Erhvervsbladet news05

Køb et Amino Sponsorlink

Seneste indlæg

E-mail abonnement

  • E-mail: Abonner
  • E-mail abonnenter: 0

Arkiv

Byggebranche svigter sikkerheden

Array

Created: ons, 05/06/2009 - 11:54
Det kræver en holdningsændring i byggebranchen, hvis de fortsat mange brud på sikkerhedsreglementerne skal undgås, og menneskeliv skal reddes.

Ansatte på danske byggepladser er ofte udsat for farlige situationer, og det kræver et konstant fokus fra både bygherrer, virksomheder og medarbejdere, hvis sikkerhedsproblemerne skal udryddes.

Arbejdstilsynet gennemførte i går razzia på landets byggepladser og gik målrettet efter de værste sikkerhedsproblemer. Og selv om Arbejdstilsynet tager den tur fire gange om året, er der stadig noget at komme efter.

- Vi har gennemført omkring 55 besøg, og kun ni byggepladser klarede sig igennem helt uden anmærkninger, siger Hasse Mortensen, tilsynschef i København, der heldigvis i de fleste tilfælde kunne nøjes med at udskrive vejledninger for tunge løft og andre påtaler i den milde ende.

Men der var også adskillige livsfarlige situationer, hvor arbejdet måtte indstilles med det samme:

- Ved et nedrivningsarbejde på Amager var vi blandt andet vidne til en affaldscontainer placeret på en kran i anden sals højde uden foran vinduerne, som en ansat kravlede ud på, netop som den tilsynsførende kiggede op, fortæller Hasse Mortensen, der mener, at det fortsatte svigt kan tilskrives branchens tradition for at vægte penge over sikkerhed.

I 2007 var der 13 dødsfald på danske byggepladser, mens der i 2008 var 16 mennesker, der mistede livet.

Der findes ingen nedre grænse for, hvor mange arbejdsulykker og dødsfald tilsyn, politikere og organisationer vil acceptere. Tallet skal være nul, men trods den stadigt stigende indsats fra alle hold for at få styr på sikkerheden på landets byggepladser, bliver der ved med at være problemer med sikkerheden.

- Man kan jo spørge sig selv, hvorfor det bliver ved med at være sådan, når branchen nu selv siger, at der er penge at spare ved ordentlig planlægning. Måske går det lidt for hurtigt, så tingene ikke bliver tænkt ordentligt igennem. Og så hænger en del selvfølgelig også sammen med den holdning, der er hos virksomhed såvel som ansatte, siger Keld Guldager, konsulent i Arbejdstilsynet.

Men det er ikke acceptabelt at have en lemfældig omgang med sikkerheden, mener Dansk Byggeri:

- Du kan regne med, at jeg føler et ansvar. Vi gør alt, hvad vi kan for at få skabt de nødvendige kommunikationsveje mellem ledere, sikkerhedsrepræsentanter og arbejdsmiljøudvalg, der kan komme de her problemer til livs, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef hos Dansk Bygeri.

Tag ved lære

Dansk Byggeri peger også på holdningsproblemerne i enkelte virksomheder som en del af forklaringen på, at antallet af tilskadekomne stadig er højt. Derfor skal alle lærlinge nu gennemgå en uges uddannelse i arbejdsmiljø, så de kan tage de gode vaner med ud på byggepladserne. Men virksomhederne skal også være bedre til at lære af deres fejl.

- Branchen skal simpelthen være bedre til at tage ved lære. Vi skal betragte de påbud, vi får fra Arbejdstilsynet som en vejledning til, hvilke områder vi skal få styr på. Og det skal ikke bare være på den påbudsramte arbejdsplads – men alle pladser, som virksomheden er involveret i fremover, siger Mette Møller Nielsen.

Desuden er det vigtigt, at der skabes en kultur på byggepladserne, hvor medarbejdere rapporterer de sikkerhedsfejl og mangler, de bliver opmærksomme på – og nedlægger arbejdet, hvis der ikke bliver rettet op på det. Men en ligefrem sanktionering af de medlemmer, der bliver ved med at se stort på sikkerheden, er der ingen planer om i Dansk Byggeri.

Læs hele indlægget her http://www.erhvervsbladet.dk/fra-editorial/byggebranche-svigter-sikkerheden

Skrevet : maj 06 2009, 11:54 af www.erhvervsbladet.dk | 339 Visninger