Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Mac får aldrig virus

13,059 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
23 February 2010

...og jorden er flad som en pandekage.

På Amino har jeg i de sidste par dage fulgt en debattråd, som egentlig startede ud med at en bruger havde haft et computernedbrud. Derfor drejede tråden over i backup og videre derfra over i bl.a. virus.
Og som så mange andre gange bliver sætningen "det var aldrig sket med en Mac" så luftet. Jeg har arbejdet i den grafiske branche, på henholdsvis den system/produktions-mæssige side og den kreative tide i snart 17 år. Jeg har været med til at opbygge større reklamebureauer og trykkeriers infrastruktur, hvor jeg mest beskæftigede mig med cross-platform - altså både Mac, PC og Unix.  

Og når jeg så i den omtalte tråd læser nedenstående indlæg fra en Mac-bruger til en PC-bruger....

   Jeg kunne også godt tænke mig at høre dine personlige erfaringer med Macs der er blevet ramt af seriøs virus, der har forsaget skader som havde fatale følger

...Jamen, så vil jeg da gerne komme med en lille historie fra mit liv, som jeg mener understreger hvor tåbeligt mange Mac-brugere opfører sig, når de fyrer sætningen "Mac går aldrig ned - og kan aaaaldrig få virus" af.

I slutningen af 90'erne arbejdede jeg hos en af Danmarks største Apple-forhandlere. Virksomheden var leverandør af grafisk udstyr til primært designere, reklamebureauer og trykkerier. Vi solgte primært Mac's, men der blev også solgt løsninger baseret på PC, SUN og SiliconGraphics. Og jeg kan da huske hvor meget vi gik og grinte af konsulenterne på den anden side af gangen som beskæftigede sig med PC'erne og konstant havde en fast rutine med "Har du husket at installere antivirus? - Er denne maskine scannet så den kan sendes til kunden?". På det tidspunkt var det højeste virusagtige, der fandtes til Mac noget som ikke var decideret skadeligt og navnlig ikke noget som kunne sprede sig selv via andet end disketter. Og når en Mac blev sjælden gang blev ramt af en virus, så var det typisk et lille program som lå i startup-mappen og så var det bare at slette det igen.

Men jeg husker navnlig også hvor det rystede os alle den uge hvor AutoStart9805 virussen ramte Danmark. Vi kendte intet til den før vi pludselig blev stormet at paniske kunder og det var en bølge som bare skyldede ind over os - det kom bare flere og flere tilfælde hurtigere end vi kunne nå at gøre noget ved det og vores leverandører kunne nå at levere antivirus-software til os.

AutoStart9805 var den første rigtige orm til Mac. Imodsætning til de små uskadelige virusser, så var denne et lumsk stykke kode som først og fremmest ikke blot spredte sig via disketter, men det kunne blive brændt med ned på CD'er, sprede sig via delte drev på netværket - og så gemte det sig sådan at det ikke lige var til at finde som man ellers kunne. Det lagde sig ned i masterboot-recorden på harddisken og derfra kørte som en del af MacOS. Symptomerne var at de inficerede computere havde meget aktivitet på harddisken og generelt bare blev langsommere og langsommere over tid, for til sidst at lave diverse "Bombe-fejl" og slet ikke ville starte op mere. Og det var et kæmpe problem, fordi ingen rigtig vidste hvad de skulle gøre. Ved de første mange tilfælde troede vi at det var en opdatering til MacOS som havde en fejl. Så vi tog jo bare ud til kunderne og reinstalleret OS'et. Og det virkede så også i nogle dage, hvorefter computeren var blevet inficeret igen af en anden computer på det samme netværk. Og da "Mac jo ikke kan få virus", så tog det ekstra lang tid før at der var nogen som overhovedet turde at åbne munden og forsøge at sige "jeg tror sgu´ at det er en virus...".

AutoStart9805 fik hurtigt øgenavnet "Hong Kong Virussen" - og i det navn er netop pointen i min historie.
Virussen blev for første gang detekteret og klassificeret i Hong Kong. Men det var EFTER at den havde inficeret en rigtig stor del af papirtryk industrien. Der var decideret aviser som i måneder ikke udkom fordi trykkerierne havde så store problemer med virussen at de simpelthen ikke kunne producere noget. Vi havde selv mange kunder, især større reklamebureauer, som var ramt rigtig hårdt. Og det var et mareridt at skulle "rydde op" i det ude hos disse kunder. Nogle af dem var simpelthen 100% inficeret; der var virus på stort set alle computere og fil-servere og deraf mistet mange vitale filer. De, dengang meget få, som havde en backup havde også enten virus på backup'en, eller også så var backup'en slet ikke taget, fordi den computer der skulle køre backup'en også havde fået virusen. Der var virus på CD'er og navnlig alle de SyQuest-skiver som næsten alle benyttede dengang.
- Og sjovt nok, så var det nogle steder næsten umuligt at få kunderne til at forstå at de bare SKULLE købe noget antivirus-software for at kunne få bugt med problemet - og at det ikke var nok bare at købe til én computer, men at alle computerne skulle have det før vi kunne komme problemet til livs. Og det blev så heller ikke bedre da vores leverandører efter to uger meldte ud at de var løbet tør og softwaren var i restordre (dengang downloadede man ikke bare software via internettet, men fik det leveret på disketter).

Den oplevelse ændrede min opfattelse af Mac fuldstændig - men åbnede også mine øjne for hvor snævertsynede vi alle havde været - Og hvor hurtigt man blev det igen; For da jeg senere hen i en periode arbejdede som sikkerhedskonsulent i en anden virksomhed, der var jeg bl.a. på et udkald et større reklamebureau som nærmest var blevet lagt ned af en virus som havde hærget deres servere til et stadie hvor de dårligt nok kunne starte op. Her fik jeg det rene deja vu, da jeg endnu en gang - 6 år senere - stod over for en "IT-ansvarlig" Mac-fanatikker og skulle til at forklare ham at det altså var deres Mac'er som spredte virussen og det ikke blot ville hjælpe at slukke de PC'er som regnskabsafdelingen sad med.

Så derfor er mit iværksætterråd i dag:
"Shit happens - And it will happen. Hvis du regner med det, så kan du også tage dine forholdsregler - eller også så er du i det mindste forberedt på at det kan ske."

/Jesper


Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jesper skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere