Hej Glasmager,
Der er allerede nogen som har tænkt de store tanker før dig og på betryggende vis implementeret disse i vores danske patentlov med tilsvarende bestemmelser i andre landes patentlove, herunder den europæiske patentkonvention.
Vi er først "fucked", som du så elegant udtrykker det, hvis ikke vi er kritiske overfor de kilder som leverer den information vi baserer vores beslutninger på. Det gælder ikke kun lige her, men i alle aspekter af livet.
Det er korrekt, som også mange andre herinde er inde på, at man ikke bør kunne patentere det menneskelige legme eller reproduktion som sådan. Det står rent faktisk også skrevet i Patentlovens §1, §1a og §1b, som du kan læse mere om her:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=123224
Se eksempelvis: "§ 1 a. Det menneskelige legeme på alle de forskellige stadier af dets opståen og udvikling og den blotte opdagelse af en del af det, herunder en sekvens eller delsekvens af et gen, kan ikke udgøre patenterbare opfindelser."
Når Mosanto bl.a. kan opnå patent på "kornsorter som har været kendt siden middelalderen", så kan det bl.a. hænge sammen med §1, stk. 6, som her er i uddrag: "Stk. 6. Opfindelser kan være patenterbare, også selvom de vedrører et produkt, der består af eller indeholder biologisk materiale, eller vedrører en fremgangsmåde til fremstilling, bearbejdning eller anvendelse af biologisk materiale."
Genetisk modificering af eksempelvis en kornsort, så stråene bliver kortere, og der dermed ikke er så meget strå som ikke indeholder korn, kan eksempelvis være patenterbart. Genetisk modificering af sukkerroer, så de er resistente overfor round-up, således at man kan oversprøjte marken med round-up og kun fjerne ukrudtet kan ligeledes være patenterbart (http://ing.dk/artikel/120471-nu-kommer-de-roundup-resistente-roer-i-vestsjaellands-muld).
For så vidt angår dit spørgsmål om afgift for de træer vi har plantet, så står der bl.a. i Patentlovens §3b: "Uanset bestemmelserne i § 3 a, stk. 1–3, indebærer salg eller anden form for markedsføring af formeringsmateriale fra planter, som foretages af patenthaveren eller med dennes samtykke, til en landbruger til landbrugsmæssige formål, at landbrugeren har tilladelse til selv at anvende sit høstudbytte til reproduktion eller formering på sin egen bedrift, idet dog omfanget af og vilkårene for dette er anført i artikel 14 i Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse."
Jeg synes ikke dette forum, at det er nødvendigt at dvæle ved teknikaliteterne i patentloven, men vil blot bidrage til diskussionen ved at støtte de allerede gode svar som ud fra en fornuftsbetragtning bekræfter, at du ikke har grund til at bekymre dig om ovenstående spørgsmål.
Mange hilsner
Casper