Det vil sige at forhandlerne, når de beder en fotograf om at tage produktfotos for dem, skal have en aftale med producenten forinden? Eller har det automatisk fordi de har en forhandleraftale med producenten?
Jeg tillader mig at supplere med lidt juridisk input.
@ Maria: Svaret er mere nuanceret end som så.
Kort fortalt: Hvis producenten har enten:
Varemærke-,
Ophavs-, eller
Designrettigheder
til de pågældende produkter skal du i en del tilfælde rent juridisk have tilladelse for at tage billeder og videresælge dem.
Eksempler:
En del tøj og andre produkter har synlige varemærker, hvilket kan forhindre dig i at tage billeder af kollektionerne og bruge billederne kommercielt. Men man ser ikke varemærkerne fra alle vinkler.
Der kan også være designrettigheder til tøjkollektioner.
Real life case: Jeg har tidligere arbejdet på en sag, hvor en bilproducent havde brugt en kendt kuglepen i en avisannonce uden tilladelse. Det kostede, bl.a. fordi man kunne se varemærket.
Mit råd: Fordi du bygger en forretning op ad produkter, som andre har rettigheder til, vil jeg anbefale dig:
Enten at finde en kompetent rådgiver, som kan garantere dig, at du ikke krænker rettigheder før du går i gang med en billedserie, eller
Få rettighedshaverens samtykke
Du kan selvfølgelig også kaste dig ud i projektet uden videre og afvente, hvorvidt rettighedshavere rør på sig. Det er langt fra sikkert, men nu kender du risikoen.
Nu spørger jeg måske dumt, men er det Maria spørger om, ik det fotografer gør? Altså de tager billeder af varerne til en webshop, og sælger billederne til webshoppen...
I teorien kunne de vel sagtens sælge billederne til flere webshops, hvis det er aftalen, som der foreligger indbyrdes mellem fotografen og køberne af billederne?
Det kan en producent vel på ingen måde forhindre, eller føle sig krænket over? Det er da mærket uvedkommende, hvem de enkelte webshops benytter til fotografering af produkterne, så længe varerne som der sælges er ægte og sat legalt i cirkulation...
Bemærk, at der er tale om at tage billeder af produkterne og bruge billederne til at sælge de pågældende produkter i web-shops (ganske normale produktfotos).
Tanken er at sælge billederne til de web-shops, som forhandler produkterne.
Ændrer det noget ved om man må eller ikke må?
Problemet opstår fordi mange producenter ikke selv leverer ordentlige produktfotos - og slet ikke er klar over, hvor vigtigt det er.