Hej!
Jeg har også hørt om dette fantastiske chokolade firma da alle ringer til mig hver gang der kommer noget nyt på markedet, men prøv lige at se hvad en af mine downline i Lifewave fandt frem til da hun googlede lidt på nettet efter at hun var rendt ind i et par stykker der var vilde med tanken om at kunne spise chokolade og så tabe sig. Det der kommer her nedenfor er et brev hun fik retur fra en chokolade forening der elsker god chokolade, efter at de havde læst på alt det materiale hun kunne sende til dem om chokoladen. Har valgt at holde min downline anonym. Noget helt andet er at det jo igen er en ting man skal putte i hovedet og jeg personlig var heller ikke begejstret for smagen, jeg elsker ellers en god mørk chokolade.
MVH Mianne
Hej Chokolade Eksperter
Jeg er selv chokoladeelsker og prøver, hvad jeg finder
rundt i verden,
der ser godt ud.
Nu er jeg blevet præsenteret for et chokoladefirma, der
distribuerer
deres varer via private kunder. der fortæller til venner
og bekendte
o.s.v. - i øvrigt en genial markedsføring. (70% af
prisen går til de
forbrugere, der finder nye kunder via et bonussystem-
det er fuldt
lovligt)
Deres chokolade er koldpresset, og det skulle ifølge
firmaet være den
eneste måde at bevare antioxydanter omega-3,6 og 9 og
vitaminer - læs
venligst vedhæftede.
Jeg tager som givet, at der i Chokolade Selskabet er
personer, der
kender noget til fremstilling af chokolade og indhold
af aktive
stoffer, og jeg vil meget gerne høre, hvad I
mener.
Mange hilsner
Anonym
Kære Anonym
Mange tak for din henvendelse og den vedhæftede information.
Lovligheden af aflønningssystemet skal jeg undlade at forholde mig
til, da jeg ikke er ekspert på det område. Det skal nok være lovligt,
så længe indtjeninge opgives til SKAT. Jeg har dog heller ikke
indtrykket af, at det er det, der er kernen i dine spørgsmål til
Chokoladelselskabet.
Chokolademæssigt vil jeg meget gerne forholde mig til produktet - og
til den kommunikation, der bruges for at markedsføre det.
Tillad mig først at gøre opmærksom på nogle deciderede faktuelle fejl
i den flyer, du har sendt med din henvendelse.
Punkt 1:
Dutching er en proces, hvorved kakaopulver behandles med et kemikalie
for dels at mildne smagen - dels at gøre det nemmere at opløse i vand.
En yderligere virkning ved dutching er, at kakaopulveret bliver mørkere.
Da der ikke tilsættes kakaopulver til ret mange chokolader - og slet
ikke chokolader af høj kvalitet - er det ikke korrekt at hævde, at
dutching "anvendes overalt i dag", når sammenhængen i øvrigt er
chokolade.
Punkt 2:
Det anføres, at produktet fremstilles uden gæring eller ristning af
kakaobønnerne. Det fremstår som om, soltørring er alternativet til
disse processer. Soltørring anvendes - efter gæringen - som
tørringsmetode i en stor del af de kakaoproducerende områder. Gæring
og risting er procestrin, der har til formål at frembringe den smag i
kakaobønnerne, som vi kender fra chokolade. At udlade disse trin
svarer langt hen ad vejen til at udlade at gære og lagre vin - og kan
man så kalde det vin, selvom det er fremstillet af druesaft?
Det hævdes at "bl.a. omega 3, 6 og 9" bevares ved processen. Det er
ikke os bekendt, at der skulle findes væsentlige mængder af disse
fedtsyrer i kakao. Ved nærmere undersøgelse viser det sig dog også, at
omega-fedtsyrerne er tilsat.
Det hævdes desuden, at chokolade "koges" i dagevis. Den proces der
menes, må være det, der i fagsproget kaldes conchering. For det første
er der ikke tale om kogning med derimod æltning ved en temperatur på
omkring 60 grader. Desuden er der ikke ret mange, der gør dette i
dagevis, som det hævdes. Der er tale om timer i langt de fleste
tilfælde. Æltningen har til formål at fjerne uønskede stoffer -
primært eddikkesure fra kakaomassen.
Endelig hævdes det, at produktet helt fri for kemikalier,
konserveringsmidler, emulgatorer osv. Dette gør - bortset fra
emulgatorer sig gældende for langt de fleste bedre mørke chokolader.
Det anføres derpå, at "det hele holdes sammen af en lille mængde
økologisk sojaprotein". Denne sojaprotein kaldes også sojalecithin -
og sojalecithin er karakteriseret som en emulgator. Dette er i direkte
modstrid med påstanden om, at der ikke er tilsat emulgatorer.
Vi har efterfølgende søgt lidt på nettet og fundet firmaets officielle
kommunikation om produkterne. Denne kommunikation har styrket os i
vores holdning. Vi har primært koncentreret os om siden:
http://www.mxicorp.com/.
På siden http://www.mxicorp.com/ingredients/ing_om.html findes
ingredienslisten for produktet "omega squares". Listen har jeg
gengivet her:
Dark Chocolate (Unsweetened Chocolate, Raw Cane Juice Crystals, Cocoa,
Lecithin [emulsifier]), Orange Peel Bits, Omega-3 Powder (Glucose
Syrup Solids, Algae Oil, Mannitol, Sodium Caseinate, Protein Isolate,
High Oleic Sunflower Oil, Sodium Ascorbate, 2% or less of Tricalcium
Phosphate, Tetrasodium Diphosphate, Natural Flavors, Lecithin, and
Mixed Natural Tocopherols and Ascorbyl Palmitate as Antioxidants),
Flaxseed, Antioxidant Blend (Natural Cocoa, Açaí, and Blueberry
Powders), Natural Flavors.
Som det fremgår indeholder produktet lidt af hvert - her under f.eks.
"Tetrasodium Diphosphate" (Tetranatriumdifosfat) der af FDA (de
amerikanske fødevaremyndigheder) såvel som af de danske
fødevaremyndigheder karakteriseres som et tilsætningsstof - et såkaldt
stabiliseringsmiddel. Læg desuden mærke til, at indholdet af
antioxidanter ikke er deklareret.
Det kunne desuden tyde på, at det såkaldt koldpressede kakao kun udgør
en meget lille del af produktet. Denne antagelse grunder i, at den
næstsidste ingrediens i listen - og dermed den, der er næstmindst af i
varen - er: Antioxidant Blend (Natural Cocoa, Açaí, and Blueberry
Powders). "Natural cocoa" står i modsætning til "cocoa" højere oppe i
listen. Som jeg tolker det - men jeg kan tage fejl - er "natural coca"
den ingrediens, der anprises som "vidundermidlet", og den udgør blot
en del af den ingrediens i varen, der er næstmindst af. Det der i
ingredienslisten er angivet som "unsweetened chocolate" og "cocoa" kan
meget vel være fremstillet på helt traditionel vis.
Problemet er overordnet, at produkterne både markedsføres som et
kosttilskud og som chokolade. Det har i bedste fald meget lidt at gøre
med chokolade, og dets værdi som kosttilskud kan jeg ikke udtale mig
om. Jeg bider dog mærke i, at det gang på gang nævnes, at produkterne
er totalt fri for tilsætningsstoffer og kemikalier - uagtet, at det af
ingredienslisterne fremgår, at der er en del af slags i en stor del af
produkterne.
Vi har ikke nok indsigt til at vurdere markedsføringen af produkterne
som kosttilskud, men vi tager afstand fra, at det markedsføres som
"sund chokolade". Vi tager særligt afstand fra, at det - som i flyer,
du vedhæftede, markedsføres med delvis usande påstande om fremstilling
af "almindelig" chokolade.
Jeg beklager, at vi ikke har noget mere positivt at sige. Som du
fohåbentlig forstår, retter vores kritik sig mere mod markedsføringen
og anprisningerne af produkterne end de gør mod selve produkterne.
Venlig hilsen
Tom Hansen, formand for Chokoladeselskabet
Kære Tom
Tusind tak for din omhyggelige besvarelse af min
forespørgsel.
Jeg prøvede at spørge neutralt, fordi jeg var forvirret
omkring produktet.
Jeg er meget følsom omkring hvad jeg spiser (Jeg er
kinesiolog) og kan
mærke lige så snart jeg får noget i munden (og mange
gange allerede når
jeg ser varen) om det er godt for mig eller ej.(tester
også andre)
Chokolade af god kvalitet i ikke for store mængder er
gudernes føde.
Vi sad 5 mennesker i en anden forbindelse, og ved mødets
afslutning
Var der én der bød chokolade og kort fortalte, hvor godt
og sundt det var.
Alle ville selvfølgelig gerne smage, for tænk hvis de
kunne spise
chokolade med god samvittighed - (hvordan kan man
andet)
I samme øjeblik, jeg fik det ind i munden, lukkede mine
bihuler i
hovedet som for mange år siden, da jeg havde kraftig
allergi.
Jeg sagde ikke noget, for de andre syntes, at det smagte
dejligt.
Bagefter spurgte jeg min mand, og han sagde, at det ikke
var nogen
oplevelse og ikke noget han kunne finde på at
købe.
Jeg har et par stykker liggende og får det dårligt, bare
jeg kigger på
dem.
Så tak for dit svar - jeg var lige ved at tro, at jeg
havde mistet min
gode smag og sensivitet.
Må jeg give din besvarelse
videre?
Mange hilsner
Anonym
Kære Anonym!
Selv tak. Jeg giver dig helt ret mht. dit
syn på chokolade.
Din henvendelse har fået mig til at
forfølge emnet yderligere, så bliv
ikke forbavset, hvis du hører om det i
nærmeste fremtid.
Jeg har ikke selv smagt produkterne, men
jeg har erfaring med
tilsvarende produkter, og det er tydeligt,
at det ikke er smagen, der
har været i
fokus.
Du er velkommen til at videregive min
besvarelse. Under alle
omstændigheder forventer jeg snarest muligt
at lave et indlæg om emnet
på min blog http://blog.chocoholic.dk/#home
hvor jeg nok vil bruge meget af
det, jeg har skrevet til
dig.
Mange hilsner
Tom