Vi oplever desværre at kunder til tider vælger at "spekulere" i fortrydelsesretten for fjernkøb. Seneste eksempel en kunde køber to ens varer til samlet 550,00. Inden han købte varene hos os, havde han oprettet en tråd på et online forum hvor han efterspørger om nogen kender til steder hvor varen kan handles billigere. Efter ca. en uge opdager kunden at nogen har svaret ham, og henviser til ebay.de hvor en tilsyneladende identisk vare kan købes for næsten halv pris af det han betale hos os. (ikke samme kvalitetsmærke men uden tvivl en vare med samme funktion) Nu vælger kunden under fortrydelsesretten at annullere handlen, og vi skal dermed tilbagebetale det fulde beløb kunden har betalt inkl. leveringsomkostninger. Hvilket indebærer at vi som sælger får et direkte tab på fragtomkostninger for leveringen,(vi benytter kurerservice til alle leveringer) plus emballage og administrtionsomkostninger. Alt i alt medfører denne "Handel" min forretning udgifter for ca. 135,00 kr ex. moms. Kunden sender varen tilbage i den emballage vi sendte ud. Det koster kunden 36,00 kr i porto send som alm post. Dermed har det været en god forretning for kunden at benytte fortrydelsesretten. Havde kunden skulle betale for fragten ud, er det næsten helt sikkert at kunden havde valgt ikke at anvende fortrydelsesretten. En urimelig situation, men sådan er loven, og det kan vi ikke ændre. Eller kan vi? for jeg fik en ide. Dog er jeg ikke sikker på den holder juridisk, for kan en kunde vælge at stille sig ringere end loven foreskriver? Hvis vi siger at vi for nærværende beregner 100,00 kr i fragt som standard. Dette ændrer vi til 200,00 kr som standard, med den option, at kunden under check-out, kan vælge at få fragten til ½ pris (100,00 kr) mod at fraskrive sig retten til at få fragtomkostningerne retur ved evt. benyttelse af fortrydelsesretten. Ville den holde i retten, eller ville den i det mindste stille kunden med en ringere klagesag ved forbrugerstyrelsen, hvis nu en kunde der havde fravalg retten ved købet, aligevel ville forsøge at gennemtvinge at få fragtomkostningerne refunderet? NB! kommentarer om "kundeservice" og "Cost of doing business" frabedes!
|
Du kan ikke stille kunden ringere end loven siger om 14 dages fortrydelsesret. Selv om kunden evt. "vælger" i din webshop vil kunden alligevel altid kunne gøre 14 dages retten gældende.
Har bemærket at nogle webshops i stedet for "fragtomkostninger" bruger betegnelsen "ekspeditionsomkostninger". Ved brug af fortrydelsesretten - skal ekspeditionsomkostninger da også tilbagebetales?