på Amino

Kristina Skalberg's Announcements

København
11  Indlæg
41  Point


  • 28-03-2011
  • SELSKABSSKATTEN

    Dansk selskabsskat er under pres fra flere EU-lande

    Kilde: Business.dk

    Mandag den 28. marts 2011, 06:46

    Mange lande forsøger for tiden at tiltrække investeringer og arbejdspladser ved at sætte selskabsskatten ned. Det kan presse Danmark til at gå samme vej.

     

    Den britiske regering har netop besluttet at sænke selskabsskatten fra 28 til 26 procent i år og yderligere ned til 24 procent over de kommende to år. Også i Grækenland, Holland og Ungarn er selskabsskatten på vej ned, og den udvikling sætter Danmark under pres, eftersom det gør det sværere for os at tiltrække investeringer og arbejdspladser.

    Af samme grund anbefaler interesseorganisationen DI, at selskabsskatten sættes ned fra nu 25 til 15 procent over de kommende år. Den nuværende sats har ligget på 25 procent siden 2007, hvilket er den længste periode med uændret dansk selskabsskat siden 1998. På de fire år har hele 13 andre EU-lande sat deres selskabsskatter ned. Kun ét land har i dag en højere selskabsskat end for fire år siden - og det er Island.

    DI skønner, at en gradvis reduktion af selskabsskatten til 15 procent over de kommende år vil løfte velstanden op med 21 milliarder kroner, svarende til over 8.000 kroner per husstand, fordi virksomhederne vil investere mere, blive mere produktive ligesom flere udenlandske virksomheder vil flytte til Danmark eller lade være med at flytte væk.

    Brug pengene på topskatten

    Professor og skatteekspert Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet er enig i, at lavere selskabsskatter vil skabe en større velstand og gøre Danmark rigere.

    »Men hvis det kun drejer sig om at skabe vækst og større velstand, er det formentlig bedre at bruge pengene på at sænke topskatten,« siger professoren.

    Bo Sandemann Rasmussen tilføjer dog, at Danmark i en årrække har ligget nogenlunde godt med selskabsskatter, og haft samme lave satser som lande, vi normalt sammenligner os med.

    »Men det er klart, at hvis Holland og Storbritannien og måske også Tyskland, begynder at sætte deres selskabsskatter ned, så er det bekymrende, fordi det svækker den danske evne til at tiltrække og fastholde virksomheder,« siger Bo Sandemann Rasmussen.

    DI peger da også på, at en gradvis reduktion af selskabsskatten over de næste ti år vil sende et klart signal til internationale investorer og virksomheder om, at Danmark er et attraktivt sted at investere og drive virksomhed. Det er særligt vigtigt, at Danmark bevarer og udbygger den skattemæssige fordel i forhold til sine store eksportmarkeder, Tyskland og Storbritannien, som langsomt er blevet eroderet.

    Et fald i selskabsskatten på ti procentpoint er tilmed ikke specielt dramatisk set i et historisk perspektiv, vurderer DI. Fra 1998 til 2007 faldt den danske selskabsskat således med ni procentpoint, og tilbage i 1989 var selskabsskatten dobbelt så høj som i dag og på 50 procent. I samme periode har provenuet fra selskabsskatten været nærmest uændret, hvilket hænger sammen med, at virksomhedernes muligheder for at lave afskrivninger og andet, som bringer skatten ned, til gengæld er blevet begrænset.

    Andre konkurrenter

    To lande i EU, nemlig Bulgarien og Cypern, har i mange år haft en selskabsskat på blot ti procent, og Ungarn vil i 2013 komme ned på næsten samme niveau. De vil så være i selskab med Irland, som har en sats på 12,5 procent. På kort sigt vil det koste 5,5 milliarder kroner at sænke selskabsskatten fra 25 til 15 procent, viser DIs beregninger. Men jo mere den danske selskabsskattesats kommer ud af trit med det øvrige Europa, desto mere vil provenuet fra selskabsskatten blive udhulet i takt med at investeringer går Danmark forbi. Så fastholder Danmark selskabsskatten på det aktuelle niveau, vil provenuet formentlig under alle omstændigheder falde.B

  • Registreringsgebyrer for selskaber

    Registreringsgebyrer for stiftelse og ændringer i selskaber pr. 1. april 2011

     

    Gebyrer for selskabsregistreringer indføres pr. 1. april 2011

    I forbindelse med Finansloven for 2011, blev det besluttet, at der fremover skal opkræves gebyr ved registrering af stiftelse og ændringer i selskaber med begrænset ansvar. Gebyret opkræves for registreringer, der foretages den 1. april 2011 og fremover.

    For at indførelse af gebyrerne kan foregå så glat som muligt, vil Erhvervs- og Selskabsstyrelsen frem til ikrafttrædelsen informere bredt om de nye gebyrer.

    Der opkræves kun ét gebyr pr. registrering, også selvom den indeholder flere ændringer. Hvis man på grund af systemerne skal foretage flere registreringer ved en transaktion, opkræves man kun ét gebyr. Det gælder f.eks. fusioner, spaltninger og visse kapitalnedsættelser.

    Det vil være billigere at registrere oplysninger digitalt end hvis man indsender en anmeldelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Fremover er der derfor endnu flere grunde til at benytte webreg.

    Hvis webreg ikke er funktionsdygtigt, når man forsøger at gennemføre sin registrering, vil man kunne indsende en anmeldelse i papirform til styrelsen med tydelig angivelse af, at anvendelse af webreg ikke var muligt på det pågældende tidspunkt hvilket vil medføre, at gebyret nedsættes til det, som man ville være blevet afkrævet ved brug af webreg.

    Der opkræves gebyr for registrering af selskaber i langt de fleste lande, Danmark sammenligner sig med. Det gælder både lande i EU og OECD. Det vil stadig være lettere og billigere at registrere virksomhed i Danmark end i de fleste andre lande.

     

    Faktaboks

    • Det kommer til at koste 2.150 kr. at stifte et selskab ved anmeldelse til styrelsen og 670 kr. via webreg.
    • Ændringer i registrerede selskaber kommer til at koste 340 kr. ved anmeldelse til styrelsen og 180 kr. via webreg.
    • Der opkræves kun ét gebyr pr. registrering.
    • Hvis man registrer flere ændringer i et selskab samtidigt, betaler man kun ét gebyr én gang.
    • Hvis man på grund af systemerne skal foretage flere registreringer ved en aktivitet som tidsmæssigt ligger forskudt opkræves man kun ét gebyr.
    • Hvis webreg ikke er funktionsdygtigt og man indsender en anmeldelse til styrelsen med tydelig angivelse om, at anvendelse af webreg ikke var muligt på det pågældende tidspunkt, skal man alene betale et gebyr svarende til det som registreringen ville have koste ved anvendelse af webreg.
    • Der opkræves gebyr ved selskabsregistrering i stort set alle lande, Danmark sammenligner sig.

    (Kilde: Erhvervs- & Selskabsstyrelsen) publiceret 14. marts 2011

RSS