Jeg har diskuteret med en anden omkring dette med hvem der hæfter og hvordan ved et ApS. Jeg ved at de fleste banker vil have at man underskriver en selvskyldnererklæring og nogle leasing selskaber også, men udover dette så kan man vel ikke kommer til at hæfte privat?
Kan man ikke engang hæfte privat når der er tale om SKAT, MOMS og lignende som virksomheden skylder? Kan man ej heller komme til at skylde leverandører? dvs hvis virksomheden går konkurs og der skyldes både penge til leverandører, bank og SKAT. Er der så nogen regel om hvem der står først i rækken til at få penge?
Leverandører og SKAT vil vel aldrig kunne stille krav mod bank om at de skal udbetale penge, for derefter at smide dette skyld oveni den selvskyldner erklæring der er skrevet med banken?
Jeg ved at der er mange der opretter ApS for at være helt sikker på ikke at komme til at hæfte personligt, men jeg hører så andre sige at dette reelt slet ikke er muligt. Altså ikke at hæfte personligt?
Det oprindelige indskud på 125.000 stammer jo fra dig. Det ryger først i det omfang det ikke er røget tidligere.
Har du handlet svigagtigt (fx tømt selskabet da du kunne se hvor det bar hen men før kreditorer havde opdaget det), så er du personligt ansvarlig.
Har du påtaget dig en privat hæftelse (bank el.lign) så hæfter du som du selv er inde på. Også kreditorer kan finde på at stille sådanne betingelser.
... og så er der det psykologiske (hvis du ikke er svindler): Når du kan se at der er problemer så er du fristet til at bruge private midler til at redde dit 'hjertebarn' - for problemerne er jo kun midlertidige, ikke?
Men ellers tror jeg du har ret. Dine private midler er beskyttede.
så er der altså lige nogle ting man skal være meget varsom omkring.
Først og fremmest, så bliver de 125.000 kr. (som du f.eks. indskyder som minimum i et ApS) til en egenkapital. Denne egenkapital er en form for sikkerhed over for de leverandører (kreditorer) som man samarbejder med. Ved et ApS ved de at der ihvertfald står 125.000 kr. i selskabet - ved et A/S er det 500.000 kr. som minimum. Såfremt denne egenkapital pludselig falder under det oprindelige niveau, så er bestyrelsen i selskabet forpligtet til inden for en kort tidsramme at lægge en dokumenteret (over for Erhvervs- og Selskabsstyrelsen) slagplan for hvordan og hvornår man vil have rettet på på egenkapitalen. Hvis dette ikke er overholdt inden for tidsfristen kan E&S kræve selskabet opløst.
Hvis bestyrelsen ikke har overholdt denne forpligtelse, så vil de kunne blive stillet personligt ansvarlige. Det vil sige at hvis der er tale om et ApS der oprindeligt blev stiftet for 125.000 kr. og man så blot har brugt løs af pengene indtil der ikke var flere og stadig skylder penge til forskellige kreditorer, så vil en retsag kunne ende ud i at bestyrelsen bliver gjort personligt ansvarlige, da man ikke har overholdt lovgivningen. Det vil sige at medlemmerne i bestyrelsen kan risikere at hæfte for den gæld selskabet har oparbejdet.
Det samme gælder hvis bestyrelsen i et selskab er nået til et punkt hvor selskabet ikke længere kan betale de regninger som dumper ind af døren, men stadig bliver ved med at stifte mere gæld (ved at handle hos kreditorer). Hvis et selskab ikke kan betale sine regninger, så er det forpligtet til selv at udmelde en betalingsstandsning. Dette gøres både offentligt og skriftligt til alle kreditorer og andre som man eventuelt måtte skylde penge. Normalt har man så 30 dage til at få skaffet ekstra kapital og få rettet op på økonomien. Hvis det ikke sker, så går virksomheden konkurs. Såfremt man ikke overholder dette med betalingsstandning m.m. og blot lader regningerne stå ubetalte og stadig etablerer gæld efter at "løbet er kørt", så vil bestyrelsen typisk også blive stillet ansvarlige - både juridisk og økonomisk.
Man bliver nødttil at se på det på den måde at man er forpligtet til at være åben omkring de økonomiske forhold i et selskab. Det er ikke kreditorernes ansvar at finde ud af om selskabet har økonomiske problemer eller ej - det er selskabet selv som skal fortælle det, såfremt det er tilfældet.
Men såfremt at man overholder disse ting, så er man rimeligt sikret - rent økonomisk. Men du skal så tænke på dit ry og omdømme i branchen. Hvis du har tænkt dig at fortsætte i samme branche, så bør man generelt forsøge at holde sin sti så ren som muligt. For én ting er at kunne slippe for det økonomiske ansvar - noget andet er det moralske ansvar.