Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Advokat Jacob Tøjner fra ditselskab.dk Ansvarsbegrænsning - IT-aftale - Begrænsning af ansvar - ansvarsbegrænsningsklausul - ansvarsfraskrivelse

Ansvarsbegrænsning - IT-aftale - Begrænsning af ansvar - ansvarsbegrænsningsklausul - ansvarsfraskrivelse

3,917 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
24 September 2009

Er du leverandør af IT ydelser, måske er du konsulent eller lignende. Du laver kontrakter med dine kunder, etc. Tænker du nogensinde på ovenstående element som en del af kontrakten..

Det bør du..

Formål:
Med en klausul omkring ovenstående emne, er det hensigten for dig som leverandør at begrænse det ansvar du kan i falde. Det er klogt  at overveje. Mellem erhvervsdrivende er der jo principiel aftalefrihed, og det vil sige, at vilkår i kontrakten skal respekteres. (Det skal dog siges, at aftaleloven giver dommeren mulighed for i et vist omfang at justere denne påstand, men udgangspunktet er i hvert fald klokkeklart.

Det ansvar du "nedskriver" eller fraskriver, er det ansvar du kan i falde ved normale handlinger eller mangel på samme i forbindelse med din opfyldelse af aftalen. Det er ansvaret for mangler ved det du laver, som klausulerne leverer, men ikke ansvaret for de skader som dine produkter påfører fysiske ting eller fysiske personer hos kunden eller andet steds. (Dette sidste er et produktansvar.) Du kan heller ikke begrænse det ansvar du ifalder ved at handle forkert "med vilje"... Indgår du en aftale om levering at konsulenttimer, og møder du ikke op, således at du misligholder aftalen, altså ikke ved at levere noget der ikke virker, men bare ved at blive væk, jammen så risikerer du at en dommer vil tilsidesætte denne misligholdelse.

Hvordan kan du begrænse dit ansvar:
Der er jo frihed til at aftale hvad du vil, men oftes ses fx. en begrænsning til det beløb du har fået for arbejdet, således at det værste der kan ske, er, at du ender med ikke at få noget ud af arbejdet. Dernæst ses ofte en tidsmæssig bagkant på ansvaret, og denne kunne være i måneder eller (sjældnere) i år...Når man sætter en beløbsmæssig begrænsning, så er det spændende at se, om man kan differentiere det beløb, der indgår i beregning af ansvarsbegrænsningen.. Det kan være at begrænsningen går på vederlaget for implementering, men ikke for efterfølgende bistand vedrørende driften. Det kan være diverse udgifter skal fradrages m.v.  Hvis du samtidig kombinere ansvarsbegrænsningen med elementet tid, kan du få nogle sjove resultater. man kunne forestille sig en klausul, der går på snitvederlaget i de sidste 6 måneder før erstatningskravet rejses... Jammen det kan jo være kravet rejses 4 måneder efter leveringen, eller 4 uger efter opstarten... det kan være til din gavn..

Med andre ord kan man sige, at det gælder om at anvende noget tid på at overveje scenarier. Det kan være komplekst, særligt hvis ens erfaring mest baseres på at skrive af efter kontrakteksempler man har fundet på nettet, eller set hos gamle arbejdsgivere... Og her kan en god sparringspartner komme ind i billedet.

Tænk over det, det kan virkelig være penge værd at drøfte denne del af en kontrakt med sin advokat.

 

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Advokat skriver Skriv dig op