Hej rbl
Udgangspunktet er, at Skat accepterer en pris, som er aftalt mellem uafhængige parter. Men da det er underforstået, at du får anparterne billigt mod at yde en arbejdsindsats, så er I ikke uafhænge parter i skattemæssig forstand og du skal betale lønskat af forskellen mellem anparternes markedsværdi og det du giver for anparterne. Din arbejdsgiver har pligt til at indberette favørelementet til Skat, men der er ikke pligt til at indeholde kildeskat (B-indkomst).
Udfordringen er, som du selv er inde på, at finde værdien af unoterede anparter. At få en vurdering fra en revisor er et godt sted at starte, men der er ingen garanti for at Skat vil acceptere en sådan værdiansættelse. Hvis du vil have sikkerhed for hvilken værdi Skat vil acceptere kan I anmode Skat om et bindende svar. Det koster et gebyr på 300 kr. og Skat er normalt rimeligt hurtige til at svare. Hvis pengene er små, kan I selv indsende anmodningen, men det kan anbefales at få hjælp til det. I kan læse mere om bindende svar her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=210335
At finde den skattemæssige værdi af unoterede anparter kan være vanskeligt. Er selskabet nystiftet, eller der for nyligt har været handler mellem (ægte) uafhængige parter, vil Skat som udgangspunkt acceptere, at den samme værdi anvendes. Hvis selskabet er stiftet i 2009, og der ikke siden har været handler med anparterne (eller kapitalforhøjelser) og selskabet ikke har givet overskud, vil en værdi baseret på selskabets egenkapital normalt kunne anvendes. Hvis selskabets regnskabsår følger kalenderåret og der har været store tab siden januar, vil du som udgangspunkt ikke få glæde af dette tab. Hvis der er tale om væsentlige tab og du skal have en væsentlig ejerandel så kan det overvejes, at udarbejde et proforma regnskab med opgørelse af selskabets egenkapital f.eks. pr. 1. oktober 2010.
Et alternativ til en overdragelse her og nu er, at du får en option på at købe anparterne en gang ud i fremtiden til en forud fastsat pris. F.eks. du kan når som helst købe anparterne for 1 kr., dog senest om 10 år. Så vil du have del i værdistigningen i op til 10 år, og beskatningen er udskudt indtil du faktisk udnytter optionen og køber aktierne. Ulempen ved denne model er, at du som udgangspunkt bliver lønbeskattet på udnyttelsestidspunktet af fordelen på dette tidspunkt. En options model løser ikke problemet med, at der skal findes en værdi af anparterne, men problemet udskydes til et tidspunkt, hvor der forhåbentligt er flere penge at gøre godt med. En primitiv option bør kunne strikkes sammen for mindre end 20.000 kr.
Husk at der skal være en ansættelseskontrakt og at der efter aktieoptionsloven skal gives et vist minimum af oplysninger i forbindelse med tildelingen af optioner.