Der er vist ingen tvivl om at incitamentet til at starte en webshop stille og roligt forsvinder med denne lov samt prisstigningerne hos Post Danmark. Den økonomiske gulerod er ved at forsvinde og de fysiske butikker må grine lidt i skægget.
Michael
Der er stadig store fordele ved at starte en webshop afhængig af hvilke varer man ønsker at sælge, men forslaget kan da give nogle udfordringer.
Jeg tror ikke generelt du skal regne med at detailhandlen "griner i skægget" for den er hårdt ramt og det bliver med dette forslag ikke nemmere for dem, da det nu lader til at forbrugere i princippet stilles bedre ved nethandel, for mange butikkers vedkommende, end ved normal detailhandel. Der er mange butikker der ikke har returret.
Det kan så tvinge detailhandlen ud i ændringer af deres vilkår for salg til kunderne for at undgå en endnu større butiksdød end der allerede er.
Der har aldrig før været, i min hukommelses tid de sidste 30 år, så mange ledige detailbutikker på gaderne Østerbrogade, Falkoner Alle, Gl. Kongevej samtidig med en del er til salg og stadigåbne, så hvis ikke forburgernes købsmønstrer ændrer sig, så kommer der endnu flere ledige fysiske butikker.
Udfordringen er såvel politisk som privat, og der er ikke noget der tyder på at organisationerne der repræsenterer hvert sit område er klar til at gå til bordet og lave lovbestemte løsninger, da der er store udfordringer i dette.
Priserne på butikkerne på førnævnte hovedstrøg er uforholdsmæssigt høje pr. kvadratmeter og erhvervsudlejere har frit spil til at fastsætte deres udlejningspriser. Det er i princippet også fair nok, men det sker på bekostning af butiksdød og gadebilledet bliver i fremtiden mere gråt, da der er færre og færre der har råd til at udleve deres drøm om at starte egen fysisk butik på handelsstrøg rundt omkring.
Men alt i alt er det jo altsammen relateret til simpel matematik og kundeserviceniveau (som Michael angiver). For de netbutikker der sælger mange enheder og har kunder der ikke returnerer mere end normalt, der vil omkostningerne for dette nye tiltag være relativt små og kan i de fleste tilfælde tages uden at priserne forøges.
Udfordringen er mere som det ekstreme nævnte eksempel, at nogle bestiller 3 typer vaskemaskiner eller stk. 40" LCD og så lige prøver tingene af og returnerer det de ikke ønsker, der er det til tider en voldsom udskrivning.
Man kan derfor forvente at antallet af webbutikker der sælger den slags ikke vil stige, hvilket giver øgede markedsandele til de eksisterende. Antallet af webbutikker der sælger dimser og ting der ikke rammer dette loft vil fortsat som hidtil stige og udmarve (som det allerede gør) den eksisterende detailhandel.
For mig at se består den største udfordring for dele af den danske nethandel i, at priserne i udlandet f.eks.UK er så markant lavere end herhjemme, og sådan har det altid været med elektronik (brune varer), parfumer og lignende forbrugsgoder. Nu til dags bruges undskyldningen om de høje lønninger og omkostninger i DK til at fastholde højere priser, for 15 år siden var de højere priser begrundet i manglende afsætning i forhold til øvrige markeder og for 30 år siden var det bare dårligt købmandsskab.
Men uanset hvordan man vender og drejer tingene, så sidder DK i saksen, bl.a. grundet vort ekstreme omkostningsniveau, og i særdeleshed grundet de latterlige afdragsfrie lån, som gør at 100.000vis er insolvente og bruger en markant del af deres indtægt på bolig. Det er med til at fastholde organisationernes magt omkring lønninger og derved vort forringede muligheder konkurrencemæssigt.
Så velkommen til yderligere et skridt på vejen til lukning af butikken DK - stedet hvor politikere er så handlingslammede og berøringsangste at de ikke længere kan se lyset for enden af tunnelen og vor vej ud af krisen, som nok varer 10-15 år endnu.