Hej Aminoer Jeg kan se, at SMBA-debatten stadigvæk raser herinde, så nu vil jeg lige fortælle den nyeste udvikling på området. 1. SMBA-selskaber skal have kooperative træk. I Lovforslag L171 er der lagt op til, at SMBA-selskaber skal have kooperative træk. Det betyder, at alle deltagere skal have samme rettigheder – uanset, hvor stor en ejerandel de har. Ligeledes må vedtægterne ikke blokere for, at der kan indtræde nye medlemmer. 2. SMBA-selskaber beskattes som foreninger. På baggrund af optakten til L171 har jeg indhentet et bindende ligningssvar omkring, hvordan SMBA-selskaber skal beskattes, hvis L171 bliver vedtaget. Såvel SKAT som Landsskatteretten har meddelt, at i så fald skal SMBA-selskaber beskattes som foreninger. Hvad betyder det? Fordele: SMBA-selskaber bliver ikke længere skattepligtige af renter, aktieavancer, ejendomsavancer og kursgevinster – med mindre der er tale om decideret næring. Man kan overdrage SMBA-formuen til andre uden det udløser aktieavanceskat eller anden avanceskat. Ulemper: SMBA-selskaber kan ikke længere deltage i skattefrie omstruktureringer. Udbytte skal sandsynligvis beskattes som almindelig personlig indkomst, med mindre andelene er frit omsættelige (hvilket i givet fald vil betyde almindelige avanceskat ved salg) 3. K/S-selskaber, der har et SMBA-selskab som komplementar selskab, bliver fritaget for regnskabspligt efter årsregnskabsloven og slipper også for revisorpligt. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har meddelt, at K/S-selskaber, der har et SMBA-selskab som komplementar selskab, ikke bliver regnskabspligtig efter årsregnskabsloven, og derfor heller ikke får revisionspligt. Fordele: Da et komplementarselskab ikke behøver at have nogen ejerandel i et K/S, så betyder det, at man kan overdrage hele sin personlig virksomhed til et K/S-selskab – uden det udløser nogen skat. Men kan herefter fortsætte virksomheden med begrænset ansvar og stadigvæk slippe for årsregnskabspligt og revisionspligt.
Mvh Aktino skatterådgivning
|
Et glimrende og meget informativt indlæg fra Thorbjørn Henriksen, som åbenbart følger godt med om selskabs- og skattelovgivning.
Såfremt dette lovforslag - http://www.folketinget.dk/Samling/20081/lovforslag/L171/som_fremsat.htm - bliver vedtaget, bliver det også et effektivt dødsstød fra statens side mod SMBA-selskaber. Dette skyldes:
4. I § 3 indsættes som 2. pkt.:
»Det er desuden en betingelse, at virksomhedsdeltagerne ikke kan stemme og modtage udbytte i forhold til deres andel af kapitalen og at der skal være mulighed for vekslende deltagerantal.«
§ 15 c. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan af anmelder forlange de oplysninger, som er nødvendige for at vurdere, om loven og virksomhedens vedtægter er overholdt.
Stk. 2. Ved anmeldelse og registrering efter regler fastsat i medfør af dette kapitel kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i indtil 3 år fra registreringstidspunktet stille krav om indsendelse af bevis for, at anmeldelsen eller registreringen er lovligt foretaget. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan i forbindelse hermed i særlige tilfælde stille krav om, at der indsendes en erklæring afgivet af en revisor om, at de økonomiske dispositioner i forbindelse med anmeldelsen eller registreringen er lovligt foretaget. Opfyldes kravene i henhold til 1. og 2. pkt. ikke, fastsætter styrelsen en frist til forholdets berigtigelse. Sker berigtigelse ikke senest ved udløbet af den fastsatte frist, kan styrelsen om nødvendigt foranledige virksomheden opløst efter reglerne i § 21.
----------------------------------------------------------------------------------------------
§3 strider ganske vist direkte mod samme lovs § 1. "Loven finder anvendelse på virksomheder, der har til formål at fremme virksomhedens deltageres økonomiske interesser gennem erhvervsdrift."
EogS bemyndiges de fakto til administrativt at opløse ethvert SMBA-selskab, som de uanset grund ikke bryder sig om.
Selskabsskattelovens regler vil Skattevæsenet derefter kunne se bort fra.
Jeg vil skrive en omfattende protest til ministeren, folketinget og offentligheden, uagtet at det formentlig ikke vil nytte trods det, at vi har en borgerlig regering.
I stedet for at operere med danske selskaber via dansk lovgivning er vi så tilbage ved det mindre attraktive alternativ at operere via filialer via udenlandske selskaber hvis danske filialer overhovedet er nødvendige.
Udenlandske selskaber kan jo frit sælge produkter og serviceydelser via grænseoverskridende transaktioner, Danmark er et meget lille land og uden handelsbarrierer til andre EU-lande.
Det kommer nok til at give en hel del besvær.