Det kan der være og er rigtigt mange grunde til.
Her er nogle af dem:
- Ønske om ensartet platform på alle pc-klienter får virksomhederne til at vente med opgradering til Windows 7, til alle pc'er kan klare hardwarekrav m.m.
- Man holder sig til det som virker. Windows XP er en gammel platform, men det er også en gennemtestet platform, hvor man har haft rigeligt med tid til at tilrette, justere og fejlrette.
- Man kender kompatibiliteten mellem det gamle operativsystem og branchespecifikke applikationer. Rigitgt mange produktionsvirksomheder har vitale applikationer, som er ældre end Windows XP, og hvor man ikke er sikker på Windows 7's bagudkompatibilitet.
- En opgradering af operativsystem koster penge til uddannelse af brugere.
- En opgradering af operativsystem vil kortvarigt nedsætte produktiviteten.
- Opgradering af operativsystem vil koste penge til licenser, med mindre alle computere i virksomheden er købt med OEM licens til Windows 7 eller at man har tegnet "Software Assurance".
- Mange virksomheder har et færdigsyet "installationsimage" til en komplet arbejdsplads, inklusiv alle applikationer, indstillinger og printerdrivere. En installation af en ny arbejdsplads tager derfor betydeligt kortere tid end en "fra bunden installation". Har man valgt et af de kendte mærker computere igennem en meget lang årrække, behøver man kun nogle få manuelle tilføjelser af drivere, inden den nye computer er fuldt funktionsdygtig.
Listen over virksomheders begrundelser for modviljen imod opgradering af operativsystem er meget lang, og ovenstående er blot nogle få af de mest udbredte.
Når det er sagt, er jeg enig med dig i, at Windows 7 er et glimrende operativsystem, og at mange virksomheder vil have gavn af at køre på en ny og forbedret platform.
Dbh. John
Det er fuldstændigt korrekt. Jeg kan tilføje, at større virksomheder er nødt til at teste at samtlige applikationer de bruger kan køre på en ny platform inden den rulles ud på hundreder eller tusinder af maskiner.
Det er ikke kun et spørgsmål om at installere det og se om det virker, men virkeligt teste at alle vitale funktioner i applikationen virker. Desuden testes der også op mod virksomhedens basispakke - dvs. at der testes ikke bare om applikationen virker, men også om de øvrige standard apps. stadig virker efter installationen af den testede app.
Denne proces er meget omkostningstung og specialister i den pågældende app skal kaldes ind fra forskellige områder i virksomheden for at udføre disse tests.
Hvis noget så ikke virker skal der så findes ud af om der findes nyere versioner, og hvis der gør det, så finde ud af om den virker som den gamle - om den er bagudkompatibel på de data den producerer osv.
Hvis de ikke gør, så skal man finde ud af om man kan leve med de ting der ikke virker, alternativt skifte måde at arbejde på. Og det vil jo så ikke bare være een licens der skal opdateres, men alle de licenser som virksomheden bruger.
Der er også en risiko for at der ikke findes en ny version. Som det allerede er nævnt, så kan mange softwarepakker være meget gamle og være lavet af firmaer der ikke eksisterer mere, eller som ganske enkelt ikke supporterer produktet mere - men hvor der sidder et apparat eller en maskine i 100.000-1.000.000 kroners klassen på. Det kunne f.eks. være en ældre CNC-maskine, hvor der kan være konverterings- /loadersoftware der ikke kan køre på nyere operativsystemer.
Nogle systemer kan også være under regulerede/validerede i forhold til myndigheds- og forsikringsbestemmelser (i f.eks. marine-, medicinal- og fødevareindustrien) der gør at nye maskiner skal re-valideres og måske oven i købet godkendes af forsikringsselskaber, hvilket også er meget omkostningstungt.
Og der kan sagtens være mange forskellige programmer der bruges rundt omkring i organisationen - så det er ikke småpenge det handler om.
Oven i hatten er der så alle de perifere enheder (printere, scannere osv.) der også skal være nye drivere til - ellers skal man også til at skifte den del af maskinparken ud.
Så meget ofte det ikke et spørgsmål om hvorfor man IKKE opgraderer - men snarere et spørgsmål OM der er seriøst gode grunde til at gøre det.
Verden for store og mellemstore virksomheder er meget anderledes end den for små virksomheder og private.
mvh
Jan