Ejerleder skaffer ordrer via personligt netværk
Array
Modified: man, 09/15/2008 - 10:21
Created: fre, 09/12/2008 - 20:01
Aksel Fyhn dyrker forbindelserne til bygherrer i blandt andet Midtjysk Lederforum og Herning/Ikast Håndværker- og Industriforening.
Arkitekt Aksel Fyhn kan ikke bruge de nyeste versioner af AutoCad, der kan designe, konstruere og visualisere byggeprojekter. Det smiler de unge på tegnestuen lidt af. Men når det gælder kontakter til potentielle bygherrer, så ved han godt hvilke knapper, der skal trykkes på.
Aksel Fyhn er en rigtig netværker. Personlige kontakter via netværk er helt essentielt for arkitektfirmaet. For 99 procent af opgaverne i Arkitec as skaffes via netværk og personlige kontakter.
- Folk kommer til os, fordi de har tillid til os, forklarer 47-årige Aksel Fyhn, som har været arkitekt i 21 år. Han er medejer af og direktør for Arkitec as i Herning.
Meget erhvervsbyggeri i Ikast, Brande og Herning udføres af totalentreprenører, der henter et arkitektfirma ind til opgaven. Derfor er det vigtigt, at Aksel Fyhn kender både små og store totalentreprenører. Og dem møder han i flere netværk. Han er bl.a. bestyrelsesmedlem i Midtjysk Lederforum, der tæller 300 ledere. De mødes otte gange årligt og holder den årlige generalforsamling i en europæisk storby. I år går turen til Oslo. Tidligere har de været i Rom, Hamburg, Stockholm, Helsinki og Berlin.
- Det er et fantastisk netværk at være en del af, fastslår Aksel Fyhn, der også er bestyrelsesmedlem i Herning/Ikast Håndværker- og Industriforening samt i Arkitektforeningen Vestjylland, hvor han henter faglig inspiration.
Iværksættertrang
Han blev for nogle år siden kollega med Ole Damgaard og Lars Sternberg i et arkitektfirma i Herning. De havde en fælles iværksættertrang og etablerede i 2005 Arkitec as, som de ejer ligeligt. Det ligger i Birk Centerpark, og det med adressen er vigtigt.
- Det var bevidst, vi valgte Birk. Her ligger vi lidt neutralt mellem Herning og Ikast. Vi har fået godt fat i Herning-Ikast-Brande området, hvor der er mange virksomheder, fortæller Aksel Fyhn.
Arkitec gør det mest i erhvervsbyggeri, men firmaets ansatte kan lide variation i opgaverne, og derfor har de blandt andet også tegnet en skole, et kulturhus, villaer og et kirkecenter. Der er dog fastsat et øvre loft på fem villaer årligt, fordi »der ikke skal være 100 Arkitec-huse i nærområdet.«
Mange opgaver
Lige nu arbejder Arkitec med et forslag til et nyt erhvervsgymnasium i Herning til 170 mio. kr. Fem arkitektfirmaer er med i opløbet, der afgøres til januar.
Vindmølleproducenten Siemens Wind Power, der har hovedsæde i Brande, er en stor kunde hos Arkitec , der tegnede det gamle domicil i Brande for Bonus Energy A/S, der i 2004 blev købt af Siemens. Arkitec har også tegnet vindmøllekoncernens vingefabrik i Aalborg og adskillige udvidelser i Brande, Aalborg og udlandet. I øjeblikket er Arkitec i gang med flere projekter for Siemens Wind Power, som Aksel Fyhn ikke må fortælle om.
Ved opgaver i udlandet samarbejder Arkitec med lokale arkitektfirmaer, der færdiggør Arkitecs tegninger, men slutresultatet godkendes af Arkitec.
Ved større opgaver i det vestjyske samarbejder Arkitec med KHR Arkitekter, København, Dall & Lindhardtsen, Helsingør, og Kim Utzon Arkitekter, København. De tegner typisk de første skitser, som Arkitec så færdigprojekterer.
- Samarbejdet er meget inspirerende og fungerer fantastisk godt, pointerer Aksel Fyhn.
Ingen outsourcing
En tendens i arkitektbranchen med at få for eksempel 3D-visualiseringer udført i lavtlønslande som Bangladesh og Indien vil han ikke gøre brug af.
- Vi risikerer at miste nogle af vore kernekompetencer ved outsourcing. I stedet investerer vi mange penge i de nyeste tegneprogrammer og oplæring i dem. Ingen tegner i hånden i dag. Det hele foregår på PCer, og der udvikles hele tiden nye programmer. Computere og programmer bliver mere avancerede og kan udføre opgaverne hurtigere. Og så er det en dårlig idé at outsource opgaver. For virksomhedens værdi og fremtid sidder i medarbejdernes hoved, fastslår Aksel Fyn.
Arkitec har 14 medarbejdere fordelt på tre arkitekter, en teknisk designer og ti konstruktører. Fire af dem er kvinder. Medarbejderne sidder i et stort lokale, for arkitekten og konstruktøren skal kunne høre, når den anden har problemer.
Billetter fra sponsorater af Ikast-Brande Håndboldklub og af musikstedet Fermaten bruges til personalepleje. Samtlige medarbejdere har været på skitur til Østrig, og om få drager de i samlet flok til Berlin for at studere arkitektur. Imens slukkes lyset i Arkitec.
Læs hele indlægget her http://www.erhvervsbladet.dk/ejendomme-byggeri/ejerleder-skaffer-ordrer-personligt-netvaerk