Enten er det en enkeltmandsvirksomhed eller et I/S (interessentskab). I et I/S hæfter man solidarisk, hvilket vil sige at en evt. kreditor kan gå efter den som har penge.
|
Mette - det er et ret kompliceret emne som man ikke kan svare ordentligt på, for det er helt afhængig ag omstændighederne. Der er uhyggeligt mange facetter, og både skatte og sociale regler er utroligt komplicerede.
Socialt
hvis I ejer firmaet sammen, så skal I indkalkulere at I begge har minimal chance for at kunne få understøttelse ved arbejdsløshed. I omgang med A-kasser og skat er i principielt retsløse og I er 100% afhængige af individuelle medarbejderes fortolkninger af jeres situation - principielt laver du socialt bedrageri hvis en af jer er arbejdsløse (og bliver godkendt) og du en gang på et år sender/modtager en pakke i rådighedstiden, mødes med en bank, revisor, leverandør...
Hæftelse
Ejere i et I/S sammen istedet for et enkeltmandsfirma, hæfter I med hele jeres samlede formue istedet for ejerens egen formue
Formue
Hvis i går fra hinanden og der er formue i virksomheden er det meget mere kompliceret hvis det ikke skal deles efter ejerdele
Skat
Ved fælles eje kan i justere indtægter mellem jer så I opnår mindst mulig skat - vi har i Danmark et tåbeligt skattesystem hvor en familie men en høj indtægt og en lav brandbeskattes i forhold til samme familiestruktur med jævnt fordelte indtægter. Den største skattemæssige fordel ved at eje sammen er at eventuelle underskud kan afskrives i din mands indtægt hvor skatteværdien er 62% og ikke i din som antageligvis er lavere. Indtægter kan føres til dig med lavere skat.
I skal blot forvente at skat kan justere mere eller mindre efter deres forgodbefindende.
Ovenstående er når I ikke er i selskabsstruktur! Hvis I laver et ApS/IVS så kan I ikke trække tab/investeringer fra i personlige indtægter men hæfter så hellerikke i samme omfang (pas afsindigt meget på kautioner og garantier som stilles personligt til et selskab)
Største ulempe ved at eje sammen er at I reelt skriver jer begge ud af dagpengesystemet, men det gør I reelt også hvis din mand laver regnskabet. Jeg vil kraftigt anbefale jer at I betaler en bogholder for det, hvis dagpengesystemet har betydning for jer.