Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Advokat Jacob Tøjner fra ditselskab.dk S.M.B.A. / SMBA - SKATTEFRI OMDANNELSE TIL A/S - KAN MAN DET?

S.M.B.A. / SMBA - SKATTEFRI OMDANNELSE TIL A/S - KAN MAN DET?

3,520 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 October 2013

Indledning: Hvad er et SMBA? - lidt om selskabsformen..

Et SMBA er et "selskab med begrænset ansvar" der stiftes af 2 aktive parter ved aftale. Der er ikke krav om et kapitalindskud.Hvis du googler lidt på smba, finder du hurtigt ud af, at der er to lejre, der har holdninger til smba: Dem, der finder, at selskabsformen er guds gave, og dem, der helst ser selskabsformen "smidt hen, hvor peberet gror" - bare for at være lidt krydret. Jeg tilhører nok den sidste lejr. Jeg orker ikke her forklare hvorfor, jeg henviser dig til at google.

Selskabsformen OPHØRER per 01.01.2014, dvs. det er fra og med 01.01.2014 ikke længere muligt at stifte smba selskaber. De eksisterende lever dog videre i bedste velgående. Et smba er omfattet af en lov, der kaldes "erhvervsvirksomhedsloven", og det er en anden lov end selskabsloven. Erhvervsvirksomhedsloven udtaler ikke meget om smba'erne, kun få linier, og så enkelte formelle bestemmelser.

Der indføres en ny art anpartsselskab pr. 01.01.2014 kaldet iværksætterselskabet.

Dette er sikkert gået op for dig, og det er ganske velbeskrevet andre steder på amino og på nettet i øvrigt. Hvis du vil vide alt, så søg "Guide: Iværksætterselskab" så ender du i min blog. Dette IVS - som det også kaldes - kan stiftes som et ApS blot med 1 kr. i indskud. Derfor mener lovgiver, at der ikke er behov for smba længere. Smba'et bliver således en hensynende race. De står ligesom efterladt tilbage.

Skattefri omdannelse

Et IVS kan skattefrit omdanne sig til ApS - det siger sig selv, da det ER et ApS. En personlig virksomhed kan omdannes skattefri til for eksempel et ApS, fordi det følger af en lov, der hedder lov om skattefri virksomhedsomdannelse. Men hvad med smba'et. SMBA'et er ikke omfattet af lov om skattefri virksomhedsomdannelse, så den duer ikke. Her på amino og andre steder, har der længe været diskussioner, om det er så var umuligt at kommer fra SMBA til et kapitalselskab skattefrit.

Pointen er, at har du et veldrevet smba med en saftig opsparing i selskabet, og ønsker du at omstrukturere dig over i et kapitalselskab, f.x. A/S, så vil en (ikke skattefri) omdannelse medføre, at indholdet af smba'et anses for at komme forbi din baglomme før indholdet ender i A/S'et. Det betyder skat. Både skat på vej ned i baglommen, og muligvis endda skat på vej fra baglommen og nej i A/S'et. Den slags dobbelt skat er det muligt staten elsker, men ejeren af smba'et vil oftest føle det relativt økonomisk belastende. Særligt hvis man ikke lige har regnet med det.

SMBA'er står efterladt tilbage skrev jeg. Ja det gør de. Måske lovgiver en dag vil kigge kærligt på problemstillingen og indføre en let og adræt adgang til omdannelsen. Men den er der ikke i dag. Og dog.

Jeg har udtænkt løsningen

Jeg har løsningen. Den er besværlig, den er ikke superbillig, men muligheden er der. Efter min opfattelse kan omdannelsen ske skattefrit og den er selskabsretlig "...lade sig gøre..." - lig. Jeg vil ikke afsløre den selskabsretlige og skatteretlige tanke endnu. Det skal nok komme. Baggrunden herfor er, at jeg mangler den sidste endelige godkendelse fra SKAT, hvortil vi nu smider en anmodning om bindende svar. Jeg har selvfølgelig drøftet løsningen med både Erhvervsstyrelse og SKAT, men selv om de personer, der, er enige, så er det nødvendigt med et bindende svar.

Hvad kan du bruge det her til?

Det er sådan set meget enkelt. Sidder du som ejer af smba, har jeres smba en egenkapital, der overstiger kr. 500.000, har I et ønske om at omdanne jer til A/S, så er dette relevant for dig.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Advokat skriver Skriv dig op