Skæremaskinen skærer bogstaver ud af en selvklæbende ensfarvet folie. Skal du have billeder på en streamer skal den trykkes. Det behøver ikke være noget bredformat, den kan jo udskrives på den smalle led, så bliver den bare lang. Vil du selv i gang med at lave streamere? Man kan få lavet streamere og klistermærker til ret få penge, så du skal lave en del hvis du selv vil investere i udstyr.
De to mest benyttede produktionsmetoder til streamere er henholdsvis print og silketryk.
Silketrykket er godt til mange ens streamere. Print er godt til små oplag eller unikke streamere.
Vi benytter selv begge teknikker og de har hver deres fordele og ulemper. Jeg vil dog sige at print er det "letteste" at gå i gang med, da det ikke kræver den store tryk-tekniske indsigt. Men omvendt, så er det altså ikke bare et spørgsmål om at købe den rigtige printer. Det kræver også noget viden og erfaring omkring folietyper, laminater m.m.
Som du selv skriver, så er det ikke en skæreplotter du skal have, da du spørger efter noget som kan lave billeder m.m. på streamere. Først og fremmest er det vigtigt at printeren arbejder med vandfast farve. Dernæst skal farven også have en vis lysægtehed (holdbarhed over for U/V-lys), så den ikke falmer så hurtigt i sollys. Dernæst kommer der så detaljerne omkring det at få printet på selve mediet. Hvis det er noget som skal kunne holde rimeligt fornuftigt, så er du over i farver a-la Solvente eller Eco-Solvente farver. De solvente kræver ventilation med filtre hvor imod de eco-solvente ikke kræver ventilation (men man bør have det, da de ikke lugter godt og kan give hovedpine - taler af erfaring). Så du ender et eller andet sted omkring nogle printere fra HP, Mutoh eller Roland. Priserne starter lidt under 100.000 kr. for en printer og så går de eller derop af i millionklassen. Og det er så får printere - dertil kommer så serveren til at styre printeren med, eventuel ventilation, eventuel skæreplotter (til at skære streamerne på) afhængigt af hvilken printer du vælger, da nogle af Roland's printere har indbygget skæreplotter.
Dertil skal du så regne med et strømforbrug der starter omkring 1.200 W og udgifter til serviceeftersyn, blæk, folie m.m.
Det blev en lidt længere smøre, men nu har du ihvertfald fået et lille indblik i hvad det vil kræve at komme i gang med at lave streamere i en fornuftig kvalitet .
Ja, det kræver trods alt noget at komme i gang med det.
En anden ting er, at hvis du kun skal lave en lille mængde om ugen, så kan det bedre betale sig at få dem produceret ude i byen, da omkostningerne ved at have udstyret let kan overstige indtægterne.
Vi har f.eks. lige haft årligt eftersyn på den ene af vores printere og der landede prisen på lidt under 10.000 kr. eks. moms.
Så hvis det blot er små mængder du skal have kørt, så kan det altså bedre betale sig at finde en underleverandør og købe streamerne derfra.