Ravn << Det er bliver hurtigt noget nørdet og nærmest religiøst.
Men først og fremmest: Det er ikke et spørgsmål mærke skærmen er af, men hvad der er af hardware inde i skærmen - og hvad hvordan man bruger den.
Generelt, når vi snakker om en skærm, som viser farverne så nøjagtigt som muligt (kan aldrig blive 100%), så er der 3 faktorer som vejer tungest:
- Farverum. Hvor bredt og detaljeret farvespektrum kan skærmen vise? Her skal det helst være så bredt som muligt.
- Sort-punkt. Når skærmen viser farven sort, hvor sort er sort? Her skal det helst være så sort som muligt.
- Kontrastforhold. Hvor stor forskel er der på sort og hvid? Her skal der helst være så højt et forhold som muligt.
Dertil kommer der selvfølgelig nogle andre detaljer som f.eks. betraktnings-vinkel (er billedet ens uanset hvordan man ser på skærmen?).
De fleste LCD-skærme har et TN-panel (selve skærmen). Og det er billigt og har lynhurtig billedopdatering (godt når man spiller).
Men farverummet er lavt, ligesom sort på TN-paneler har en tendens til ikke at være helt god. Det er så også ensbetydende med at kontrastforholdet typisk ligger ret lavt.
LED-skærme har til gengæld et rigtig højt kontrastforhold og sort er oftest helt sort. Men farverummet på disse er også noget begrænset. Dette ændrer sig dog kraftigt i disse år, hvor LED-teknologien er i en rivende udvikling.
De pt. bedste skærme til grafisk arbejde er primært LCD-skærme som har IPS, PVA eller tilsvarende paneler. Farverummet på disse er en hel del bredere, sort er ikke helt sort men tæt på - og kontrastforholdet er højt.
Både Eizo, Samsung, HP m.fl. laver skærme til grafisk brug som er baseret på disse paneler. Men det er også skærme som hurtigt ligger på det mere end det dobbelte i pris i forhold til en anden type skærm i samme størrelse.
Men en ting er så at skaffe sig skærmen. Uden udstyr til kalibrering af skærmen og uden viden omkring dette, så kan man lige så godt spare pengene og købe en billigere skærm...
Nogen af de helt dyre grafiske skærme kommer med hardware til at lave kalibrering af skærmen. I andre tilfælde skal man ud og købe udstyret løst.
Basalt set er det et måleinstrument (farvespektrometer) som man sætter på skærmen og det måler så hvilke farver skærmen konkret viser.
Med noget software vælger man hvilket farverum man godt vil ramme (så tæt på som muligt) og med måleinstrumentet får softwaren så information om skærmen så også viser dette. Nogle løsninger viser så hvor meget eller mindre man skal sætte lysstyrke, rød, grøn og blå på skærmen. Så man bliver guidet af softwaren til hvordan man skal indstille skærmen. Andre løsninger (kræver så også et godt grafikkort der understøtter det, eller en skærm der understøtter løsningen) kan automatisk justere skærmen eller outputtet fra grafikkortet, så det kommer så tæt på det ønskede farverum som muligt.
Så ja, skærmene skal kalibreres - også selvom du køber en af de dyre specifikt til grafisk arbejde. De er ikke helt farvekalibreret når de tages ud af kassen.
De har nogle presets, men det er uden hensyntagen til hvilket farverum du helt præcist vil ramme, dit grafikkort, lyset i rummet m.m.
Hvor ofte det skal gøres kommer an på en del ting.
Først og fremmest bør en skærm have været tændt i minimum 15 minutter før man kalibrere den, da farverne kan ændre sig lidt i skærmen fra den er kold til den bliver varm. Nogen farvekalibrere skærmen når de kommer i tanke om det (1 gang om året eller sjældnere). Andre kalibrere hver eneste dag (måske en tand overkill). I MediaMouse kalibrere vi skærmene en gang om måneden. Og det er ud fra at lyset i rummet også ændre sig måned til måned. Og det har også en indvirkning. Der er meget mere blåt lys i rummene (dagslys) om sommeren end om vinteren (elektrisk lys). Og så bliver skærmene slidte over tid. Så derfor holder vi os til en gang om måneden. Alle skærmene der bruges til grafisk arbejde hos os er fra HP eller Samsung. Vi har også skærme fra Sony, Phillips og nogle andre producenter. men de er til mere almindelig brug.
Men det er i øvrigt så også kun de skærme som står ved dem som arbejder med tryksager/layouts (f.eks. mig) og det er også disse skærme som er af den helt dyre slags. Dem som primært sidder med f.eks. skilte-opgaver har ikke det samme behov for højt farvekalibrerede skærme. Så de har også mere "normale" skærme. De er dog også farvekalibrerede så godt som muligt. Men det er nogen der bliver sjældnere kalibreret. Hvilket egentlig er lidt fjollet, set i lyset af at en kalibrering, når software m.m. allerede er installeret, typisk tager en 10-20 minutter for en manuel indstilling og 2-5 minutter hvis det er automatisk.
Jeg håber at du kan bruge svaret, selvom det er en tand langhåret
.
/Jesper