Det kan komme på tale at holdingselskabet ryger ved samme lejlighed, hvis der umiddelbart fra ledelsens side (ejerens af aps´et) er disponeret således, det giver mistanke om midlerne er fjernet for at sætte dem i sikkerhed.
Det ses tit i forbindelse med personlige konkurser mv., hvor manden overdrager mere eller mindre alle aktiver til konen, men hvis det ikke er i ”god” tid, således der kan skabes tvivl om hensigten, hvilket betyder sådanne konstellationer kan omstødes ved domstolene.
Det samme gælder selskaber, hvis selskabet erklæres konkurs, kan dispositioner der ligger forud for fristdagen omstødes, hvis der er foretaget udbetalinger ud over det der er normalt (løn mv.) til debitor eller nærtstående personer, dette gælder også selskaber som er ejet af debitor.
Konkursloven § 2, stk. 2 & 3. nærtstående.
2) et selskab og en person, såfremt personen eller dennes nærstående direkte eller indirekte ejer en væsentlig del af selskabets kapital,
3) to selskaber, såfremt det ene eller dettes nærstående direkte eller indirekte ejer en væsentlig del af det andet selskabs kapital, eller såfremt en væsentlig del af begge selskabers kapital direkte eller indirekte ejes af samme person eller selskab eller af indbyrdes nærstående personer eller selskaber,
§ 66. Har skyldneren senere end seks måneder før fristdagen til fordel for nærstående i løn, andet arbejdsvederlag eller pension betalt beløb, som åbenbart overstiger, hvad der under hensyn til det udførte arbejde, virksomhedens indtægter og omstændighederne i øvrigt må anses for rimeligt, kan betalingen fordres omstødt, for så vidt angår det overskydende beløb.
Grundreglen er at jo tættere parter er knyttet, jo længere tid før fristdagen kan man gå tilbage og kræve omstødelse.
MVH
René Madsen