranskrevne, håber da det kan få en positiv effekt men jeg tror det ikke.

Personligt anser jeg initiativer som dette for at være sygdomsbekæmpelse. Vi skal i stedet for hellere forebygge. Det gør vi ved at se på de generelle rammevilkår for at opstarte og drive virksomhed her i landet. Et af de største problemer - særligt i lyset af den nuværende finansielle økonomiske situation - er naturligvis at få finansieret ideen. Hvordan det løses skal være mig usagt så jeg påpeger blot problemet. Så vidt jeg forstår SU-ordningen bliver der ikke tale om finansiering af ideen men blot til dækning af iværksætterens leveomkostninger?

Dernæst, et stort problem for tiden er at det første iværksætteren mødes med når han beder om ekstern finansiering er et krav om personlig hæftelse. Dette betyder reelt at mange kun har eet skud i bøssen - nemlig det første. Det tager man så lige to dage til at tænke over og så lægger man projektet på hylden da man naturligvis ikke vil riskere hus, hjem og familie mv.

Hvordan dette løses ved jeg ikke men påpeger alene dette sonomdrum.

En mulighed kunne måske være at man kunne få hvad der svarer til et SU-lån (iværksætterlån) der skal tilbagebetales på gunstige vilkår som vi kender det fra det nuværende SU-lån. Man skulle gerne opnå bedre adgang til finansiering og samtidig tillade initivtageren overlevelse på anstændige vilkår hvis uheldet er ude og skibet lider skibbrud. Dette sker desværre for alt for mange.

/Banditten

Skrevet den 14-06-2012 13:25
Er kommentaren brugbar? 1       0       Svar Svar
 
Profilbillede
Brian Reinhold Jensen

@Banditten

Du har helt ret i at et af de store problemer er det krav man møder om personlig hæftelse, i forbindelse med ekstern financering. Det skyldes igen at vi ikke har et miljø hvor det er attraktivt at investere i startups, så vi skal alle ud og "egenfinancere" i form af offentlige puljer eller banklån.

Hvis du har miljøet, hvor det er en privat investor der går ind i projektet, så kender han risikoen og et evt. tab bliver en sag mellem dig og ham, ud fra den aftale I har lavet.

Skrevet den 14-06-2012 13:31
Er kommentaren brugbar? 1       0       Svar Svar
 
Profilbillede
Boysen
Det er ikke mange uger siden vi brokkede os over folk der brugte dagpenge systemet til at starte deres virksomhed. I dag kommer der så et forslag som kunne ramme en del af den gruppe. Mon ikke meningerne havde været anderledes hvis det var en blå regering der havde stillet forslaget. Nej nej selvfølgelig indrømmer i aldrig det haha. Anyway så har jeg lige været i dagpenge systemet i 10 måneder efter udd. Og er nu selvstændig på første måned. Det kan virke lidt grinagtigt at små 5600 kr. Kunne gøre mig til iværksætter, men sådan er det nu og engang, og jeg ser flere fra min studie der kunne have brugt selvsamme ordning.
Skrevet den 14-06-2012 21:46
Er kommentaren brugbar? 1       0       Svar Svar
 
Profilbillede
Erik Hamre

Håbløst forslag alene af den grund at jeg vil vædde med at langt fra alle, måske ikke engang flertallet af iværksættere færdiggør deres uddannelse. Men igen et eksempel på hvilke politikere vi har, som med deres uddannelser i offentlig adminstration og 'samfundsvidenskab' ikke aner noget om erhvervslivet eller hvad der reelt driver vækst. Jeg vil næsten mene at jo mere uddannelse man har desto mere låst er man i forestillingen om hvad der er op og ned og hvad der kan lade sig gøre. Denne konstante insistering på uddannelse som driver af vækst er helt forkert. Der er meget få uddannelser som direkte kan overføres til produktion (fx ingeniører undtaget), mens resten er målrettet lønmodtager jobs eller offentlige stillinger (fx humaniora).

Hvorfor nægter politikerne at anerkende Skat som det helt afgørende tema for iværksætteri? Så fjern dog selskabskatten de(t) første år, hæv momsgrænsen og hæv bundgrænsen for beskatning af indtægt fra eget firma. Giv folk en chance for at gå all in uden at blive ruineret af lån til overlevelse. Se, det er incitamenter som er til at forstå i stedet for denne latterlige ide om at 5000 kr om måneden på nogen måde er nok til at få skub i iværksættere.

Kan ikke vente til denne tåbelige regering er færdig og Liberal Alliance forhåbentlig får de afgørende stemmer.

Skrevet den 15-06-2012 04:24
Er kommentaren brugbar? 2       1       Svar Svar
 
 

Få det bedste fra Buzz

Tilmeld dig det daglige nyhedsbrev.

Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere