Amino Ekspertblog

Jeg arbejder som a-kasse konsulent hos Krifa Erhverv - Kristelig a-kasse for Selvstændige. Jeg vil lave blog indlæg om a-kasse regler, som har stor betydning for dig som iværksætter / selvstændig. Jeg har snart 24 års erfaring som a-kasse konsulent, og deraf de sidste 10 år med rådgivning af selvstændige. Jeg er også tilknyttet som frivillig specialist rådgiver hos Væksthus Midtjylland.

Din omsætning har afgørende betydning for din ret til dagpenge

Skrevet af: Henrik Lassen
30. juni 2014 | 3.618 Visninger | 0 kommentarer

Amino Ekspertblog

Niels Henrik Kjær Lassen fra Krifa Erhverv

Jeg arbejder som a-kasse konsulent hos Krifa Erhverv - Kristelig a-kasse for Selvstændige. Jeg vil lave blog indlæg om a-kasse regler, som har stor betydning for dig som iværksætter / selvstændig. Jeg har snart 24 års erfaring som a-kasse konsulent, og deraf de sidste 10 år med rådgivning af selvstændige. Jeg er også tilknyttet som frivillig specialist rådgiver hos Væksthus Midtjylland.

Din omsætning har betydning for, om du kan få dagpenge, hvis du en dag lukker din virksomhed. Det er ikke nok, at du arbejder i døgndrift, hvis arbejdet ikke medfører en indtægt.

Et medlemskab af en a-kasse er en forsikring imod tab af indtægt i en ledighedsperiode. Ligesom enhver anden forsikring har den nogle betingelser, der skal opfyldes. Én af disse betingelser er, at du skal have opfyldt et arbejdskrav på et års fuldtidsarbejde.

Arbejdskravet kan opfyldes enten med lønarbejde eller med drift af selvstændig virksomhed.

Arbejdskravet skal opfyldes inden for de seneste 3 år.

Kun arbejde udført i en medlemsperiode kan medregnes.

Drift i væsentligt omfang

Lønarbejde kan medregnes time for time, uanset hvor mange eller hvor få timer du har arbejdet pr. uge.

Arbejdskravet kan opfyldes med lønarbejde i 1924 timer (52 uger a 37 timer).

Arbejde i din selvstændige virksomhed kan alene medregnes, hvis du har arbejdet på fuld tid. Begrebet "fuld tid" betyder, at dit arbejde i den selvstændige virksomhed skal svare til et lønarbejde på mere end 30 timer pr. uge. Vi kalder det ”drift i væsentligt omfang”.

Arbejdskravet kan opfyldes med drift af selvstændig virksomhed i væsentligt omfang i 52 uger.

Du kan også kombinere beskæftigelsen med f.eks. 26 ugers drift af selvstændig virksomhed i væsentligt omfang og så 962 timers lønarbejde (26 uger a 37 timer). Du kan dog ikke medregne begge typer beskæftigelse fra samme uge.

Hvad tæller som arbejde i din selvstændige virksomhed

For at din beskæftigelse i virksomheden overhovedet kan betragtes som værende arbejde, er det afgørende, at der følger en indtægt med.

Opgaver af administrativ art, som ikke medfører en indtægt, kan også medregnes, men skal stå i rimeligt forhold til de indtægtsgivende aktiviteter. De indtægtsgivende aktiviteter skal udgøre den største del af virksomhedens samlede aktiviteter.

Det er omsætningen i virksomheden, der fortæller noget om de indtægtsgivende aktiviteter. For at kunne vurdere omfanget af de indtægtsgivende aktiviteter, sammenholder vi omsætningen med prisen på dine produkter eller service ydelser.

Eksempel 1

Yder din virksomhed konsulentbistand på timebasis, vil en omsætning på 1,2 mio. kr. til en faktureret timepris på 600,- kr. svare til en indtægtsgivende aktivitet på 2000 timer.

Dertil kommer administrative opgaver. Disse kan medregnes i et rimeligt omfang. En tommelfingerregel er, at de administrative opgaver kan medregnes ca. 1 til 2. Altså 1 times administrativt arbejde for hver 2 timers indtægtsgivende arbejde. Med gode argumenter kan man godt forsvare at tage flere administrative timer med, men aldrig flere end de indtægtsgivende timer.

I alt kan vi således sige, at der er ca. 3000 timers arbejde i virksomheden i det pågældende år.


Eksempel 2

Har du en butik, vil du som oftest have en fast åbningstid. Åbningstiden i sig selv er dog ikke nødvendigvis lig med arbejdstid.

Er det f.eks. en skobutik med en omsætning på 1 mio. kr., og gennemsnitsprisen på et par sko er 400,-kr., så er der solgt ca. 2500 sko på et år. En ekspedition tager ca ½ time pr. købende kunde, når der både skal vejledes og tages imod betaling. Altså er der 1250 timers indtægtsgivende aktivitet i butikken det pågældende år.

Ekspedition af kunder, der ikke køber noget, er ikke indtægtsgivende aktivitet, men kan dog medregnes som administrativt arbejde. Her vil vi kunne argumentere for, at der er forholdsvis meget administrativt arbejde i forhold til de indtægtsgivende aktiviteter, da det må forventes, at der kommer en del kunder ind i butikken, som ikke køber noget.

Med 1250 timers indtægtsgivende aktivitet, kan der medtages f.eks. 1000 timers administrativt arbejde. I alt altså 2250 timers arbejde i det pågældende år.

Eksempel 3

Er det en produktionsvirksomhed, du har, så går der mange timers arbejde både med at fremstille produkterne og med at få dem solgt. Produktets pris er jo et udtryk for prisen på råvarer og fremstillingsomkostninger, bl.a. tidsforbruget på fremstillingen plus virksomhedens avance.

Men det er reelt kun de produkter, der bliver solgt, der medfører en indtægt. Det er således kun den tid, der er gået med at fremstille de solgte produkter, der er en indtægtsgivende aktivitet. Den tid, der bruges på at fremstille til lager, kan reelt ikke medregnes som indtægtsgivende aktivitet, hvis produkterne aldrig bliver solgt.

Konkret vurdering

Det er din personlige beskæftigelse i virksomheden, vi skal have vurderet. Vi tager derfor også højde for, hvor mange andre personer der er beskæftiget i virksomheden, og hvad deres arbejdstid og arbejdsopgaver udgør.

Det enkelte år vurderes også i forhold til tidligere år. Flere års gode resultater i virksomheden ødelægges altså ikke af, at du rammer et dårligt år.

Men pas på

Hvis du f.eks. er nystartet og ikke kan få rigtig gang i din virksomhed, skal du passe ekstra på. Nogle gange ser vi, at en iværksætter har været alt for tålmodig alt for længe i håb om at få skabt en udvikling/omsætning. Det kan i sidste ende betyde, at der ikke kan opnås ret til dagpenge.

OBS

Driver du virksomhed i selskabsform, er det normalt, at du udbetaler løn til dig selv. Denne løn kan dog ikke tages som udtryk for dine arbejdstimer. Det er stadig virksomhedens samlede aktiviteter, vi kigger på.

Er du medarbejdende ægtefælle, er det igen normalt, at du får en løn fra virksomheden. Men også her betragtes du som selvstændig, og din lønseddel kan heller ikke her tages som udtryk for din beskæftigelse.

Hvor mange stjerner giver du? :

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar - tilføj en kommentar nedenfor
 

Om denne blog


Få besked