Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Anne Skare Nielsen Don´t feed evil dog - del 3 af 5

Don´t feed evil dog - del 3 af 5

2,370 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
29 August 2012

Der er ikke noget galt med dig - det er bare din hjerne, der bliver kuppet

Evil dog er kortsigtet nydelse (pleasure). Good dog er langsigtet glæde (happiness). Indenfor hjerneforskningen kalder man evil dog et Amygdala hijack. Der hvor ens rationelle, beslutsomme, intelligente hjerne bliver kuppet af den dyriske. Tricket er at kunne mærke på sig selv, når man bliver udsat for et Amygdala hijack. Som “ti vilde heste”, der “løber af med én”. “I just lost it”, man “taber kontrollen”, er “i sine følelser vold”, der findes masser af dagligdags udtryk. Hos mig selv føles det som om jeg går på screensaver.

Når der kommer chips på bordet, kan jeg tydeligt mærke at onde hund prøver at få gode hund til at falde i søvn. “lad være med at tænke - bare spis”, hvisker onde hund. Men hvis onde hund får chips, så vokser onde hund, og Anne siger derfor til onde hund “nu skal du holde din mund, og lægge dig op i kurven. Du får ikke noget!”. Det er i det moment, hvor valget bliver sort og hvidt, skal vs. skal-ikke, du skal sætte ind. Når hånden rækkes ud efter kagerne, mobiltelefonen, babserne, når du åbner munden for at råbe, for at sige det du plejer. Lige der. Træk vejret. Gå et skridt baglæns. Giv onde hund et ordentligt mentalt los i røven. Drik et glas vand, lav en lille dans - bare gør noget andet end det du plejer. 

"Gå aldrig tilbage til en fuser." -Gammel visdom

Det vigtige her er ikke om man skal spise chips eller ej. Det vigtige er at kunne holde en aftale med sig selv. Lotte Arndal, som er et af de mennesker jeg lytter allermest til indenfor sundhedsområdet, skrev i en af sine bøger “hvorfor har man lyst til noget, der ikke er godt for én”. Av, hvor den svider - hvorfor har vi lyst til kaffe, sodavand, cigaretter, chips, kage, sukker, slik, utroskab, nye sko, portion nummer 2, flere gadgets, plastiklegetøj, sladder, brok, umådeholden komfort, vækst og profit, at lave om på de andre, at føle sig bedre fordi de andre er federe, grimmere, dummere.. Hvorfor? Når vi ved, at det ikke er godt for os.

Læs næste afsnit her


Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anne skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere