Fra 1. januar 2012 afskaffes multimedieskatten. I stedet genindføres beskatning af fri telefon samt beskatning af internet og computer, når de alene er stillet til rådighed for privat brug.
Fra 2012 vil en medarbejder ikke blive beskattet, når medarbejderen får stillet en telefon til rådighed af arbejdsgiveren, der er nødvendig for arbejdets udførelse.
Hvis arbejdsgiveren stiller en mobiltelefon til rådighed for medarbejderen, der også må anvendes privat, udløses beskatning af værdien af fri telefon. Denne værdi er 2.500 kroner årligt, og omfatter telefonen, abonnementsudgifter, samtaletakst og abonnementets øvrige telefonserviceydelser. Medarbejderen kan ikke som tidligere reducere sin beskatning med egne udgifter.
Derimod er for eksempel indsamlingsbidrag, der opkræves over telefonregningen, ikke omfattet af værdiansættelsen for den fri telefon.
Der er tale om en rådighedsbeskatning, hvor den faktiske benyttelse ikke er afgørende. Hvis telefonen ikke er til rådighed for privat brug, vil enkeltstående opkald ikke udløse skattepligt.
Hvis medarbejderen har et arbejdsbegrundet behov for at tage en mobiltelefon med hjem, kan det undgås, at dette udløser skattepligt for medarbejderen, hvis der gælder en klar aftale mellem arbejdsgiveren og medarbejderen om, at telefonen ikke må benyttes privat via en tro og love-erklæring. Arbejdsgiveren fører kontrol hermed.
I forhold til tidligere regler om køb af telefon igennem en bruttolønsordning skal medarbejderen være opmærksom på, at man vil blive beskattet af værdien af fri telefon, da formodningen i den situation er for, at telefonen er en privat telefon.
Hvis en medarbejder både har fri telefon og arbejdsgiverbetalt internet, der ikke giver adgang til arbejdspladsens netværk, vil beskatningen af fri telefon og internetforbindelse ikke overstige 2.500 kroner, da der er tale om samlet beskatning.
Læs mere på skat.dk:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=17338