I følge den direkte lovgivning så SKAL en modtager altid takke helt klart ja til en nyhedsmail eller andet relateret reklamemail. Også selv om der har forgået køb. Der må ej heller være forlagt et flueben, som forbrugeren selv skal fjerne. Det bliver nemlig betragtet som vildledende markedsføring, hvilket er ulovligt i Danmark.
Så med mindre, at en kunde helt klart har sagt ja, eller accepteret et ja, ved selv at afkrydse et flyeben, så må der IKKE udsendes nyhedsmails:)
Det er ikke korrekt. Markedsføringslovens §6 siger:
§ 6. En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på afsætning af varer, fast ejendom og andre formuegoder samt arbejds- og tjenesteydelser, medmindre den pågældende forudgående har anmodet om det.
Men, §6 stk 2 siger:
Stk. 2. Uanset stk. 1 kan en erhvervsdrivende, der fra en kunde har modtaget dennes elektroniske adresse i forbindelse med salg af en vare eller en tjenesteydelse, markedsføre egne tilsvarende produkter eller tjenesteydelser til kunden via elektronisk post. Dette forudsætter dog, at kunden har mulighed for let og gebyrfrit at frabede sig dette både i forbindelse med afgivelsen af adressen til den erhvervsdrivende og ved efterfølgende henvendelser.
Altså: Har man muligheden for at frabede sig sådanne e-mails, f.eks. ved at fjerne markeringen af en checkbox, er det fuldt lovligt.
Det er dog her forskellen på hvilken type kommunikation, man må sende, kommer ind. Har man som webshop ikke markeret boxen på forhånd, og markerer modtageren selv boxen, må man sende alle typer kommunikation relateret til ens virksomhed - også reklame for produkter og tjenesteydelser, som ikke er tilsvarende.
Er boxen markeret på forhånd, må man kun markedsføre lignende produkter og tjenesteydelser. Grænsen for "lignende" er ikke klart defineret, men Forbrugerombudsmanden skriver i sin spamvejledning:
I det følgende gives nogle eksempler på, hvad der efter Forbrugerombudsmandens opfattelse vilvære tilladt, og hvad der ikke vil være tilladt:
- Har kunden købt et par bukser, kan der reklames for andet tøj.
- Har kunden købt en musik-cd, kan der reklameres for musik (hvad enten det er på cd, dvd,MP3 eller lignende), men ikke for en cd-afspiller.
- Har kunden købt legetøj, kan der reklameres for andet legetøj, men ikke andre produkter til børn.
Så vidt jeg har kunnet finde frem til, er denne del dog ikke afprøvet ved domstolene, så Forbrugerombudsmandens tolkning er den bedste vejledning indtil videre. Forbrugerombudsmandens spamvejledning er for øvrigt et rigtig godt dokument, da det forklarer store dele af lovgivningen i et menneskeligt sprog. Det er dog stadig kun en vejledning.