Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Morten Lærkholm fra Transporteca.dk Købsaftale med producenter i Kina – et eksempel

Købsaftale med producenter i Kina – et eksempel

5,066 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
20 February 2014

Er du enig med din producent?

Hvis du importerer dine produkter fra Kina, og ikke har en klar købsaftale, som specificerer handelsbetingelserne med producenten, kan det blive en bekostelig affære.

Nystartede og mindre virksomheder i Danmark har ofte ikke aftalerne dokumenterede – jeg prøver her at give ideer til hvad sådan en aftale kan indeholde.

.

Danske importører bliver forvirret

I forbindelse med opstarten af en sammenlignings og bestillingsportal for søfragt fra Kina til Danmark, har vi talt med rigtig mange nystartede virksomheder om import af deres produkter.

Gennemgående er dokumentationen af købsaftalen imellem producenten i Kina og importøren i Danmark mangelfuld, og det skaber både frustrationer og unødvendige omkostninger.

Når man starter op, og ikke har store ordre, og det måske er første gang man skal benytte sig af leverandøren, kan det være svært at få udarbejdet en formel kontrakt. Og selv hvis man får lavet en kontrakt, er den stort set umulig at holde producenten i Kina juridisk op på senere.

Med alle de andre ting, man som startup eller mindre virksomhed har i tankerne, bliver aftalen med producenten derfor ofte kun til sporadiske e-mails med stor risiko for at vigtige emner ikke er fast aftalt. Er der så senere tvivl om hvordan aftalen egentlig skal tolkes, er det ofte til din ulempe som importør, da du står og skal bruge dine produkter.

.

En enkel checkliste kan gøre livet lettere

Uanset om du kan få en formel aftale på plads men din leverandør eller ej, så er det vigtigt at blive enig om nogle faste elementer, udover design og produktdetaljer, inden du endeligt bekræfter din ordre.

 1. Hvem er sælger? (firma, registreringsnummer, adresse, kontaktdetaljer)
 2. Hvem producerer produktet? (hvis forskelligt for sælger)
 3. Hvem er køber? (dine firma- og kontaktdetaljer)
 4. Hvilket produkt køber du? (evt. med reference til en produktspecifikation)
 5. Hvornår skal produktionen være færdig?
 6. Hvordan skal forsendelsen være pakket?
 7. Hvilke handelsbetingelser (Incoterms) handler i under? (f.eks. EXW eller FOB)
 8. Hvad er den aftalte pris? (under de ovennævnte handelsbetingelser)
 9. Hvordan skal du betale?
 10. Hvilke dokumenter skal producenten sørge for?
 11. Har producenten eksportlicens?

Det er selvfølgelig bedst hvis i kan dokumentere dette i en skriftelig aftale, men hvis det ikke er muligt, så sørg i det mindste for at du er 100% sikker på hvad svarerne er til disse spørgsmål, og så vedhæft dem til den endelige bekræftelse af ordren som senere reference for både dig og din leverandør.

.

Generelle betingelser

Udover svarerene på denne checkliste, kan det være en god ide at vedlægge eventuelle generelle betingelser.

Det skal være kort og præcist, og du skal som udgangspunkt regne med at de er mere til information end reelt et juridisk grundlag du senere kan gennemtvinge. Jeg har vedlagt et udkast til hvad de kunne være i eksemplet på en købsaftale med en producent i Kina.

.

Hvad nytter det?

Det er dig, som importør, som har interesse i at producenten lever op til dine forventninger, både hvad angår produktet, leveringstidspunktet og prisen.

Hvis du sikrer dig at i er enige om, og har samme forståelse af, de basale elementer i jeres aftale, så er der større sandsynlighed for at handlen og leveringen forløber som du forventer.

.

Når det kommer til transport

Nar produktionsdatoen nærmer sig er det tid til at få bestilt transport af forsendelsen. Meget import fra Kina er på enten FOB eller EXW handelsbetingelser. Det betyder blandt andet at du som importør er ansvarlig for at finde en speditør og bestille transporten. Med denne checkliste gør det livet meget lettere.

Det eneste du mangler et at få oplyst dimensioner og vægt på forsendelsen – så er du klar til at finde en speditør og prisen på transport. 

.

Et eksempel på en købsaftale

Som inspiration har jeg vedlagt mit bud på hvordan checklisten og de generelle betingelser kunne se ud. Dokumentet er på engelsk så du slipper for at oversætte det, hvis du benytter dig af det. Under punkt 7 – handelsbetingelser – har jeg skrevet EXW og FOB ind, her skal selvfølgelig kun stå det som i har aftalt (så slet den anden).

Hent dokumentet i Word format her:

 

8637.Manufacturing Agreement Import China.docx

Jeg skal gøre opmærksom på at dette ikke skal betragtes som juridisk bistand, og at jeg ikke kan holdes ansvarlig for de handler du indgår med dine leverandører. Det er dit ansvar. Men forhåbentlig kan dette eksempel hjælpe dig i den rigtige retning.

.

Referencer

Her er et par andre indlæg, som alle er relateret til transport og hvordan man finder en speditør til at tage sig af importen. Jeg håber de kan inspirere.

For at importere fra Kina skal producenten have eksportlicens

7 ting du skal vide for du booker stykgods med en speditør 

Godstransport for begyndere 

.

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Morten blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere