Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Valg af bestyrelsesmedlemmer

Side 1 ud af 1 (10 indlæg)
  • 1
Fra Herlev
Tilmeldt 2. Jan 07
Indlæg ialt: 76
Skrevet kl. 08:29
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej

 Vi er igang med at få sammesat en bestyrelse til vores virksonhed, men er lidt i tvivl om nogle punkter:

Hvad er det optimale antal medlemmer?

Skal alle have forskellige baggrunde? "kompetancer"

Er det en fordel at en af medlemmerne er en branchekendt? "kontormøbler og indretning"

Hvor tit skal man holde møder?

Hvad koster et bestyrelsesmedlem?

Skal det være en af indehaverne der er formand?

Jeg håber at nogle kan hjælpe os videre på dette punkt, så der kan komme den pondus i bestyrelsen som vi ønsker.

 

Flemming Gravesen Unique indretning
Skrevet kl. 09:57
Hvor mange stjerner giver du? :

Det er altid en god ide at gøre sig disse tanker, så selvom man ikke gør det teoretisk optimale, så er beslutningerne truffet med åbne øjne.

Det optimale antal medlemmer afhænger af hvilken rolle bestyrelses skal spille. Er det blot en formel bestyrelse der mødes 4 gange om året, så kan der sagtens være 5-6 medlemmer. Men hvis det skal være en bestyrelse der skal inddrages i driften så bør den være så lille som mulig, ellers er det umuligt at mødes.

Alle behøver ikke have forskellige baggrunde/kompetancer, men hvor spændende er det at have fire møbelsælgere i en bestyrelse? Få en god spredning og hav altid virksomhedens udfordringer for øje. Kig også på den daglige ledelses (direktion, ledergruppe) kompetancer, igen, hvis der er gode møbelsælgere i direktion, hvorfor så fylde bestyrelses med møbelsælgere?

Hvis firmaet ønsker at ekspandere internationalt, så find en til bestyrelsen der har prøvet det før. Og hvis selskabet skal bruge penge til ekspansion, så find en der har forstand på finanserne. Hvis der er krise så find en der har prøvet en turnaround. osv

Et bestyrelsesmedlem har ikke en overenskomst, hvor du kan slå prisen op. Det kommer an på vedkommendes tyngde, men også virksomhedens og opgavens størrelse. En formel bestyrelse med fire møder om året er sikkert billigere end en aktiv bestyrelse. Formandsposten skal vel varetages af den der er bedst egnet, uden hensyn til om han/hun er aktionær - men om det er sådan i praksis er mere tvivlsomt.

 

Fra Skodsborg
Tilmeldt 24. Mar 05
Indlæg ialt: 12289
Fra  Amino ApS Hotel Klippen Skrevet kl. 21:21
Hvor mange stjerner giver du? :

Jeg kan ikke undgå at anbefale dig at gå ind på Amino Bestyrelsesbørs her:
http://www.amino.dk/bestyrelsesbors/

Der vil du finde mange super gode kandidater og du kan oprettet en gratis annonce hvor du kan specificere de profiler du mangler.

Dbh Martin

Fra Agerbæk, Vestjylland
Tilmeldt 21. Aug 05
Indlæg ialt: 500
Fra  Jesper CC Skrevet kl. 23:32
Hvor mange stjerner giver du? :

Ja, Aminos Bestyrelsesbørs holder vand...jeg har fået flere gode kontakter både den ene og den anden vej derinde allerede Smile

De bedste hilsner

Jesper Christiansen
www.podcastnu.dk 

Fra Skodsborg
Tilmeldt 24. Mar 05
Indlæg ialt: 12289
Fra  Amino ApS Hotel Klippen Skrevet kl. 07:22
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Jesper

Det glæder mig meget !

Dbh Martin

Tilmeldt 20. Apr 07
Indlæg ialt: 16014
30% af profil udfyldt
Skrevet kl. 20:56
Hvor mange stjerner giver du? :

Mine bedste bud på dine konkrete spørgsmål er:

1) Hold 4-5 møder årligt. Gå efter medlemmer som både har rutine i best. arbejde (som kan sætte møder op i "temaer" så I får noget reelt ud af dem) samt nogle der har tid til sparring udover møderne. Typisk enten i bestyrelse eller hav dem som adv. board.

2) Branchekendskab er godt og bør være inkluderet, men ikke hos dem alle. Tænk hellere i områder hvor I er svage og har brug for hjælp. Og tænk 1 max 2 år frem. Det er uundgåeligt i en vækst og iværksættervirksomhed, at bestyrelsen udskiftes løbende. I hvert fald enkeltmedlemmer.

3) Beløb. Puha alt fra intet til flere hundredetusinder. For jer vel ca. 30-50k pr. år pr. medlem.

4)Jeg vil foreslå en advokat som formand. Så er I også forsikret m.m.

5) Og endelig: Gå efter KEMI og så nogle, der ikke taler jer efter munden. Er virksomheden ejet af jer som stiftere, er den typiske fejl at man tænker: Jamen de skal jo helst ikke blive for uenige med mig. Gu skal de så! Ellers kan du ikke bruge dem til noget. De skal gerne kunne være djævlens advokat, og så længe I ejer virksomheden, kan I jo også fyre bestyrelsen, hvis det går helt op i en spids. Men find en bestyrelse som kan udfordre jer og jeres eget mindset!

Tilmeldt 20. Apr 07
Indlæg ialt: 16014
30% af profil udfyldt
Skrevet kl. 00:47
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej iværksætter.

Angående prisen på et bestyrelsesmedlem- Det er noget du skal forhandle dig frem til efter forskellige komplicerede faktorer. Din virksomhed behøver ikke nødvendigvis andre bestyrelsesmedlemmer end dig.

I princippet kan du være alene i bestyrelsen så længe du selv sidder for enden af bordet. Du skal blot være sikker på at have en kompetent mand ved din side i dét tilfælde at du udebliver af uforudsete årsager.

En slags reserve-kaptajn.

Det er passende at holde møder en gang om ugen. Læg eventuelt et afslappet bestyrelsesmøde hver søndag kl 16. Da kan I mødes under afslappede forhold.

Husk dog, at forhold som bestyrelsesmøder o.lign. ikke er væsentlige i opstartsfasen. Det vigtigste er passionen og lysten til at gøre noget ved tingene.

 

I er velkomne til at stille spørgsmål.

 Christian

Fra København K
Tilmeldt 8. Jan 06
Indlæg ialt: 3643
Fra  Regnskabsskolen ApS Skrevet kl. 01:58
Hvor mange stjerner giver du? :
Fra Ledøje / København
Tilmeldt 3. Dec 07
Indlæg ialt: 2
Skrevet kl. 20:15
Hvor mange stjerner giver du? :
Kære Iværksætter, Jeg synes det er vigtigt at holde fast i, at bestyrelsen skal bruges til den overordnede strategi og som sparringspartner for jer, der er ansat i virksomheden. Derfor skal du også kun mødes med bestyrelsen 4-6 gange årligt. I bestyrelsesarbejde er det som andre steder, hvis du vil have noget ud af det, så skal møderne forberedes ordentligt. Det er derfor en god idé at sørge for at lave nogle gode oplæg omkring de emner, du gerne vil diskutere og have hjælp til. M.h.t. formand, så er det min personlige mening, at man skal vælge den i bestyrelsen, som man bedst føler man kan sparre med. Det er helt fint at ringe sammen med formanden en gang om ugen eller hver 14. dag og drøfte de ting, der presser på. Hvis forsikring er et problem kan en sådan jo tegnes. De fleste bestyrelsesmedlemmer vil sikkert afstå for det beløb, virksomheden er nødt til betale for den, mod at være forsikret. Derudover er det bestemt min erfaring, at mange advokater kan bidrage godt til bestyrelsens arbejde. Mht. betaling af bestyrelsen: For en iværksætter kan 5 x 50tkr være rigtig mange penge. Jeg synes det er fint i stedet at gøre honoraret afhængig af resultatet i en opstartsfase. Dermed sikrer du at bestyrelsen har fokus på driften. Held og lykke. Henrik Wolfhagen
Tilmeldt 6. Mar 08
Indlæg ialt: 1
Skrevet kl. 17:05
Hvor mange stjerner giver du? :

Artiklen er hentet fra bestyrelsesportalen Bestyrelsen.dk: 

Sådan findes »dine« bestyrelsesmedlemmer

For ejerlederen og iværksætteren er det helt afgørende for den fremtidige udvikling af selskabet at ramme helt rigtigt ved udpegning af det første eksterne bestyrelsesmedlem. Det vil nemlig ofte lægge grunden for, hvordan bestyrelsen kommer til at fungere senere hen, og om ejerlederen også får glæde af bestyrelsesmedlemmerne enkeltvis. I sidste ende har det betydning for hvor meget merværdi, bestyrelsen tilfører virksomheden.

For ejerlederen er det derfor afgørende på forhånd at gøre sig klart, hvad man vil med bestyrelsen. Overvejelsen omfatter både hvilke kompetencer, man er på udkig efter, og hvordan man planlægger at samarbejde med sin bestyrelse.

Udvælgelse efter en trinvis proces
Men starten er altså vigtig, og for det meste er det ikke en enkel sag at finde det »bedste« bestyrelsesmedlem. Derfor skal man være indstillet på at investere ganske meget tid over en længere periode på denne søgeproces. Denne proces kan med fordel organiseres i flere trin:

For det første bør man starte med at udarbejde en oversigt over de kompetencer, man ønsker sig hos det første bestyrelsesmedlem. Oversigten bør være ret detaljeret, så den kan formidles videre til de nære kontakter i det forretningsmæssige netværk.

For det andet bør man bruge god tid på at fortælle de nære kontakter i netværket om den ønskede profil, hvad man vil med bestyrelsen og med selskabet. Det kan under alle omstændigheder give noget feedback med gode ideer, råd og forslag til, hvordan man kan gribe tingene an, og hvordan man kan komme videre.

For det tredje bør man gå bredt ud i sit netværk for at aktivere alle gode kræfter. Det betyder, at man bør snakke med sin bogholder, advokat, andre rådgivere, andre lokale iværksættere, succesfulde direktører og bestyrelsesmedlemmer i lokalområdet og kolleger og chefer fra tidligere ansættelsesforhold.

For det fjerde bør man overveje at anvende de »professionelle« veje til at finde det nye bestyrelsesmedlem. Det kan være gennem netværk af professionelle bestyrelsesmedlemmer, som der herhjemme findes flere af. Det kan være gennem executive search-firmaer, populært kaldet headhuntere. I andre artikler i Nyhedsbrev for Bestyrelser beskriver vi disse bestyrelsesnetværk, samt fremgangmåden ved brug af en headhunter, som normalt koster mellem 50.000 kr. og 200.000 kr.

For det femte bør man på grund af input fra alle sine forbindelser og andre kilder opstille en oversigt over de mest egnede kandidater. Skaf yderligere oplysninger om disse personer ved at indhente referencer, oplysninger via internet og andre kilder, eksempelvis avisartikler, regnskaber og bekendte. På baggrund heraf udarbejdes en prioriteret liste.

For det sjette bør man aftale yderligere 1-2 møder med de kandidater, som efter første møde virker »rigtige.« Afhold møderne forskellige steder, eksempelvis på virksomheden, på en restaurant eller et andet sted for at opleve kandidaten i forskellige sammenhænge og omgivelser. Forsøg at danne et billede af de foretrukne kandidaters motivation for at påtage sig opgaven, overvej om den personlige kemi er i orden, og lad kandidaten også interviewe af en eller flere rådgivere.

For det syvende bør der udarbejdes en slags forretningsplan, som udstikker retningslinier for selskabers udviklingsretning. Kandidaten får dermed mulighed for at forholde sig til iværksætterens plan og vurdere, om den er seriøs og professionel. Samtidig kan planen give en fælles reference, som kan danne grundlag for det videre arbejde ud fra et afstemt grundlag.

Et fælles grundlag er vigtigt
Netop dette »fælles« grundlag er vigtigt, fordi iværksætterbestyrelsen ikke fungerer som en almindelig bestyrelse, hvor alle har lige stemmeret. Iværksætterens vigtigste opgave er derfor i starten at få de øvrige bestyrelsesmedlemmer til at forstå visionen og motivere dem til at gøre denne vision til en vigtig drivkraft i deres arbejde for virksomheden.

Med denne fælles vision vil der herefter være åbnet for, at bestyrelsen kan give indspark til blandt andet strategi for produktudvikling, finansiering, strategisk partnering, organisationsforhold og positionering på markedspladsen.

Men i sidste ende er det ejerlederens og iværksætterens villighed til at slippe kontrollen en smule, som er afgørende for, om bestyrelsen bliver et virkeligt strategisk aktiv.

Side 1 ud af 1 (10 indlæg)