på Amino

Hvordan vælger man shopsystem til sin webshop?

Jeg har arbejdet i halvandet års tid med webshoppen holmrisonline.dk, som sælger kontormøbler. Det er en shop, som er kommet op at stå sideløbende med en række fusioner i møbelbranchen, og som samler en lang række danske og udenlandske designmøbler og andre møbler til kontoret.

Shoppen er kodet fra bunden, og det har betydet, at vi har haft mulighed for at få det nøjagtigt som vi ville, og det har været en stor fordel på den tekniske side og ift. features.

Vi har fx. arbejdet dybt med filtre, som betyder, at der er gode muligheder for at indstille filtre for fx. pris, brands og designere, som er nogle af de parametre der er afgørende, når kunden hurtigt skal have et overblik.

Det har dog også betydet, at launchen er sket noget senere end hvis vi havde valgt et standard system som et af disse nedenfor.


Gode standard shopsystemer

Skal du blot oprette en blog eller hjemmeside uden shop, så skal du vælge Wordpress som system. Du finder en nem guide til opsætning af wordpress på eget domæne her.

Det er dog ikke alle der har mulighed for at code en shop fra bunden, da det tager både lang tid og mange resourcer, så jeg plejer at anbefale folk at starte i et standard shop system, som fx. Magento eller Prestashop. Det er begge meget fine systemer, som kan langt det meste af det man har brug for "lige ud af boksen", som man siger.

Disse to systemer er begge gratis at starte op med, og kan håndtere rigtig mange produkter og varianter.

Der er dog også andre systemer som klart kan anbefales. Fx. Woo-commerce, er et godt system, som bygger på Wordpress blogsystemet. Wordpress er ikke kun et godt system til at blogge, men det er også et gilmrende system til almindelige hjemmesider, og bestemt også til webshops.

I dag kører 25% af alle hjemmesider på Internettet på Wordpress platformen, og det betyder, at det udvikles en lang række gratis og gode plugins til systemet. Et plugin er en funktionalitet (kode-stump), som kan implementeres med få klik, så funktionaliteten udvides.



Hvad skal man vælge?

Hvis du ønsker at starte ud stille og roligt, så skal du helt klart vælge et af de gratis systemer. Har du derimod specifikke krav til shoppen fra starten, som fx. hos Holmrisonline, hvor vi ønskede at folk eksempelvist skulle kunne søge i alle kontorstole via producent, pris og designer, så kan det være en god ide at lave noget specialbygget.

Man skal dog have budgettet og tiden til det, og så kræver det også en dygtig projektleder, at styre udviklingen af en shop.

Det kan være en god ide, at se på hvad der findes i forvejen, og så bygge videre på noget af det som findes. Udfordringen med open-source (magento, presta etc) er at alle andre vil kunne bruge alt hvad du får udviklet, og derfor kan det tale imod at køre på disse platforme.

Du kan læse lidt mere her omkring sammenligning mellem netop disse tre systemer.

Hvis du læser dette og blot bliver lidt forvirret over de mange systemer og løsninger, så skal du blot gøre dig klart hvad dit behov er. Jeg er enig med fyren i videoen i, at hvis du blot skal bruge et par 100 produkter, så kan Wordpress med Woo commerce sagtens klare det for dig med rigtig fine resultater. Men skal du bruge mere end 1000 produkter, så kan det være bedre at køre med fx. Prestashop eller Magento.

Magento og Prestashop er bygget som shopsystemer fra bunden, hvorimod Wordpress er bygget som blogging platform, som dog let kan udvides til at indeholde stærke shop-funktionaliteter. Så det er en ret sikker strategi at starte med fx. Wordpress, og så få lagt noget op, og så kan man meget let migrere til et af de tungere systemer, hvis der kommer fut i sagerne. De fleste kan nemlig let selv opsætte en shop i Wordpress. Jeg har selv gjort det 3-4 gange, og jeg er bestemt ikke programmør, men jeg ville ikke begive mig ud i at opsætte en større løsning uden hjælp fra en programmør.

En anden god ting er, at der er masser af integrationer til Magento. Det betyder, at hvis du skal have dit økonomisystem fx. til at spille sammen med shoppen, så bør du først tjekke hvad der er lavet til Magento, da der ligger mange systemer her som allerede spiller fint sammen, og som er testet og prøvet af mange brugere.

Held og lykke med jagten, og jeg håber du bliver glad for at være e-købmand!


Skrevet 23-05-2016 15:35   af   mortenstorgaard

Kommentarer

mortenstorgaard skrev  re: Hvordan vælger man shopsystem til sin webshop?   den 30-01-2015 kl. 12:39

Har du erfaringer med andre shopsystemer eller kommentarer, så meld endelig ind her.