Som de fleste sikkert ved arbejder jeg en masse med markedsføring i søgemaskiner, og sammenligner ved foredrag og rådgivning ofte dette arbejde andre former for specialiseret medierådgivning. På nogle punkter kan man godt sammenligne en avis med en søgemaskine. Søgemaskinen er, som avisen, et populært medie der trækker mange brugere til. Det at der er mange brugere gør i sig selv, at det er interessant for virksomheder at "være til stede" der. Særlig interessant er det med søgemaskiner, fordi vi ved en masse om de folk der er der - nemlig noget så væsentligt som hvad de leder efter (søger på) lige nu! Avislæsere ved vi også en del om - f.eks. at dem der læser sportssektionen sikkert intereserer sig for sport (som et ldt tamt eksempel). Aviserne består, på samme måde som med søgemaskinerne, af en redaktionel del - artiklerne eller søgeresultaterne, og en kommerciel del - annoncerne. De fleste virksomheder vil gerne optræde begge steder.
Og nu nærmer vi os snart det jeg ville spørge om :)
I søgemaskinerne kender vi responsen meget præcist, udtrykt som det klik brugerne laver når de har søgt - i aviser ved jeg godt at det kan være lidt sværere at skille tingene ad. I søgemaskinerne ved vi fra undersøgelser, og egne erfaringer, at ca. 1/3 del klikker på annoncerne og ca 2/3 dele på de "redaktionelle" - eller de vi kalder "organiske", resultater. Der er altså ca. dobbelt så mange der responderer på, og sandsynligvis kigger på, de organiske resultater frem for annoncerne i søgemaskinerne.
Spørgsmålet er, hvordan det fordeler sig i aviser specifikt, og andre off-line medier generelt. Hvor meget "opmærksomhed" giver X spaltepladsom som annonce kontra artikel? Er der nogen der ved det? Er det noget der ligger nogen undersøgelser på? |
Hej Mikkel,
det er et komplekst spørgsmål, du rejser - men også interessant. Der foreligger flere analyser af emnet, men problemstillingen er, at man ikke kan analysere opmærksomhed som sådan. En annonce kan ofte give bedre blikfang end en avisartikel, men omvendt ved man jo også fra sig selv, at er man rutineret bruger, så læser man ofte henover annoncerne. Samtidig handler det om hele tankegangen om, hvordan man sælger produktet - sælger man en historie eller et produkt. Jeg vil mene, at man altid skal sælge historien om produktet frem for selve produktet, da folks holdninger betyder alt for deres købsadfærd. Men i forhold til søgemaskiner er det jo noget andet, for her har man som forbruger aktivt valgt sine søgeord, og så er psykologien anderledes. Tror ikke det gav noget decideret svar, men måske er svaret, at problemstillingen er så kompleks, at man hverken kan fremhæve artikler frem for annoncer eller omvendt i offline medierne.
VH Jonathan Løw