Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Er gået i stå med indiske webudviklere, så hvad nu?

Side 2 ud af 2 (16 indlæg)
Fra Århus
Tilmeldt 5. Apr 07
Indlæg ialt: 391
Skrevet kl. 11:21
Hvor mange stjerner giver du? :

Velkommen i klubben Stick out tongue

Jeg har også tidligere forsøgt mig med arbejdskraft fra indien - det gik bare slet ikke.  Eksempel: Jeg skrev i sin tid en mail med 4 punkter med noget der skulle laves. De lavede så 1 af punkterne og meldte derefter tilbage at de var "All Done sir" - det de havde lavet var bare forkert, de havde så valgt at lavet noget andet i stedet. De 3 sidste punkter på listen havde de ikke lige lavet. Surprise Enorm kulturforskel - jeg magtede ikke at arbejde videre med dem efter ovenstående oplevese.

Jeg har kontor i Århus, i Incuba Science Park et kontorfællseskab for IT virksomheder. Her er der en anden virksomhed som er specialister i IT outsourcing til indien: Up Front Technologies ApS ( www.up-front.dk ) De har en dansk mand i indien til at lede arbejdet dernede.

Måske var det noget for dig?

Fra Skodsborg
Tilmeldt 24. Mar 05
Indlæg ialt: 12315
Fra  Amino ApS Hotel Klippen Skrevet kl. 11:30
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 2 person

Hvis du spørger en inder om han kan lave en rumraket, så vil han svare ja. De vil ALTID sige de kan og så efterfølgende fucke dig.
Da vi skulle have en nyhedsleverandør til SPAMfighter, var kravet at der skulle laves nyheder alle dage inkl. weekend.
Det fandt vi en leverandør der ville, men der kom ingen nyheder om søndagen. Da jeg klagede og sagde at det stod i kontrakten, så sagde han bare: "Jamen vi er lukket om søndagen". Jo da, det er muligt, men det er den aftale vi har lavet og som vi har snakketr om: "ja ja, det er rigtigt, det har vi aftalt". Jo men hvorfor kommer der så ikke noget om søndagen. "Fordi vi har lukket om søndage". Og sådan kunne vi have fortsat i uger...
Det var også en indisk virksomhed der ville lave SEO arbejde på tyske sites for os. Men da de skulle igang kom de igen, for de kunne jo ikke tysk. Det var et krav fra starten af og de havde slet ingen problemer med det. Men det havde de så da de skulle lave det.
Fuck der er mange dumme indere...

Dbh Martin

Fra Trelleborg, Sverige
Tilmeldt 6. Nov 07
Indlæg ialt: 594
Fra  Catapult Skrevet kl. 11:39
Hvor mange stjerner giver du? :

godt at høre lidt om den slags historier, har selv tænkt på at outsource nogle Facebook applikationer til Indien, men nu vil jeg da være mere varsom med hvad jeg tror på :)

Fra København
Tilmeldt 1. Jun 06
Indlæg ialt: 6114
Fra  Mikjaer Consulting ApS Skrevet kl. 11:57
Hvor mange stjerner giver du? :

Problemet er klassisk ... og det sker også tit med lokale leverandører. Problemet er projektledelse.

Du hyrer en programmør uden at have styr på projektledelsen, herhjemme har nogle programmører selv lært sig kunsten at projektlede, andre steder er de en del af et firma som har en projektleder ansat. Under alle omstændigheder er prisen for projektlederen typisk indlejret i programmørens løn.

Jeg har haft en del gode erfaringer med outsourcing ... men det skyldtes også at jeg netop laver projektledelsen selv ... herhjemme fra DK af.

Derfor ... hvis outsourcing efter min mening skal bære frugt er der to muligheder:

 

A: Mange mindre ensartede opgaver, som f.eks. "fritlæg disse tusind billeder" eller "klip det her design ud og sæt det op i XML".

B: Store komplekse opgaver, hvor du i Danmark ville hyre mere end en udvikler. Og således alligevel skal have en projektleder tilknyttet. Her kan du så istedet ansætte en lidt dygtigere projektleder og lade ham lede nogle Indere el. lign.

Tilmeldt 4. Feb 08
Indlæg ialt: 1318
Fra  Kirstens Quilt Skrevet kl. 12:13
Hvor mange stjerner giver du? :

Martin Thorborg:

Fuck der er mange dumme indere...

Der er nok ikke flere dumme indere end i alle andre folkeslag. De har bare en anden kultur - på samme måde, som vi har lært at stille spørgsmål, komme med indvendinger osv, har de lært, at de skal have alting beskrevet. Så når man begynder at arbejde med mennesker fra andre kulturer, skal man være meget opmærksom på disse forskelle. Og man behøver ikke at gå helt til Indien for at finde forskelle - jeg har arbejdet i et tysk firma, og deres arbejdsmetoder er også MEGET anderledes end vores.

Kirsten www.kirstensquiltshop.dk

Fra Aalborg
Tilmeldt 27. Oct 05
Indlæg ialt: 82
Skrevet kl. 13:13
Hvor mange stjerner giver du? :

Runge, det var et godt indlæg. Det er vigtigt, at man er præcis i sine krav. Det som ser ordenligt ud for os danskere er lang fra, hvad der er "ordenligt" for en inder. Prøv f.eks. også at tænke på, hvordan det ser ud i en storby i Indien og en storby i Danmark. De samme forskelle er også i kultur, tankegang m.m.

Martin, du har fuldstændig ret med det omkring at lave aftaler med indere. Det er vigtigt, at der under udarbejdelse af en aftale er en med, som kender til inderne og deres måde at arbejde på. Samtidig er det vigtigt at få et indisk firma, som har en lokal repræsentant, som også kan være ansvarlig for aftalen. For når først leverandøren sidder mange tusinde kilometer væk i Indien, kan han let bare være ligeglad med en sur kunde.

----

Det er oftest ikke inderne, som er dumme, men os danskere der er dumme, når det kommer til bedømmelse af, hvad der kan outsources og hvordan. Vi kunne lære rigtig meget af amerikanerne, som har outsourcet meget i rigtig mange år med virkelig stor succes.

Hvis man står med en opgave, som man vil have svært at forklare til en dansk programmør, som arbejder fra ens kontor, så bliver det ikke lettere gennem outsourcing. At programmøren så sidder i Indien, har en helt anden kultur, taler engelsk osv., så kan det kun gå galt. Og typisk ved man ikke helt selv, hvordan den endelig specifikation er, men selvfølgelig kan programmøren i Indien finde ud af det.

Samtidig har mange også alt for lidt tid til at outsource. De vil gerne outsource til Indien, men regner på at bruge mindre tid på at få opgaven lavet, end hvis det blev lavet af en dansk programmør. Så kravspecifikationen laves ikke komplet, den indiske programmør kan ikke få svar på sine spørgsmål, der bliver ikke testet løbende osv. Det klassiske er at den danske kunde sender en opgave med deadline om 30 dage og tester første gang på dag 29.

Hvis man samtidig bedømmer outsourcing ud fra, hvordan ens første projekt går, så får man ikke et særlig godt billede af fordelen ved outsourcing. Der går mere end et projekt, før at kommunikationen m.m. er 100 % på skinner. Derfor er det bedste at tilknytte faste programmører til sine opgaver og ikke kører opgaverne projektbaseret til forskellige programmører eller outsourcingsselskaber.

Side 2 ud af 2 (16 indlæg)