Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Jesper Norbøll fra MediaMouse Lønslave skal du være - og lønslave vil du blive

Lønslave skal du være - og lønslave vil du blive

6,555 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
25 March 2013

  Når man taler om hvad der skal til at fremme iværksætteri i Danmark, så hører og læser jeg oftest at man mener det kræver ændringer af "systemet". Der skal lavere skatter, afgifter og flere offentlige tilbud til iværksættere og virksomheder i vækst.

Men der er også en meget fundamental ting, som jeg syntes bliver bragt på banen alt for sjældent: Holdningen omkring iværksætteri og det er skabe sin egen virksomhed - eller som jeg meget groft kalder det: At forsørge sig selv. 

  "At forsørge sig selv" er noget jeg udelukkende støder på i sammenhæng med folk der er ansat. Får de løn til at dække familiens udgifter plus lidt ekstra til ferie, opsparing m.m. så siger man at de kan forsørge sig selv. Sat lidt på spidsen, så er det jo ikke helt rigtigt - for de er afhængige af deres arbejde og den løn som de får som ansat. Ergo må det jo være arbejdsgiveren som er den som forsørger...?

Jeg er, som størstedelen af folk i Danmark, vokset op med at skulle være lønmodtager. Forældre, skolesystemet m.m. er alt sammen gearet til at man skal ud og være lønmodtager. Planen var også at jeg skulle ud og have et arbejde som lønmodtager i form af elektronik-ingeniør - Men den plan fik jeg selv totalt spoleret (se mit tidligere blogindlæg "Jamen vil du bare være en taber?").

Et eksempel på dette er da min mormor sidste sommer spurgte om hvornår og hvor jeg skulle holde ferie. Jeg svarede så at det ikke blev noget med 3 uger sammenhængende, men nogle forlængede weekender da var det som ville kunne fungere, når mine kolleger skulle have mulighed for at holde deres ferier. Hun spurgte så om jeg da arbejdede meget, hvortil jeg svarer at jeg nok arbejdede omkring en 50-60 timer om ugen på det tidspunkt - hvilket jeg så lige skal skynde mig at skrive ikke er noget jeg syntes er "sejt" eller lignende, men det var nødvendigt. Min mormor svarede så, meget hovedrystende og bekymret, "Nå, ja... ja så går det jo ikke... Jeg var ikke klar over at det gik så dårligt.". Altså set med hendes øjne gik det rigtig dårligt. Når jeg ikke bare kunne holde 3 ugers ferie lige som alle andre, og der var behov for at jeg arbejder mere end gennemsnittet, så måtte det jo være fordi det gik dårligt i virksomheden. Jeg opgav endnu en gang at fortælle hende at virksomheden var i en vækstbølge og vi kæmpede for at holde os på forkanten af den bølge vi red på, så vi ikke tabte moment i en tid og branche, hvor rigtig mange virksomheder ellers oplevede nedgang. Så hun tror stadig at det går dårligt og den tanke får hun lov til at beholde sammen med en del af resten af min familie af lønmodtagere.

Jeg har hørt sætninger så som "Er du selvstændig? Hvorfor det? Vil du ikke have et arbejde?" og klassikeren: "Jamen, det ville da også være lettere, hvis du bare kunne få dig et arbejde."

Jeg har for mange år siden indset at ovenstående scenarie ikke kun er noget kun jeg støder på, men noget som rigtig mange iværksættere, freelancere og lignende jævnligt støder på. Det er simpelthen en holdning som vores samfund er bygget op omkring: Man skal være lønmodtager.

Det er disse holdninger der slår igennem igen og igen i alt hvad jeg ser, der med mine øjne, er "iværksætter-fjendtligt".
"Du skal være en del af fællesskabet" er lig at man skal være lønmodtager. Tag f.eks. bare den tilbagevendende sætning fra Helle & Co.: "Vi skal arbejde 12 minutter mere om dagen!". Men mange fagforeninger, politikere, medierne og navnlig store dele af det offentlige system glemmer en meget vital ting: Hvem skal ansætte disse lønmodtagere som de så gerne vil have vi alle skal være? Hvem skal skabe de praktik- og lærepladser som f.eks. en god håndværksmæssig uddannelse kræver?

Der skal en kraftig holdningsændring til i vores samfund, hvor det med at være iværksætter og selvstændig ikke sidestilles enten med at være en taber eller svindler, men en livsstil og det faktum at vores lands økonomi og - jeg hader dette ord - velfærdssamfund er dybt afhængige af disse mennesker, deres virksomheder, arbejdspladserne og den økonomi som de genererer både i og uden for landet.

MEN, det hjælper så ikke noget at alle vi selvstændige og iværksættere, som bl.a. hænger ud herinde på Amino, peger fingre af alle de andre. Vi bærer selv en pæn del af skylden og ansvaret. Set med mine øjne er der bl.a. en stigning af iværksættere som er lidt for "smart i en fart" og udelukkende og meget tydeligt kun er ude på at score en masse penge, uanset hvilke broer m.m. det vil kræve de brænder bag sig.
Det er den type som medierne elsker at skrive om, for så kan janteloven lige blive luftet med god grund. Så kan lønmodtageren sidde derhjemme med kaffekoppen i hånden og X Factor kørende i flimmerkassen imens man læser om ham iværksætteren som har tjent masser af penge, kørte i fede biler - og som i den sidste ende viste sig at være et dumt svin... For sådan er de jo alle de der iværksættere, når det kommer til stykket. Næ, så er det bedre at være en selvforsørgende lønmodtager med et godt stabilt 8-16 job.

Det kunne være vi alle skulle overveje en ekstra gang hvad vi egentlig gør for vores eget image som iværksættere - og hvad vi kan gøre bedre i forbindelse med dette.

Personligt set kan jeg se, at jeg i hvert fald skal løfte hovedet en tand højere og stå ved at jeg er iværksætter - og at jeg er stolt af det.
Jeg må indrømme at jeg i de sidste par år ikke har råbt højt om jeg var iværksætter, når jeg ikke var sammen med andre iværksættere. Simpelthen fordi jeg var blevet træt af at høre på kommentarer så som "Kunne du ikke få et arbejde?" og "Er du så blevet millionær?" (typisk kombineret med et hånligt grin). Og så også det med at skulle høre fra 3. part at nogen har ondt et vidst sted over f.eks. den bil jeg kører i og mener at der nok er noget fusk ind over, bare fordi de har hørt jeg er iværksætter. Så det blev et af mine nytårsforsætter fremover at svare noget i stil med "Jeg er iværksætter - Jeg driver en succesfuld virksomhed inden for den grafiske branche" og lade være med at tage andres fordomme til mig. Dem kan de få lov til at beholde for sig selv.

Jeg vil meget gerne høre hvad I andre har af holdninger omkring ovenstående. Så smid endelig en kommentar Geeked.

/Jesper

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jesper skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere