Hej Torben
Jeg kan se, at du skriver, at du i hovedsagen vil have penge i klemme/tilgodehavender mod dine kunder. I denne forbindelse er det ligegyldigt, hvilken virksomhedsform du vælger. Du må sørge for bedst muligt via dine forretningsbetingelser, kreditcheck af kunder mv. at sikre dig, at du indgår aftaler med solide kunder. Da du tidligere har "brændt nallerne", går jeg dog ud fra, at du har styr på denne del.
Ved valg af virksomhedsform fokuserer mange meget på hæftelsesspørgsmålet, idet man naturligvis ved at vælge et ApS, SMBA mv. umiddelbart undgår personlig hæftelse. Som det imidlertid også skrives herinde, vil leverandører, bank mv. typisk kræve en form for personlig sikkerhed fra selskabsdeltagerne i form af kaution eller lign. Det kan ikke afvises, at der stilles større krav til personlig hæftelse, hvis virksomheden drives i et SMBA-selskab, idet der ikke er noget kapitalkrav der, ligesom virksomhedsformen er relativ ukendt, hvorfor mange møder den med en vis skepsis.
Hvorvidt du skal lade hæftelsesspørgsmålet være afgørende for dit valg af selskabsform afhænger dog i høj grad af, hvad du skal beskæftige dig med. Vil du risikere et erstatningsansvar af en vis størrelse ved den virksomhed, som du driver, kan det i høj grad være relevant at isolere denne risiko til selskabet. Er der omvendt ingen risiko for erstatningsansvar, og vil dine leverandører/bank alligevel stille krav om personlig hæftelse, taler dette imod at etablere et selskab.
Der kan også være personlige skattemæssige forhold, der taler for at etablere en holdingselskabskonstruktion. Det afhænger dog af, hvad dine planer for selskabet er, forventes der et salg af virksomheden inden for en årrække, generationsskifteovervejelser mv. på sigt.
Der er efter min opfattelse ikke belæg for at sige, at en selskabsform skulle være bedre end en anden. Hvad der vil tjene dig bedst, afhænger derfor helt af dine konkrete forhold, overvejelser om fremtiden mv.
Vh Peter