Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Rettigheder til kode?

Side 2 ud af 3 (23 indlæg)
Tilmeldt 27. Nov 08
Indlæg ialt: 15
Skrevet kl. 16:11
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

OK tak for svar til alle. Vi skuer fremad og får en ordentlig aftale næste gang.

Tilmeldt 7. May 14
Indlæg ialt: 21
Skrevet kl. 06:54
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

Jeg skulle mene, at I har ganske fornuftige forudsætninger for at have ophavsretten til koden.

For det første er der en regel om, at retten til edb-programmer, der er frembragt i ansættelsesforhold, overgår til arbejdsgiveren, jf. ophavsretslovens § 59. Dvs. at I ejer koden, og at udvikleren har krænket jeres ret ved at videregive programmet. Dette kræver dog, at et par forhold er opfyldt - bl.a. at der var tale om et reelt ansættelsesforhold, og mere vigtigt; at dette kan bevises.

Derudover nævner du, at I selv optegnede det forberedende designmateriale. Såfremt I ikke har fuld ret til koden efter OPHL § 59, kan I dog alligevel have delt ret til programmet sammen med programmøren, da jeres bidrag er ophavsretligt beskyttet og muligvis tæller som en del af programmet.

Håbet om at klemme en pose penge ud af såvel programmøren som det andet firma lever altså endnu. Bevisspørgsmålet kan altid komme på tværs - især da dette er sket for en del år siden.

Når det er sagt, så synes jeg ikke, at I skal opgive sagen. Tag i stedet kontakt til en advokat, som specialiserer sig i ophavsret, for at få afklaret jeres situation; bl.a. hvor meget I potentielt kan kræve ud af programmøren/det andet firma, og hvor meget en eventuel sag kommer til at koste. En sådan afklaring foretages typisk på én time, og koster imellem 500 og 3000 kr.

Tilmeldt 27. Nov 08
Indlæg ialt: 15
Skrevet kl. 07:02
Hvor mange stjerner giver du? :

Tak for info. Der var ikke tale om et ansættelsesforhold, så der er ikke noget at hente efter OPHL § 59, men jeg er glad for at høre at vores bidrag (og ikke kun programmørens) også er ophavsretligt beskyttet. Der vil ikke være de store penge at hente, især ikke hvis advokaten skal have de 3000 kr. Så med udsigt til det arbejde og den dårlige karma et sagsanlæg vil resultere i, har vi valgt at droppe sagen. Vi har sendt en venligt brev til programmøren, hvor vi beder om at vi får en del af kagen for vores del af arbejdet med at udvikle siden, men vi har (selvfølgelig) ikke fået noget svar tilbage.

Tilmeldt 7. May 14
Indlæg ialt: 21
Skrevet kl. 07:46
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

Jeg forstår fuldstændig jeres bekymringer. Her er bare et par ting at overveje, inden I definitivt sætter punktum for sagen:

Være påpasselige med at tolke på loven ud fra ordlyden alene. Jeg har ikke tjekket op på praksis, men det er meget sandsynligt, at en domstol ville sidestille en freelance programmør med arbejdstagere i lovens forstand.

Det koster ikke nødvendigvis 3000 kroner. I kan bare ringe op til et par advokatkontorer og høre, hvad et indledende møde ville koste Jer. Mange advokater tager faktisk et symbolsk beløb for den første time (500), netop fordi klienterne ikke skal risikere større summer bare for at afklare sin situation. Om ikke andet, så lærer I da lidt om ophavsret til fremtiden.

Endelig er det vigtigt at understrege, at det ikke nødvendigvis kommer til en retssag. Er programmøren uprofessionel nok til at videresælge kode, som I sandsynligvis har ret til, så er det også sandsynligt, at han bukker under og betaler, hvis advokaten truer med søgsmål. Alternativt kan I jo også true det andet firma til at tage deres hjemmeside ned, medmindre de hoster op med penge.

I er selvfølgelig nærmest til at foretage afvejningerne mellem fordelene og ulemperne, og det er meget forståeligt, hvis I vil begrave sagen. Bare vær klar over, at det hverken behøver være dyrt, svært eller tidskrævende.

Tilmeldt 9. May 11
Indlæg ialt: 932
Skrevet kl. 08:12
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

Frank :
Han sælger jo fx også indirekte vores design og udvikling af hvordan siden fungerer.

Jeg er altså lidt nysgerrig på, hvordan hjemmesiden adskiller sig fra andre hjemmesider. Hvad er det for funktioner som er så specifikke for jeres hjemmeside, at der kan være tale om krænkelse af ophavsretten? Hvordan adskiller jeres kategori-inddelinger og menuer sig fra de 100000-vis af andre hjemmesider derude?

Du nævner også at han har kopieret FAQ og betingelser, og hvis der her er tale om kopiering af TEKST, så kan I roligt sende ham en faktura for dette.

Tilmeldt 27. Nov 08
Indlæg ialt: 15
Skrevet kl. 09:25
Hvor mange stjerner giver du? :

Der er egentlig ikke noget unikt i selve siden, der findes flere lignende, og vi har selv lånt ideer fra andre lignende hjemmesider, så DER er der ikke noget at komme efter. Som sagt er siden teknisk forældet (frames!) og det undrer mig lidt, at der er nogen der overhovedet vil købe den, men de havde brug for den enkelhed som min kæreste (der er socialpædagog!), havde øje for. Men jeg undrer mig alligevel lidt over at det åbenbart er bredt accepteret, at man som programmør blot kan sælge kode og alt indhold videre. Som jeg vist tidligere skrev, så ser jeg det lidt som om vi havde designet en stol (det er der heller ikke noget nyt i) hvorefter vi fik en til at lave formen, den kunne støbes i – og så videresælger vedkommende kopier af støbeformen, for det er jo HAM der har lavet den, og derfor har HAN alle rettighederne – eller hvad? Ja, som sagt gider vi ikke sagsøge manden, jeg skulle nok bare have lidt luft.

Tilmeldt 9. May 11
Indlæg ialt: 932
Skrevet kl. 09:54
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

Frank :
Men jeg undrer mig alligevel lidt over at det åbenbart er bredt accepteret, at man som programmør blot kan sælge kode og alt indhold videre.

Omkring kode vil jeg sige, at hvad havde du egentlig regnet med? En hjemmeside bygges op efter ganske bestemte principper, og der er grænser for hvor meget disse kan fraviges. Dette gælder også den kode som benyttes til at bygge siden op.

Sandsynligheden for at komme til at lave en hjemmeside som ligner én - eller 100.000 - andre  er ret stor.

Så selvfølgelig er han da smart, og genbruger hvad der kan genbruges, og det er han i sin gode ret til.

Jeg synes du formulerer dig meget uklart, når du så skriver om, at sælge "indhold" videre. Hvad mener du med "indhold"? Er det selve teksten, eller hvad? For dét er, som jeg skrev tidligere, en helt anden og mere alvorlig sag, og helt klart en krænkelse af ophavsretten, at bruge, eller videresælge tekst som man ikke har rettighederne til.

Tilmeldt 27. Nov 08
Indlæg ialt: 15
Skrevet kl. 10:06
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Tim. Tak for svar. Ja, jeg "havde faktisk regnet med" at vi på en eller anden måde var fælles om at lave siden, men jeg ER også en amatør, da denne hjemmeside blot er en fritidsbeskæftigelse (som dog giver gode penge). Og, ja han har også videresolgt teksten på siden, men her vil man også kunne sige, at den ikke er mere unik end opskriften på blomkålssuppe.

Tilmeldt 25. Mar 10
Indlæg ialt: 104
Skrevet kl. 10:55
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

Nu skal man lige forstå programmering for ingen skriver et system ”fra bunden” i dag og derfor kan det være meget svært at påberåbe sig ophavsret med mindre det er specifikt angivet i en kontrakt. 

Her skal man så også skelne mellem kode og data. F.eks. må man selvfølgelig ikke tage en kundes varekatalog, forretningsbetingelser, billeder/logoer eller lignende og sælge det til en anden kunde da det er kundens data mens en comboboks eller drop down menu der måske endda er programgenereret, kopieret fra et andet system eller downloadet kode fra nettet ikke vil kunne pålægges ophavsret i sig selv da det er den der oprindeligt har skrevet koden der har ophavsretten.

Da mest programmering går ud på at genbruge kode da det ellers vil koste en bondegår at udvikle systemer kan man i praksis som kunde kun sikre sig en aftale om at systemet ikke som helhed videresælges til andre og prisen bliver selvfølgelig derefter. Hvis intet andet er angivet fra starten så køber man som kunde blot en ikke eksklusiv ret til at benytte den leverede kode og man skal for øvrigt sikre sig at man får kildekoden med! Retten til at benytte den leverede kode indbefatter ikke automatisk retten til at videresælge den kommercielt med mindre det er angivet i kontrakten.

Det samme gælder også hvis man får udarbejdet sine forretningsbetingelser af en advokat for 10.000 kr., så må man ikke bagefter lægge disse til salg på nettet for 100 kr. pr. download da advokaten sikkert har sammenstykket disse betingelser for noget han havde i porteføljen i forvejen for at holde prisen nede.

For at give et andet eksempel kan man frit download Drupal som er et Open Source program for hjemmesider. Derefter kan man så købe et ”Design” der ligger tæt på hvad man ønsker sig. Prisen for et sådan ”Design” ligger typisk på 100-200 USD på share basis mens man skal betale ca. 3000-4000 USD hvis man ikke ønsker andre skal kunne bruge det specifikke design, dertil kommer så installation, tilretning og opsætning. Uanset hvilket køb man foretager gælder retten til videresalg ikke for så stiger prisen endnu mere og kræver det vi i branchen kalder en kommerciel licens.

Tilmeldt 27. Nov 08
Indlæg ialt: 15
Skrevet kl. 11:04
Hvor mange stjerner giver du? :

Tak Henrik.

Vi har netop ikke haft planer om at videresælge koden, men jeg tillader mig blot at konstatere at vi burde have fået en skriftlig (og ikke kun mundtlig) "aftale om at systemet ikke som helhed videresælges til andre" –  for det er hvad programmøren har gjort.

Side 2 ud af 3 (23 indlæg)