Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Hvordan får jeg penge fra en dårlig betaler? - tips om inkasso og dårlige betalere

Side 1 ud af 1 (8 indlæg)
  • 1
Fra Eden
Tilmeldt 21. Jun 07
Indlæg ialt: 667
Skrevet kl. 17:28
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 3 person

I løbet af den sidste tid har jeg set flere Aminoer spørge omkring inddrivelse af udeståender hos kunder. Jeg har en fortid i en større inkassovirksomhed og selvom der er kommet nye inkassoregler er der stadig nogle tips jeg kan give videre. Nedenstående bygger på mine egne erfaringer. Brug det eller lad være. Jeg går ikke ind i gebyrer og renter.

Mini ordbog

  • Debitor: Skyldneren
  • Kreditor: Leverandøren, den der har penge tilgode
  • Hovedstol: Det oprindelige skyldte beløb, altså uden renter og gebyrer
  • Retlig inkasso: Inkasso gennem advokat
  • Debitorpålagte omkostninger: Gebyrer som inkassobureauet/advokaten forsøger at opkræve hos skyldneren og som de selv beholder. Typisk specificeret som 'Inkassoomkostninger' eller lign. på opkrævning overfor debitor.
  • No cure - no pay: Inkassoaftale hvor inkassobureauet kun arbejder på provision
  • Bulkinkasso: Ensartet behandling af en masse sager
  • RKI: Register over dårlige betalere. Hed tidligere Ribers Kredit Information (men gør det altså ikke længere).
  • Frivilligt forlig: Debitor erkender at skylde beløbet og indgår typisk en afdragsordning.

 

Beregning af debitoromkostninger

Det kan godt være du har en betalingsbetingelse a lá "14 dage netto", men det fortæller dig intet om hvornår kunderne reelt betaler. Du kan lave en hurtig husmandsberegning således:

Reel kredittid i dage: (Udestående i dag i kroner / Årsomsætning i kroner ) * 365

Hvis du vil vide hvad betalingsoverskridelserne koster dig kan du beregne dette (igen efter husmandsmetoden) således:

Forventet udestående i kroner: Årsomsætning i kroner / 365 * bevilget kredit i dage

Pris for betalingsoverskridelser i kroner: ( Udestående i dag i kroner - Forventet udestående i kroner ) * renten på din kassekredit

 

Forskellige typer dårlige betalere

  • Dem der ikke kan. Her får du ingen penge.
  • Dem der ikke vil. Her får du ingen penge.
  • Dem der har uorden i økonomien. Dem er der flest af og her får du pengene.

Hvad du kan gøre for at få dine penge

For iværksætteren er det en naturlig reaktion at tage den manglende betaling personligt. Man har udført et godt arbejde og nu vil kunden så 'snyde' med betalingen. For kunden er det sjældent personligt, da han ikke forbinder den manglende betaling med en rigtig person der mangler nogle penge. Det er 'bare' et firma. Du bør aldrig nogen sinde gøre manglende betalinger til noget personligt men opføre dig professionelt og konsekvent hele vejen igennem.

Fakturer hurtigt - ryk hurtigt.

Tro ikke at du gør debitor en tjeneste (som han er bevist om og påskønner) ved at vente med at fakturere. Fakturer så hurtigt som muligt, så du dels får pengene hurtigere ind og du derudover med det samme indstiller debitor på at betale. I inkassobureauet kunne vi måle en klar sammenhæng mellem antallet af sager på denne faktor.

Jo længere tid du venter med at rykke des sværere bliver det at få dine penge. Det er ikke nok du en gang om måneden gennemgår dine udeståender og rykker. Du sender automatisk et signal til debitor om at du godt kan vente med dine penge og det ikke har den store fokus hos dig. Ryk med det samme betalingsfristen er overstået.

Skriv aldrig "1. rykker". Hvis du har en 1. rykker har du jo selvsagt også en "2. rykker" og debitor kan jo vente med at betale til han modtager den.

Jeg anbefaler du bruger ordet "betalingspåmindelse" på din første skrivelse og ordet "Inkassovarsel" på den næste. Sørg for at have nogle skabeloner, så du ikke sidder og bruger timer på personlige breve hver gang du rykker.

Din sidste rykker før du overdrager sagen tin bureau eller advokat kan med fordel enten være en RKI-rykker eller en rykker fra inkassobureauet. Nogle bureauer tilbyder stempler og klistermærker du kan påsætte denne sidste varsel. Et klart signal til debitor hjælper.

Opkald til og fra debitor

Nogle kreditorer rykker deres debitorer telefonisk og det kan være en god idé tidligt i processen. Ring f.eks. ved den første overskrivelse for at sikre dig at betalingen er på vej. Vær venlig og forvent der er sket en misforståelse. Hvis debitor har glemt at betale vil han opfatte det som en service før du begynder at pålægge gebyrer og eskalere problemet.

  • Hvis debitor siger han glemt at betale siger du fint og aftaler pengene er betalt inden f.eks. 5 dage
  • Hvis debitor siger han allerede har betalt checker du op inden for 5 dage (det kan være han først betaler nu) og sikrer dig det er sandt. Hvis du ikke modtager betalingen sender en betalingspåmindelse hvori du skriver at du ikke kan se hans betaling og beder ham undersøge sagen samt dokumentere overfor dig at pengene er overført.
  • Hvis debitor siger han ikke kan betale skal du ikke indgå i nogen dybere diskussion der kunne give dig sympati for debitors (påståede) personlige forhold. Det er ganske enkelt sagen uvedkommende og nu drejer det sig om at du skal have dine penge. Du skal naturligvis være høflig og professionel. Først går du efter at få det fulde beløb efter en aftalt (kort) frist. Dernæst går du efter at indgå en afdragsordning. Dit mål er at få pengene og få debitor til at forpligte sig yderligere til at betale dem.
  • HVIS du indgår en afdragsordning eller aftaler senere betaling (med mindre der er meget kort tid til "senere") aftaler du med det samme at med debitor at du sender et frivilligt forlig som han underskriver og returnerer øjeblikkeligt til dig. Det er dén deal i to laver. Han får lidt yderligere kredit mod at sikre dig betaling. Aftalen går begge veje.
  • HVIS du tilbyder debitor en afdragsordning eller debitor selv beder om en skal du spørge debitor over hvor lang tid den skal løbe. Det er typisk kortere end du reelt er villig til at acceptere.
  • Hvis debitor siger han ikke vil betale på grund af en indsigelse er det vigtigt om du ringer til ham eller omvendt. Bliv ikke fornærmet men få en hurtig mundtlig afklaring om der er hold i sagen. Ringer du til debitor to måneder efter varen blev leveret og en måned efter betalingsfristen er det jo åbenlyst en opfundet undskyldning. Du skal holde fast på at du gerne vil behandle debitors indsigelser seriøst efter betaling har fundet sted. Da debitor først laver indsigelsen nu kan der imidlertid ikke være diskussion om betalingen. Hvis debitor ikke vil betale må du bede om en skriftlig indsigelse. Den skriftlige indsigelse kan du tage stilling til om du vil gå i retten med (dette forpligter debitor på hans forklaring) og hvis du ikke modtager en skriftlig indsigelse vil du blot løbe inkassoproceduren til ende og stævne ham derfra. Vær høflig og professionel - lad debitor forstå disse er de eneste valgmuligheder du har.
  • Appeler til debitors fornuftige side. Hvis du f.eks. har leveret løbende skal du naturligvis have betaling for alle de foregående leverancer, selvom debitor har indsigelser mod den sidste. Forsøg at lad debitor formulere hvad han synes er rimeligt - det er langt sværere at tale sig ud af en dårlig sag. Hold samtalen til emnet - det drejer sig kun om penge og ikke hans syge moster.

Årsagen til at du skal have et frivilligt forlig er, at debitor derved erkender at skylde dig beløbet. Hvis debitor misligeholder jeres aftale er det direkte i fogedretten. Du har desuden krav på pengene i 20 år og kan registrere ham i RKI.Køb en frivilligt forlig skabelon her.

Min ven Google fandt dog dette informative link med information og eksempelfiler hos en Amino 'konkurrent' :-) Jeg er ikke dykket ned i hele siden, men tag et kig på Inkasso i Danmark på 2'nd Opinion.Nu er jeg ikke dykket ned i siden, men der er jo ingen grund til at bruge tid på at lave indhold som findes andre steder. Jeg håber ovenstående kan hælpe nogle Amino'er med at få betaling - kommenter eller 'rate' gerne, så jeg får lidt feedback.

Du bør i øvrigt også læse Hvis du ikke betaler på forbrug.dk. 

Fra Hillerød
Tilmeldt 10. Nov 07
Indlæg ialt: 2846
Skrevet kl. 00:38
Hvor mange stjerner giver du? :
Super indlæg. Tak for en meget grundig gennemgang og god inspiration.
Fra Kolding
Tilmeldt 8. Mar 07
Indlæg ialt: 1577
Fra  Jakodan A/S Skrevet kl. 11:39
Hvor mange stjerner giver du? :

Super indlæg :-)
Måske du også har et godt råd, omkring dem, der bare slet ikke er til at få fat i?

Vi oplever (desværre jævnligt) at vi ikke kan få fat i skyldneren - tager ikke telefonen, reagerer ikke på breve/rykkere - og først når advokaten træder ind, reagerer de..

Fra Hillerød
Tilmeldt 10. Nov 07
Indlæg ialt: 2846
Skrevet kl. 13:00
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Nina,

Hvis man har problemer med at komme i kontakt med en skyldner, kan det nogen gange gøre underværker at taste *31* på sin telefon, før man taster telefonnummeret. (#31# på mobiltelefoner).

Når man taster den kode, vises ens nummer ikke til modtageren af opkaldet, og vupti, så er det nogen gang meget lettere at få folk til at løfte røret i den anden ende..

Fra Trelleborg, Sverige
Tilmeldt 6. Nov 07
Indlæg ialt: 594
Fra  Catapult Skrevet kl. 14:16
Hvor mange stjerner giver du? :

tak for et godt indlæg - rart at høre lidt om processen :)  

... skal selv til at finde en advokat/bureau der kan hjælpe mig med en lille sag.

Fra Eden
Tilmeldt 21. Jun 07
Indlæg ialt: 667
Skrevet kl. 15:25
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Nina

Jakodan:
Måske du også har et godt råd, omkring dem, der bare slet ikke er til at få fat i?

Vi oplever (desværre jævnligt) at vi ikke kan få fat i skyldneren - tager ikke telefonen, reagerer ikke på breve/rykkere - og først når advokaten træder ind, reagerer de..

Det er generelt svært at gøre noget ved debitorer der ignorerer alle henvendelser. For kreditor kan det opleves som arrogance eller kynisme, men det er oftere debitors dårlige samvittighed, flugt fra problemerne og håb om at gælden går væk, der er årsagen. Din opgave er at få debitor til at forholde sig til gælden i stedet for at fortrænge den.

  • Som FrankHM skriver kan du forsøge at ringe anonymt. Hvis det er privatpersoner forsøger man at ringe sen eftermiddag/aften (bemærk der er regler for hvilke tidspunkter du må ringe) da det kan være svært for debitor at forklare omgivelserne hvorfor han/hun ikke besvarer opkald. Når du får fat på debitor nytter det ikke noget at insistere på en samtale om gæld hvis han siger han ikke 'kan' tale nu. Aftal i stedet at debitor ringer til dig i morgen og følg op. Igen er det en handel: Debitor undgår en pinlig situation nu mod at ringe til dig i morgen.
  • Inkassobureauer sender typisk breve anonymt og har en postboks som afsenderadresse. Debitorer ønsker jo ikke at forholde sig til gælden og det er nemmere at smide et uåbnet brev ud hvis man ved det er en rykker. Når først debitor åbner brevet bliver han i højere grad nød til at forholde sig til indholdet.
  • Et velkendt problem i inkassobureauet var debitorer der flytter. I så fald har du brug for debitors nye adresse og du sender derfor dine breve med besked om at brevet skal 'returneres ved vedvarende adresseændring'. Du kan købe oplysninger om debitors nye adresse på Folkeregistret.
Når du skriver at debitor først reagerer ved advokathenvendelsen er der ikke nødvendigvis nogen vej uden om dét. Afhængigt af antallet af inkassosager du har kan det være en fordel at få et inkassobureau til at sende brevet. I hvert fald er det vigtigt du sender brevene hurtigt efter hinanden (og ikke venter måneder) så debitor hele tiden ser at sagen ikke bliver glemt, men kun værre.
Fra Kolding
Tilmeldt 8. Mar 07
Indlæg ialt: 1577
Fra  Jakodan A/S Skrevet kl. 20:07
Hvor mange stjerner giver du? :

Prøver altid at ringe fra min egen, private mobil telefon også og også med hemmeligt nummer, men det virker som regel heller ikke..
Og prøver også tit at ringe på andre tidpunkter.

Men at sende rykkere i anonymt brev, har jeg ikke prøvet, måske det hjælper? Det skal da testes.

Hvad er der for regler omkring hvilke tidspunkter man må ringe på?

Fra Eden
Tilmeldt 21. Jun 07
Indlæg ialt: 667
Skrevet kl. 18:13
Hvor mange stjerner giver du? :

De her håndværkere er smarte. Hver undgået dårlig betaler må minimum hive en dankortterminal hjem. Derudover er der kreditomkostningerne som de reducerer drastisk.

Håndværkere kræver betaling på stedet.

Side 1 ud af 1 (8 indlæg)