Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Advokat Jacob Tøjner fra ditselskab.dk Individuel fordeling af udbytte i ApS

Individuel fordeling af udbytte i ApS

7,855 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
14 December 2012

Normalfordeling:

Som du sikkert ved fordeles overskuddet i et anpartsselskab jo svarende til ens ejerandel. Ejer man en tredjedel af selskabet, modtager man en tredjedel. Mange er ikke opmærksom på, at det er muligt at fravige dette udgangspunkt gennem vedtægtsbestemmelser, hvorefter man kan tilrettelægge sig på en anden måde.

Tænkt eksempel:

Eksempel: 3 gutter driver IT virksomhed sammen i fx. ApS, de ejer alle via holdingselskaber.

Den ene af dem omsætter langt mere end de andre, eller virksomheden er skruet sådan sammen, at gutterne egentlig hver for sig driver deres egen forretning indeni selskabet.

For at undgå ævl og kævl om overskudsdeling, om at den ene afleverer for meget til de andre (som følge af fordelingen efter ejerandele) laver man i selskabet aftaler om differentieret løn eller bonusordninger mellem parterne, for at udligne de økonomiske forskelle.

Fint nok, men det har jo den ulempe, at bonusordninger og ekstra løn jo bliver beskattet straks hos den enkelte, medens udbyttet kan løftes op i de enkelte holdingselskaber som skattefrit udbytte, hvorefter den enkelte kan afgøre med sig selv, hvornår han/hun vil løfte udbytte ud til sig selv derfra.

Det ville være bedre bare at få udbyttet op i holding. Men hvordan gør man så det?

Sådan løses problemet: aktier, der er mårettet den enkelte:

Enten i forbindelse med etableringen af virksomheden eller senere i virksomhedens liv konstruerer man i eksemplet 3 anpartsklasser, hver klasse ejes af hvert holding, der så ejes af hver part. Indenfor hver klasse driver hver part så egen virksomhed med egen resultatopgørelse m.v. Hvis virksomhedens samlede resultat er 3 mio, skulle 3 parter efter udgangspunktet jo modtage 1 mio hver, da de ejer en tredjedel hver. I mit eksempel "tjener" A for eksempel mest - lad os sige 1,5 mio af de samlede 3 mio - og derfor udloddes der 1,5 mio til hans individuelle holdingselskab. B og C - de to andre - omsætter lige meget og modtager derfor 0,75 mio hver.

Kan du se pointen? Det hedder målrettede aktier.

Advarsler & Røde Flag:

- Løsningen er ikke en gør det selv løsning, da der kræves temmelig megen tankevirksomhed i forbindelse med etableringen.

- Hvis løsningen implementeres i selskabets vedtægter i forbindelse med etableringen af selskabet, burde implementeringen ikke få skattemæsige konsekvenser. (Dette er dog IKKE konklusiv rådgivning på dette punkt.)

- Hvis løsningen implementeres via en vedtægtsændring i et selskab i Going Concern, så vær MEGET forsigtig. Afgørende vedtægtsændringer kan medfører negative skattemæssige konsekvenser for holdingselskaberne og i princippet A, B og C som ultimative ejere. Man må derfor ENDELIG IKKE implementere afgørende vedtægtsændringer i selskaber uden først at konsultere en f.x. selskabsskatteadvokat herom.

***

Lyder det som noget du kunne være interesseret i? Ja men så går jeg ud fra du kan finde ud af hvem du skal rette henvendelse til !!

Advokat Jacob Tøjner - gældende ret per 07122012.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Advokat skriver Skriv dig op