Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Godstransport for begyndere

Side 1 ud af 1 (3 indlæg)
  • 1
Fra København
Tilmeldt 4. Dec 13
Indlæg ialt: 88
Fra  Transporteca Skrevet kl. 17:11
Hvor mange stjerner giver du? :

Når man bestiller godstransport første gang er det en god ide at gøre sig nogle tanker om hvad man har brug for og hvem som skal betale for hvad. I dette indlæg beskriver jeg de 7 skridt i stykgodstransport. Er man opmærksom på dem inden man bestiller transport kan man undgå unødvendig frustration og omkostninger senere.

Stykgods

Stykgods, også kendt som LCL, less than container load eller consolideret last, er den billigste transportløsning til søs hvis afskibningens samlede størrelse er imellem ca. 1 kubikmeter og 15 kubikmeter. Det er ikke tanken at gennemgå stykgods her, men blot de syv skridt i transportprocessen.

De 7 skridt illustreret

I den internationale transport af stykgods fra afskiber til modtager er der 7 skridt. Fem af disse skridt er fysisk transport af afskibningen og to af dem er udelukkende dokumentation.

 

Da disse syv skridt finder sted for ALLE transporter skal der altid afholdes omkostninger til alle 7 skridt. Det er derfor vigtigt at sælger og køber bliver enige om hvem der betaler for hvilke dele – dette er normalt defineret af købsaftalen igennem incoterms. Hvis der er tvivl om hvem der betaler, så afklar det før bestilling af transporten - ellers risikerer man at få en ubehagelig ekstra omkostning senere.

Afhentning

Afskibningen fragtes fra sælgers adresse til speditørens pakhus. Det er enten speditøren, sælger selv eller en udvalgt transportør som udfører denne del af transporten. Normalt vil dette være med lastbil, men kan også være med tog eller en kombination af tog og lastbil. Tidsforbruget et typisk fra få timer op til uger, afhængig af afstand og geografi.

Andre ord for afhentning: Pick-up, export haulage, export trucking.

Eksport tolddeklarering

Myndighederne i det land hvor afskibningen sendes fra informeres om afskibningen med en tolddeklarering. Dette udføres enten af speditøren eller en agent udpeget af sælger. Afskibningen kan normalt ikke lastes på skibet før dette arbejde er udført.

Andre ord for eksport tolddeklarering: Export customs clearance.

Eksport håndtering

Afskibningen modtages i pakhuset og antal pakker, størrelse og vægt verificeres. Der udstedes kvittering for modtagelse og alle information opdateres i speditørens systemer. Et par dage før afskibningen skal ombord på skibet bliver den lastet i en container sammen med andre afskibninger med samme destination. Containeren transporteres til havnen og lastes på skibet. Det er altid speditøren som er valgt til stykgodstransporten som står for denne del, som typisk tager fra 2-10 dage

Andre ord for export håndtering: Local handling, local charges, origin handling, origin charges.

Søfragt

Afskibningen forbliver i containeren, og containeren transporteres fra afskibningshavnen til den sidste havn hvor containeren losses. Transportdokumenterne udstedes. Til tider åbnes containeren undervejs og afskibningen omlastes til en anden container – at sammenligne med når en passager skifter bus. Alle omkostninger forbundet med selve søtransporten, inklusiv brændstofomkostninger, valutarisikoomkostninger er en del af dette skridt. Det er altid speditøren som står for denne del af transporten. Transittiden afhænger af afstanden og hvilket rederi speditøren benytter – se en oversigt med hyppige transporttider her.

Andre ord for søfragt: Freight, sea freight.

Import håndtering

Containeren losses fra skibet og transporteres til speditørens pakhus. Her åbnes den og afskibningen gøres klar til afhentning, og dokumentationen for afhentningen forberedes. Det er altid speditøren som er valgt til stykgodstransporten som står for denne del, og det tager typisk 2-5 dage fra skibet ankommer.

Andre ord for import håndtering: Local handling, local charges, import handling, destination charges.

Import tolddeklarering

Myndighederne i det land hvor afskibningen modtages informeres med en tolddeklarering. Tolddeklareringen skal normalt foretages inden afskibningen forlader speditørens pakhus. Dette udføres normalt af speditøren. Tolddeklareringen kan normalt udføres inden afskibningen ankommer til havnen.

Andre ord for import tolddeklarering: Import customs clearance.

Levering

Afskibningen transporteres fra pakhuset til modtagers adresse. Den kan enten afhentes af modtager, speditøren kan forestå leveringen eller en udvalgt transportør kan udføre det. Igen vil dette normalt være med lastbil, men kan også involvere togtransport. Hvis det er i Danmark er tidsforbruget normalt mindre end en dag.

Andre ord for afhentning: Delivery, import haulage, import trucking.

Hvis du vil vide mere om de enkelte skridt i stykgodstransport kan du læse artiklen her.

Fra København
Tilmeldt 4. Dec 13
Indlæg ialt: 88
Fra  Transporteca Skrevet kl. 11:12
Hvor mange stjerner giver du? :
Fra København
Tilmeldt 4. Dec 13
Indlæg ialt: 88
Fra  Transporteca Skrevet kl. 12:07
Hvor mange stjerner giver du? :
Side 1 ud af 1 (3 indlæg)
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere