Vi er 3 personer med fuldtidsjob som i vores fritid har startet et hobbyfirma, hvor vi udvikler et computerspil. I forhold til snarlig udgivelse ønsker vi at oprette et ApS med ligelig fordeling anparter. Problematikken er dog at vi ikke ved om vi får en udgivelse på plads, men har brug for en juridisk entitet med begrænset hæftelse i forhold til at forhandle rettighederne på plads.Derfor har vi en række spørgsmål 1)Hvis vi opretter et ApS med inskud på de ca. 40k pr. mand – hvad ville det da koste os at lukke det igen (såfremt vi ikke får aftale og må opgive projekt og ud fra antagelsen om at indskuddet forbliver i firmakassen) – altså hvad får vi hver i især retur af de 40k vi indbetalte
2)Hvad koster det at drifte et ApS årligt
3) Er der andet vi skal være opmærksomme på ved typen "virksomhed som måske - måske ikke bliver til noget"
1) I vil altid kunne opløse selskabet ved en såkaldt er erklæring efter anpartsselskabslovens § 59. Det koster ikke noget særligt men kan kun anbefales hvis der ikke er væsentlige risici mod selskabet.
2) Det koster lidt papirpenge til ATP, barselsfond m.v. og måske honorar til en revisor.
Alternativt kunne I agere i et I/S til at starte med. Det med den begrænsede hæftelse kan alligevel ikke bruges til noget i forhold til långivere da de altid vil kræve personlig kaution.
1) Det kan være meget billigt at lukke et selskab, så længe der ikke er eller har været aktiviteter. Det kan klares med en §59-erklæring, stort set omkostningsfrit.
2) Hvis en af jer er regnskabskyndig, og der ikke er involveret holdingselskaber, KAN I selv udarbejde regnskabet, og så koster det faktisk ikke noget at holde et tomt ApS kørende
3) Ja, i teorien må I ikke bare forære et lønsomt projekt til et ApS, projektet skal sælges og I bliver skattepligtige af salget. Hvis det er på hobby-niveau er det nok ikke det store problem.
Tak for svar. Situationen er lidt speciel fordi vi udvikler et "produkt" i fællesskab. Med et ApS sikrer vi med vores ligeligt fordelte anparter en formaliseret andel i dette fællesprodukt, som principielt er værdiløs software, indtil/medmindre vi får en udgivelsesaftale hvormed det pludselig er forudsætning for den forhåbentlige fremtidige drift af firmaet. Det er vigtigt for os med begrænset hæftelse i forhold til vores tilgang til projektet. Hvis det ikke lykkedes at få en sådan udgiver aftaler inden for et års tid er ideen, at opløse selskabet igen og forsætte vores lønmodtager jobs. Det betyder også at pengene skal fastholdes i selskabet i mellemliggende periode , men så "tilbagebetales" ved opløsning.
I forhold til ca. regnestykket omkring konsekvensen af de enkelte anparters indskud. Hvor meget ville man så få "retur" af de 3 parters indskud på de ca. 40.000 kr. (pengene er jo overgået til selskabet og skal således beskattes hvis det opløses igen hvis jeg har forstået det korrekt?)
Det hele bortset fra de udgifter der måtte være afholdt i selskabet. I forbindelse med stiftelsen får I jo en anskaffelsessum svarende til indskuddet. Opløser I selskabet igen uden at der har været indtægter vil I som udgangspunkt få et mindre fradragsberettiget tab. Dvs. en eventuel beskatning vil kun omfatte værdiforøgelsen. Derimod vil I være skattepligtige af alt som hives ud mens selskabet "lever".
Dvs. vi som udgangspunkt såfremt der ikke har været nogen indtægter (nogen bevægelse udover et par mindre omkostninger) kan få stort set hele indskuddet retur?
P.t. har jeg en enkeltmandsvirksomhed som er 3 mdr. gammel. Indtil videre og den kommende tid vil der kun være udgifter - ingen omsætning. Formentlig i størrelsesorden 30.000 kr. - alle disse udgifter repræsenterer dog aktiver såsom computer, software licens, domæne rettigheder etc.
1) Vi skal nu lave det fællesejede ApS. Bør jeg fastholde enkeltmandsvirksomhed eller kan jeg skyde aktiverne over i ApS som del af indskuddet og "konvertere" det nuværende firma til det nye fællesejede firma?
2) Er der skattemæssige ulemper ved dette?
3) Kan I anbefale et site eller en bog/iværksætter guide som forklarer ApS strukturen i forhold til de overvejelser som vi bør gøre os i forbindelse med etablering af dette?
Det er så ikke helt ligetil. Thomas kan jo kun overføre aktiverne skattefrit til det nye selskab hvis det er et til et nystiftet selskab som han bliver eneanpartshaver i. Dvs. så skal de andre tegne anparter efterfølgende. Ellers skal de lave en fælles skattefri virksomhedsomdannelse men det kræver jo at de er med i samme virksomhed/I/S hvis man ikke skal ud i noget fusion o.l.
Umiddelbart bliver det noget rod hvis du har noget af virksomheden personligt og noget andet i et fælles ejet ApS. Så var det måske sjovere hvis du ejede dine anparter via et holdingselskab.
Man kan ikke bare læse sig til skattefri omstrukturering. Det kræver at man har et rimeligt godt kendskab til skat generelt og jeg kan da sige så meget at det er de færreste revisorer der laver skattefri omstrukturering på egen hånd, fordi de ikke har det fornødne overblik på skatteområdet. TiIl gengæld har de overblikket på det drifts- og regnskabsmæssige område. Sagt med andre ord er skattefri omstrukturering som laves med bistand af revisor, skatterådgiver og/eller advokat.