Jeg ved heller ikke lige hvem der kan finde på at lave en profitabilitets beregningsmodel udelukkende ved at kigge på en produktionspris (der i øvrigt slet ikke stemmer overens med virkeligheden. Men herregud, nu har jeg jo også kun arbejdet hos en McDonalds i 4 år som ungarbejder, da jeg var i dén kategori. Sodavand skal hældes op, der skal bruges emballage som krus, låg, sugerør, kopholderpap, servietter, papir til maden, papholder til pomfritter, der skal printes kvittering ud, det hele skal samles i en stor pose. Varen skal bringes ud. Der skal købes biler, streamere på biler, betales forsikring til biler, vægtafgift til biler, benzin på bilerne, vedligeholdelse og rep. af biler. Der skal stå en medarbejder på standby til levering. Kigger vi så på den ekstra ordremængde der vil blive genereret, så skal der sikkert købes komplet ekstra inventra og med tanke på at hver enkelt McDonalds er skabt og skrædersyet direkte til kundepotentiale i lokation og by, så vil det måske være lettere sagt end gjort, at bede en butik om at håndtere dobbelt volumen af ordrer, hvis de ikke kan udvide deres produktions kapacitet. Taler vi om en kunde i størrelse som McDonalds, så skal der ligeledes laves et beregnings system der kan udfærdige kørselsruter for optimal leveringstid og brændstofbesparelse. Der skal hyres chauffører. Men herregud... ik ? - For ikke at nævne at maden maks kan ligge i bilen i 15 minutter, hvis den skal holde de standarder der er hos McD. Det sætter bestemt også nogle begrænsninger til hvor længe chaufføren kan være på landevejen før han skal køre tilbage igen. (med mindre de skal købe 200 nye biler til hver McD og dertilsvarende ekstra personale. Der er ikke noget "bare lige" i det setup når vi taler de størrelser som McD har til potentiale at servicere, og det kræver en røvfuld af talentfulde folk med den rette knowhow både på logistik og IT teknik at sætte sådan et setup på banen, der skal kunne håndtere så massiv en launch og antal henvendelser, som McD ville se i øjnene. Det er nok derfor de ikke har gjort det selv. Der er fordele og ulemper ved at have en 100% enstrettet fremgangsmåde i sin franchise forretning.
|
kentora:Prisen for en liter cola for McD var 4 øre i 2008, ikke i Danmark, men i USA.. Nu kan jeg ikke lige finde kilden, men det var en ret pålidelig kilde.
ProduktionsPrisen på cola er ca. 2,5 øre (http://www.eddieoneverything.com/deals/how-much-does-a-fountain-soda-pop-like-coke-actually-cost-a-restaurant.php)
Og med den mængde McD køber vil jeg ikke mene at det er usandsynligt, og slet ikke eftersom Colaen er lidt tynd hos McD.. :)
Nu blev der spurgt til prisen i Danmark. Du er godt klar over siruppen fragtes til Danmark ikke?
Derudover bliver siruppen højst sandsynligt solgt til McDonald i USA som videresælger den til McDonalds i Danmark og via transferpricing kører overskuddet ud af landet som en udgift.
At tro en liter coca cola koster 4 øre i Danmark er det rene nonsens.
Jeg kan også påstå det kun koster 1 øre pr. liter. Men uden kilder er mine ord ikke meget værd.