Lad være med at kaste dig over salg af musik- og videodownloads. Som marked ser ud, vil det koste dig penge, hvis du ikke har et yderst genialt koncept.
Hvis vi tager udgangspunkt i musikken, som jeg kender bedst, så skal du lave aftaler med de pladeselskaber / labels som har rettighederne til den musik du gerne vil sælge. Dernæst skal du lave en aftale med KODA (denne del er nem, da du "bare" skal betale dem 12% af udsalgsprisen pr. download, dog minimum 0,11 EUR).
Der findes 4 major pladeselskaber (Universal, Sony, EMI og Warner). Der ud over findes der utrolig mange såkaldte indies. MBO, som er et såkaldt indy dansk selskab, har større markedsandele end flere af majors i DK. Så ønsker du et bredt repertoire er du nødsaget til at lave aftaler med et hav af indies også.
Mange af pladeselskaberne vil kæve et up front fee samt et minimums fee for at levere deres musik til dig. Det er utroligt dyrt selv med et stort selskab i ryggen. Dernæst er indkøbsprisen (prisen du skal betale pr. download til pladeselskaberne) meget høje. F.eks. er det et faktum at iTunes ikke tjener penge på at sælge musik til 8 kr. pr. download. Og det er på trods af at iTunes har placeret deres europæiske kontor i Lichtenstein for at smutte uden om den danske moms. Dvs. at iTunes indkøbspris + KODA + infrastruktur (som udgør en meget lille del af omkostningerne) er højere end salgsprisen.
Du skal altså være i stand til at sælge musikken for langt højere priser end 8 kr. pr. download, hvis du skal skabe en forretning. Det afspejles også i, hvilke spillere der sælger musik downloads i dag. Der er iTunes, teleselskaberne og nogle få andre spillere. Alle har det til fælles at de ikke sælger musik for at tjene på musikken, men på deres kerne produkter (iPods, bredbånds- og mobilabonnementer, etc.).
Venlig hilsen fra ham der etablere TDC Musik og opfandt TDC PLAY.