Jeg har sakset lidt innovationsrådets hjemmeside:
Innovationsgruppe for iværksætteri
Innovationsrådet har nedsat en gruppe, der arbejder med, hvordan Danmark kan udvikle en ny generation af både iværksættere og intraprenører inden for alle dele af samfundslivet.
Gruppen fremlægger sine forslag til Innovationsrådets årsmøde i september 2005
Iværksætter Martin Thorborg er formand for Innovationsgruppe for iværksætteri.
Deltagere
Gruppens sekretær:
Niels May Nielsen, Fuldmægtig, Erhvervs- og Byggestyrelsen/FORA
Kommissorium
Iværksætteri skaber mere innovation, mere vækst og flere arbejdspladser. Små virksomheder med fokuserede produkter og fleksible organisationer har det lettere ved at omstille sig og tilpasse sig nye muligheder og ideer end store organisationer, hvilket er en fordel i en konkurrence, som er domineret af innovationsevnen. Erhvervsforskningen viser, at mere end halvdelen af innovationen i erhvervslivet og op imod 90 pct. af de radikale innovationer kommer fra nye, små virksomheder. Samtidig er det blandt de nye virksomheder fremtidens vækstlokomotiver skal findes. Derfor beror fremtidens velstandudvikling i høj grad på de nye, vækstorienterede virksomheder.
Hvor står Danmark?
Den danske iværksætterrater er blandt de højeste kvoter i Europa og på niveau med USA – hvilket vidner om en udbredt iværksætterlyst i Danmark. Men de færreste nye danske virksomheder kommer ind i et positivt vækstforløb. Kun 3 pct. oplever en årlig vækst på mere end 60 pct. Til sammenligning har mere end 10 pct. af nye amerikanske virksomheder en årlig vækst på mere end 60 pct. Det er derfor vigtigt at styrke vækstbetingelserne for de mange nye virksomheder, så Danmark kan realisere et langt større vækstpotentiale med afsæt i den danske iværksætterånd.
Konkrete udspil til at styrke dansk iværksætteri
Innovationsgruppen skal i løbet af de kommende seks måneder udarbejde visionære og konkrete forslag til, hvordan dansk iværksætteri kan styrkes, så vi bliver bedre til at skabe nye virksomheder, der udnytter et globalt potentiale.
Gruppens arbejde skal forholde sig til følgende spørgsmål:
- Hvordan kan konkursreglerne blødes op, så en kuldsejlet iværksætter lettere kan bruge sine erfaringer til et nyt forsøg?
- Hvordan kan skattereglerne indrettes, så de motiverer til iværksætteraktivitet og gør det mere attraktivt at investere i nye vækstvirksomheder?
- Hvordan skabes et velfungerende venturemarked, som dækker alle udviklingsfaser for de nye virksomheder?
- Hvordan kan et nordisk samarbejde om udviklingen af et sekundært aktiemarked fremmes?
- Hvordan styrkes opbygningen af en iværksætter infrastruktur med kompetente rådgivere?
- Hvordan styrkes undervisningen i iværksætteri på de videregående uddannelser?
- Inspiration til en dansk strategi
- Innovationsgruppen kan hente inspiration i InnovationMonitors sammenlignende analyser af iværksætteraktiviteterne og de iværksætterfremmende politikker landene i mellem.
De bedste lande i verden til iværksætteri er USA, Korea og Canada. I Europa er UK førende.
I de bedste lande er muligheden for at starte virksomhed i kølvandet på en konkurs langt lettere, end i de dårligere lande. Både i USA, Korea, Canada og UK er det muligt at starte virksomhed igen blot ét til to år efter en konkurs. I Danmark går der gennemsnitligt syv år, før iværksætteren kan begynde igen.
I de bedste iværksætterlande har mindre virksomheder en særskilt lav selskabsskat. I USA, Canada og UK er den 10 – 15 pct. eller ca. halvdelen af landenes almindelige selskabsskat. Også Business Angels støttes med særlige skattevilkår for at fremme investeringer i nye vækstvirksomhe