Hej Mikkel,
Nå lad os få det helt på rene så der ikke kommer fremtidige misforståelser om hvad der er rigtigt og ikke rigtigt.
1. Når vi taler om beskyttelsen igennem kortbetaling på internettet er det ”indsigelsesordningen” vi henviser til.
Indsigelsesordningen er ikke lovreguleret, men aftalebaseret og følger af Forbrugerombudsmandens retningslinier vedrørende fjernsalg m.v. i betalingssystemer med betalingskort.
Retningslinierne er udstedt i medfør af betalingskortlovens § 12 a, stk. 2, og markedsføringslovens § 17 efter forhandling mellem Forbrugerombudsmanden og Dansk Postordreforening, Pengeinstitutternes BetalingsSystemer, Finansrådet, Dansk Handel & Service, Dansk Detail Kreditråd, Diners Club Denmark A/S samt Forbrugerrådet.
Det følger af retningslinierne, at forbrugeren kan gøre indsigelse, såfremt der er trukket et beløb fra forbrugerens konto og forbrugeren kan godtgøre:
· at han ikke har modtaget varen
· at han har været udsat for et misbrug af kortoplysninger
· at han har fortrudt købet, inden han har modtaget varen ved fx at nægte at modtage den eller undlade at afhente den på posthuset
· at der er trukket et højere beløb, end forbrugeren havde godkendt ved bestillingen
Du kan læse mære om indsigelsesordningen her: http://www.e-maerket.dk/sw2654.asp
På godt dansk betyder ovenstående at indsigelsesordningen er en aftale som er udarbejdet mellem/af Forbrugerombudsmanden og Dansk Postordreforening, Pengeinstitutternes BetalingsSystemer, Finansrådet, Dansk Handel & Service, Dansk Detail Kreditråd, Diners Club Denmark A/S samt Forbrugerrådet. Altså ikke en lov.
2. Det er ikke korrekt, det var e-handelsfonden der i Alfaview sagen fik afklaret at man som nethandlende kunne få sine penge retur på trods af konkursen – se http://www.presswire.dk/pc/pressroom.asp?obj=1&id=24391&pbID=185. Med hensyn til Sterlingsagen så kom det bag på de fleste , inkl. Forbrugerrådet, Forbrugerombudsmanden og e-handelsfonden, at de der havde betalt med udenlandske kort kunne få deres penge tilbage. Den 1 nov. træder den nye lov om betalingstjenester i kraft hvilket gerne skulle gøre det klart hvilke rettigheder man har som forbruger. Vi er ved at nærlæse loven for at se om der er behov for justeringer i e-mærkets retningslinier.
3. En erhvervsdrivende som sælger til andre erhvervsdrivende må man gerne tage i mod bankoverførsler, jf. e-mærkets retningsliner se evt. http://www.e-handelsfonden.dk/sw1383.asp
4. Vi er som sagt i gang med en revidering af e-mærkets retningsliner hvor vi også kigger på forbuddet mod bankoverførsler. Forventer at kunne offentliggøre de nye retningsliner i starten af det nye år.
5. Gentagende undersøgelser viser at der er rigtigt mange forbrugere der kender e-mærket og tillægger det værdi, senest har Forbrugerstyrelsen offentliggjort en undersøgelse lavet af TNS Gallup hvor 7 ud af 10 forbrugere angiver at de kender e-mærket og ved at det står for at en netbutik drives lovligt og etisk forsvarligt se evt. (åbner i PDF http://www.e-handelsfonden.dk/graphics/Indhold/PDF/PR_Forbrugerstyrelsen_090525.pdf)På baggrund af undersøgelsen anbefaler Forbrugerstyrelsen at erhvervsdrivende ansøger om e-mærket.
6. Med hensyn til de store bogstaver så er udgangspunktet at teksten skal være fremhævet hvilket kan gøres på mange måder, herunder store bogstaver. Vi kigger pt. på vores anbefalinger til netbutikkerne, således at de både lever op til gældende lov, e-mærkets retningsliner og tager højde for usability / design udfordringer.
7. Når vi markedsfører e-mærket med budskabet ”du er bedre beskyttet” så er det med baggrund i følgende
e-mærket er den danske mærkningsordning – et kvalitetsstempel, der viser forbrugerne, at en netbutik drives lovligt og etisk forsvarligt. Det kan via flere undersøgelser dokumenteres at e-mærkede netbutikker klarer sig væsentligt bedre end dem uden hvis man kigger på efterlevelsen af gældende lov. Derudover har vi gentagende gange suspenderet eller frataget e-mærket hvis en netbutik har overtrådt gældende lov, e-mærkets retningsliner eller intentionerne bag ordningen – se på fondens blog eller her http://www.presswire.dk/pc/pressroom.asp?pbid=185
Det fremgår tydeligt at alle e-mærkede netbutikker er underlagt nogle særlige forbrugerbeskyttende krav – se http://www.e-handelsfonden.dk/sw1383.asp. Man kan naturligvis være enig eller uenig i de særlige krav men de er hvad e-handelsfonden på nuværende tidspunkt ser som god forbrugerbeskyttelse på nettet.
Alle e-mærkede netbutikker og deres service er underlagt en streng kontrol af e-handelsfonden – se evt. http://www.e-handelsfonden.dk/sw290.asp
Når en forbruger handler på en e-mærket netbutik har han/hun adgang til e-handelsfondens særlige Forbruger Hotline og professionelle tvistløsningsfunktion – på den måde han/hun få hurtig hjælp af e-handelsfondens jurister hvis der skulle være behov for det. Vi løser 9 ud af 10 sager vi får ind inden for 1 til 2 uger i dialog med vores medlemmer – det mener vi også er en ekstra og unik beskyttelse af forbrugerne.
Hvis du kan pege på et andet initiativ i Danmark som stiller forbrugerne bedre end e-mærket på ovenstående områder, før under og efter en handel så vil vi da meget gerne se på hvordan det gøres.
Det er vigtigt for os at alle kan følge med i hvordan vi administrerer ordningen, hvorfor vi offentliggøre statistikker over antallet af sager vi får ind, påbud, suspensioner og fratagelser m.v. her http://www.e-handelsfonden.dk/sw3736.asp
Derudover har vi lagt en række spørgsmål og svar om e-handelsfonden/e-mærket på http://www.e-handelsfonden.dk/sw3672.asp for at gøre det helt klart hvad e-handelsfonden/e-mærket er og hvordan ordningen bliver administreret.
8. Vi har ca. 600 medlemmer fordelt over de fleste brancher og har aldrig haft så mange.
Håber ovenstående gav lidt afklaring…
V/h
Dirch Svenningsen
e-handelsfonden