Som et led i bestræbelserne på at gennemføre administrative lettelser for dansk erhvervsliv, er der med virkning fra 1. januar 2010 blevet vedtaget nye muligheder for fravalg af revisionspligt i selskaber.
Spørgsmålet er dog, om fravalg af revisionspligt i dag er en administrativ lettelse? Med den nye selskabslovs ikrafttræden, hvor skærpede krav til ledelsens ansvar for det enkelte selskabs økonomiske driftsgrundlag er et af de vigtige omdrejningspunkter, bør medlemmerne af et selskabs ledelse kraftigt vurdere værdien af, at selskabet på kort sig sparer revisionsomkostninger ved fravalg af revisionspligten.
Årsagen er, at samarbejdspartnere som pengeinstitutter, leasingselskaber og kreditgiver fortsat vil efterspørge reviderede regnskaber i deres vurdering af selskabers rentabilitet og kreditværdighed. Endvidere gælder, at uanset et selskabs fravalg af revisionspligt skal der stadig indsendes årsrapport for selskabet senest 5 måneder efter regnskabsårets afslutning, hvilket ikke alle selskaber er opmærksomme på ved fravalget af revisionspligt.
Det er derfor ikke kun et fravalg af revisionsomkostninger, der bør ligge til grund for et eventuelt fravalg af revisionspligten. Det er hele pakken, der skal tages med i overvejelserne, dvs. forholdet til banken, forholdet til leasingselskabet samt forholdet til 3. mand (ikke mindst i en salgssituation af selskabet). Såfremt revisionspligten er fravalgt, kan det i ovenfor nævnte situationer faktisk vanskeliggøre ledelsens muligheder for at danne det overblik og de beslutninger, som ledelsen med den nye selskabslov indskærpes at besidde og varetage på selskabets vegne.
Med venlig hilsen
SKALBERG SELSKABER ApS
Kristina Skalberg
www.skalbergselskaber.dk
Mail: info@skalbergselskaber.dk
Direkte: 22582122
Skrevet
11-10-2013 19:00
af
Kristina Skalberg