Vi har valgt at benytte Mac - og det er der naturligvis nogle grunde til, at vi har gjort.
Vi elsker unix
Vores udvilingsværktøjer er unix baserede, vores servere er unix baserede, vi skriver PHP, vi bruger MySQL og ting som tar, grep, cat, awk, sed og andre i samme kategori, er simpelthen ikke til at undvære hvis man først er vant til dem.
Alt det, har vi på vores Macs, fordi de er bygget på en unix bund. Vi kan åbne vores Terminal og så er vi hjemme i nørdeland.
Mail.app skalerer
Min mailboks personligt indeholder alt post jeg har fået de sidste 12 år - det sniger sig op på noget der ligner 20 GB e-mail, som vel og mærke er indekseret og let tilgængeligt. En opgave som hverken Thunderbird eller Outlook har kunnet klare i noget nær samme niveau.
Mailklienten er ganske enkelt genial. Den indeholder en masse features i UI'et for den almindelige bruger og der er en masse nøredede ting man kan skrue på, hvis man har mod på at pille i property list filer.
Photoshop fungerer
En af argumenterne for at vælge Mac over f.eks. Linux på workstation, det var et Photoshop som er et produkt vi bruger rigtig meget, fungerer. De åbne alternativer der findes er bare ikke lige så gode (nej, heller ikke Gimp).
Kalenderintegration
iCal - eller Calendar som det hedder i dag, fungerer fantastisk og kan fungere synkroniseret på kryds af brugere og enheder.
Lækkert udstyr
Udstyret er lækker at bruge. En ting er, at det ser godt ud - men det er sekundært. Usability er absolut topprioritet. På laptoppen er den store touchpad uden unødendige knapper og "zoner" til scroll osv. ret lækkert, så man kan komme rundt på hele skærmen.
Magnetladeren har sparet mig for en masse penge - for jeg kan godt være en klovn og jeg har adskillige gange jokket i ledningen, som ville have kostet mig et bundkort hvis stikket ikke blot faldt ud.
Derudover, så kan jeg på en fuld opladning sidde og lave almindeligt arbejde med det trådløse netværk aktiveret i godt 6 timer.
OS X
OS X indeholder utrolig mange ting og det er billigt - 119 kroner. En Windows opdatering koster snildt 1000 kroner (hvis man vil bruge den professionelt). Indeholdt software, som jeg benytter er Quick Look, Preview, Address Book, Calendar, Dictionary, iChat, iTunes, TextEdit og Spotlight.
Der medølger en iLife pakke også, herfra bruger jeg iPhoto.
Time Machine
Den mest geniale backupløsning til workstations - ever! Alright, meget avancerede ting kræver også meget avancerede brugere, men i min virkelighed, så er de avancerede features ikke et problem. F.eks. tager jeg krypteret backup til en fjern lokalitet, med min Time Machine.
Prisen - argumentet folk altid bruger
Der er mange der gerne vil diskutere prisen, for de er jo dyre, de der æblecomputere. I en højrøvet situation fristes man til at svare "jaja, men det er da ikke mit problem at du ingen penge har." - men det er nok den forkerte indstilling.
Jeg vælger at se på det lidt anderledes. Jeg køber en Mac hvor der medfølger et styresystem som er klar til at jeg kan bruge det. Jeg forventer at have en computer i 3-4 år - på den tid kommer der nogle opgraderinger og jeg kommer til at bruge noget der ligner 500 kroner på OS X opdateringer i den periode. Med Windows, skal jeg (hvis jeg vil have en windows der er bare lidt spiffy) ud og købe Windows. En Windows 7 professionel Upgrade koster 1.811,25 kr. inkl. moms. Med release cycle på Windows ville jeg skulle bruge de penge 2 gange.
Men det er ikke nok - for oven i det, så er der jo Office pakken. Den skal jeg have, hvis jeg vil have et bare nogenlunde brugbart Mailprogram på Windows. "Microsoft Office 2010 Professional" står lige nu i 4.248,75 inkl. moms. Der følger ikke en med, og med release cycle ville jeg lidt afhængtigt af min computers købstidspunkt, skulle have fat i 2 af disse.
MacBook Pro, 15", 2.3 GHz quad core i7, 8 GB RAM og 128GB SSD ca. 17.000 kroner
Software opdateringer: OS X, 500 kroner, Office programmer (Pages, Numbers, Keynote) - 357 kr (gange 2 pga. release cycle) dvs. 714 kr.
TCO ca.: 17.857 kr
Hvis jeg skal have samme byggekvalitet i hardwaren, så skal jeg vælge en Lenovo Thinkpad laptops. Folk sammenligner tit med de billigste Asus laptops de kan finde i Fona - men det ér bare ikke samme kvalitet, hvorimod Lenovos Thinkpad serie er det vi kommer der er tættest på.
Lenovo T530, 2.3 GHz quad core i7, 120 GB SSD, 8 GB ram - ca. 14.500
Software opdateringer 2 x 1811 (3622) for Winwows. 2 x 4248 (8496) for Office.
TCO ca.: 26.618 kr
Man kan selvfølgelig vælge kun at købe een Office pakke og aldrig opdatere sin Windows, så er TCO ca. 18.748 kroner.
Prisargumentet - det eksisterer kun, hvis man sammenligner forskellige produkter. Det vil sige, at hvis vi sammenlignte biler, så er mit argument at en Fiat Punto er billigere end en C-klasse Mercedes. De kan jo begge to køre.
Hvis man kun bruger Open Source software - ja så er prisen i mine øjne et validt argument, men en kvalitetslaptop er ikke billig, uanset OS.
Jeg kunne godt komme med lidt flere punkter, men jeg synes selv, at jeg har argumenteret for vores valg, på en fornuftig måde. Jeg håber I kan bruge det til noget.