Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Advokat Jacob Tøjner fra ditselskab.dk Ledelsesansvar - du skal være dig dit ledelsesansvar bevidst - Ledelsesansvar i ApS & A/S

Ledelsesansvar - du skal være dig dit ledelsesansvar bevidst - Ledelsesansvar i ApS & A/S

3,358 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
01 October 2009

I september 2009 nummeret af Revision & Regnskabsvæsen har statsautoriseret revisor Anders Bisgaard & cand.merc.aud. Jesper Seehausen, begge fra Beierholm, gjort en artikel om såkaldt Going Concern - en undersøgelse af revisionspåtegninger for konkursramte selskaber.

For dig, der er direktør i et selskab, uanset om det er dit eget selskab, dit holdingselskabs datterselskab eller andres selskab, kan artiklen varmt anbefales. Artiklen beskriver indirekte og bl.a., hvilket ansvar revisor har for at afgive erklæringer til årsregnskabet som du jo qua din ledelsesrolle tillige underskriver ved det, der kaldes en ledelseserklæring. Det er ikke hensigten her, at gengive artiklen, men opfordre dig til at læse denne, såfremt du har en lederrolle.

For har du ofte overvejet, hvad det indebærer, det der med at underskrive ledelseserklæringen?

Ledelsesansvaret.

Ja, du læste rigtigt.

Du er sikkert bekendt med hæftelsesbegrænsningen for ApS & A/S, og du er muligvis bekendt med, at ledelsen kan i falde erstatningsansvar i et vist omfang. Men er du bekendt med, at du skal virkelig i disse finanskrisetider være dig dit ansvar bevidst, således at du ikke ved blind underskrift på for eksempel "paradigmeagtige" ledelseserklæringer fra revisor, risikerer at i falde et ansvar senere.

Når du som leder underskriver årsregnskabet, så skriver du jo under på, at driften alt andet lige kan fortsætte, og du skriver under på, at det historiske billede af forholdene som regnskabet beskriver er korrekt pr. den dato regnskabet vedrører (balancedagen), men du skriver jo også under på mellemperioden fra dengang til det tidspunkt du skriver under, og du skriver under på, at der netop dig bekendt ikke er forhold, der må antages at få indflydelse på, om driften kan fortsætte i fremtiden.

Man skal med andre ord være særlig omhyggelig, og det siger sig selv, at revisor skal være særlig omhyggelig, for at forhindre, at revisor i falder ansvar. Men du som leder, skal være dig dit ansvar bevidst, du må ikke læne dig op ad den forfejlede holdning, at det her med regnskabet, det betaler du revisor for, så det behøver du ikke beskæftige dig mig.

Det korte af det lange er at både du som leder, og realiteten din revisor, bør læse artiklen. Hvis du vil være proaktiv, kan du jo bede din revisor om at sende artiklen til dig. Så er du også sikker på, at han læser denne.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Advokat skriver Skriv dig op