Aktieandel - partnerskab - Amino.dk
på Amino
Bliv gratis medlem på Amino
 

Køb et Amino Sponsorlink

 

Nye ekspertblog-indlæg
om  Netværk og Ledelse

Læs flere ekspertindlæg
 

Top karmaliste (30 dage)

De flinkeste Amino’er der hjælper mest med "Bestyrelse & Advisoryboard - Her får du hjælp "

 

Aktieandel - partnerskab

Side 1 ud af 1 (4 indlæg)
Amino-karma 38
Tilmeldt 1. nov 15
Indlæg ialt: 7


Skrevet 30-08-2017 kl. 22:32

Kære Netværk

Jeg står en situation hvor jeg kan få tilbudt et partnerskab i en virksomhed på ca. 30 ansatte i Nordjylland, med god omsætning og fornuftig en overskudsgrad.
Der er i forvejen 3 partnere der ejer aktier og det er interessant for dem at få nye partnere ind og afhænde ovdg sælge aktierne til nye ledende medarbejdere. Også fordi der på sigt bør ske et ejerskifte pga. alder. Det ved de godt og det vil de også gerne.

Hvordan håndteres det professionelt når man gå ind som en ny medejer?

- Kan man fx få tilbudt aktion-(optioner) efter nogle år?
- Tager man så et lån til en lav rente og for lånet indkøber man aktierne? Og det lån der skal tages er vel ikke privat - det laver man vel et selskab til?
- Hvad er en typisk tidshorisont for en overtagelse af aktier - 1, 2....5 år?
- Hvor stor en andel er rimelig at kræve?
- Hvis man går seriøst ind - skal man så engagere end rådgiver/advokat for til dette område? Og hvem er god og billig til det?

Jeg kan tilbyde firmaet en 20 års erfaring, tung specialistvide, professionalisering og kæmpe netværk. 

Jeg tager imod med kyshånd om gode og lavpraktiske råd til denne proces.

Bh. Mark 

Amino-karma 1.399
Tilmeldt 11. jan 14
Indlæg ialt: 320

Revisoreleven
Skrevet 30-08-2017 kl. 23:03

Der er flere forskellige måder hvorpå det kan gøres. Hvad der er bedst for dig kræver konkret rådgivning.

Nu kender jeg ikke baggrunden - er det alle 3 eksisterende partnere der er oppe i alderen og skal ''skiftes'' ud eller er du den eneste der pt. er udset til at føre virksomheden videre?

Overvej om det er personligt du skal eje aktierne, eller om det for dig er bedre at eje aktier igennem dit eget holdingselskab. Måden det kunne gøres på, var at du stiftede dit eget selskab og herefter købte (lad os antage at det er 3 partnere og de ønsker en fjerde partner i dig) aktier fra de 3 andre. Pt. kunne ejerstrukturen i selskabet være at de alle har 33,33% af aktierne. De kan alle 3 derfor sælge 8,33% af deres egne aktier til dig, hvorefter de ejer 1/4 del hver. Måden det kan ske på, kunne være, at de nuværende partnere (som sikkert ejer aktierne igennem deres eget holdingselskab) solgte dig aktierne mod at få et gældsbrev på overdragelsessumen retur. Dette gældsbrev kan stå i dit holdingselskab og du vil derfor ikke hæfte personligt for dig. Det er selvfølgelig et krav, at de vil sælge til dit holdingselskab og ikke dig selv personligt.

Du vil herefter afdrage gældsbrevet i takt med at selskabet generer overskud og udbytte og efter nogle år vil dit holdingselskab have afdraget gældsbrevet og herefter eje 25% af virksomheden. 

Det gode ved dette er, at du ikke personligt udsætter dig for nogle risici så de evt. kan komme efter dit eget hus, bil mv. 

I tilfælde af de ikke er interesseret i at låne dig penge til at købe deres aktier for er du nødt til selv at fremskaffe midlerne. Det kunne evt. være via et banklån. Selvom banken vurderer at der er tale om en solid virksomhed med pænt overskud vil renten for dette sjældent være under 6%. 

Kender du til virksomheden?

Har du set regnskaberne de sidste par år - og er regnskabet revideret af en godkendt revisor?

Der er virkelig mange ting at tage højde for så hvis det er seriøst vil jeg ikke undlade at tage fat i en professionel rådgiver. 

Amino-karma 38
Tilmeldt 1. nov 15
Indlæg ialt: 7

Mark Hansen
Skrevet 11-09-2017 kl. 23:32

Kære Revisorelev og netværk!

Mange tak for dit svar. Jeg er med på at der er brug for rådgivning.

Omkring selskabet er der afgjort godt styr på revisionen.

Der kan ikke blive tale om at afdrage på et gældebrev som foreslået ovenfor. Det er ikke den struktur man arbejder efter. Der p.t. 3 ejere hvoraf det er den ene der er oppe i årene som vil afhænde sin aktiedel. Hvor meget det er og prisen skal vi i nærmere dialog om.

Derfor vil jeg sandsynligvis blive tilbudt op til lige over 10% af aktiedelen som startindskud der placeres i et af mig ejet holdingselskab ApS. Eller skal jeg søge om mere end de mindst 10% som startindskud? Og så skal jeg i banken for at få optaget et lån til min andel. Du siger at dette kan typisk koste 6% i rente.

Hvad nu hvis jeg personligt kan lægge fx kr. 700.000 – så er det jo private penge som er tjent og der er betalt skat af. Men dem kan jeg vil ikke umiddelbart bruge i holdingselskabet? Dette jo fordi jeg mener at låne til 6% lyder dyrt. 

Skatteteknisk er det sådan, at man vist skal eje mere end 10 % af et selskab for at kunne trække skattefrit udbytte ud til et holdingselskab. Der kan laves en aftale om yderligere opkøb til en samlet del af forretningen.

Nogen god råd til hvem der vil være egnet som rådgiver og som ikke udnytter mig for hårdt?

På forhånd tak for gode råd.

Vh. Mark.

Amino-karma 178.907
Fra 2800 Lyngby
Tilmeldt 2. mar 11
Indlæg ialt: 39.104
Amino Plus
Cookie - John Hannover
Fra John Hannover
Skrevet 11-09-2017 kl. 23:44

Du kan godt låne dit holding egne beskattede penge. Så er det dig der får renten (og skatter af den) mens selskabet jo har fradrag ganske som ved banklån. Det skal være markedsrente - man ser ofte 4-12% området
Du skal så have råd om evt at ændre vedtægter mm så der bliver mulighed for at give lånet konvertibelt så du har fradrag for evt tab. Alternativet en bank til ? 6% hvis de vil det uden du kautionerer (nok tvivlsomt) men vil de uden kaution fra dig, så er det jo ikke dig der kan tabe pengene

Du skal have en revisor ind over - Revisoreleven kan sikkert henvise

vh John Hannover

Side 1 ud af 1 (4 indlæg)

RSS-feed
 
Netværk og Ledels er venligst sponseret af:

Besøg vores samarbejdspartnere :