Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Jesper Norbøll fra MediaMouse Slap nu af !!! - Norbøll's iværksætterråd nummer 8

Slap nu af !!! - Norbøll's iværksætterråd nummer 8

2,266 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
02 January 2010

  I denne tid hvor en stor del af de normale lønmodtagere holder juleferie, blev jeg inspireret til at skrive dette blogindlæg.
For holder du som iværksætter selv ferie her i forbindelse med julen/nytåret?

Størstedelen af iværksætterne vil nok svare noget i stil med; "øhm...nogle af dagene...hvis jeg får tid....", hvilket heller ikke er så underligt set ud fra følgende perspektiver:
  - Nogle iværksættere har et fast job og driver deres virksomhed ved siden af det faste arbejde. Når de så holder ferie, så er det netop der hvor der er tid til at knokle igennem med deres egen virksomhed. Så ergo; ingen juleferie som sådan.
  - De iværksættere som udelukkende lever af deres virksomhed(er), har typisk en del jern i ilden og ting som skal afsluttes inden det nye år begynder. Så det at telefonerne er stille og mængden af emails, der skal besvares er aftaget, er en kærkommende lejlighed til at få ordnet nogle af de ting som man ikke lige når i de normale arbejdsdage.

Jeg hører selv til under den sidste kategori. Jeg holdt helt fri i selve juledagene, nytårsaftens dag og nytårsdag. De andre dage - inklusiv weekenden efter jul - har jeg delvist været på arbejde. Vi har haft en del opgaver som har er kommet ind lige inden jul fra kunder som har ønsket af få det udført inden årsskiftet. Det er det samme vi oplever hvert år, så på det punkt er det ikke nogen overraskelse og derved kunne planlægges til en vis grad. Jeg har også haft nogle interne projekter som skulle afsluttes eller følges op på til det nye år. Men jeg har dog stadig kun været delvist på arbejde, ligesom jeg holder fri dagen i dag (lørdag d. 2 januar) og i morgen. Derved har jeg 4 fulde fridage i træk. Groft set, så har jeg nok at lave til at fylde en hel arbejdsdag op både i dag og i morgen, men jeg har med vilje valgt at udskyde det til mandag.

Som iværksætter er det vigtigt at du indimellem lige kobler af, ellers risikerer du i den sidste ende at brænde ud, hade din egen virksomhed, få en depression, blive alvorligt syg med en blodprop eller noget endnu værre. Og det er derfor at jeg, selvom der stadig ligger noget arbejde og venter, vælger at tage de planlagte 4 dage i træk uden at ændre på planen.
Uanset hvem man er, og hvad man arbejder med, så kan man altså ikke holde mentalt til at arbejde non-stop. Hvis det hele går op i arbejde, også selv om du får din nattesøvn, så ender du med at brænde ud. Jeg har selv tidligere prøvet at være helt nede at ligge og bide i gulvtæppet og det er ikke noget jeg har lyst til at prøve igen. Dem som hørte mit foredrag på AminoTastic 2008 mindes nok de lidt detaljerne omkring mit valg imellem at afslutte en opgave eller tage på hospitalet - igen.

Jeg ved af erfaring at udbrændthed kommer snigende i skyggen af dig selv, så det kan være været svært at opdage før det sender dig til tælling. Udbrændthed kan ramme alle. Graden af det kan variere ud fra hvilken type person man er, hvad man beskæftiger sig med og hvor opmærksom ens kolleger og familie er på det - og hvor villig man er til at høre på dem og være ærlig over for sig selv. Man både hører og læser meget i medierne om stress og udbrændthed på arbejdspladser og hvordan medarbejdere og ledere bliver langtidssygemeldte, må omskoles, førtidspensioneres m.m. på grund af dette. Alt dette omhandler dog typisk kun "normale" lønmodtagere.
 
Jeg har mange gange hørt folk sige, at når man har sin egen virksomhed, så kan man selv tilrettelægge sin tid og det med at arbejde - og så er det noget helt andet. Det med at blive stresset og sådan noget, det kan man jo ikke blive når man selv er herre over hvad man laver... Eller hvad?
Men der tager man altså grueligt fejl: Jeg vil vove den påstand, at som iværksætter befinder man sig i højrisiko zonen for stress og udbrændthed. Der kan være mange grunde til stressen, men til udbrændtheden ligger der, set med mine øjne, en altafgørende faktor: At man brænder så meget for det man laver, at branden i den sidste ende kommer ud af kontrol.
Det bringer mig lidt tilbage til det jeg startede med at skrive i tråden; I denne tid er der mange iværksættere som benytter "fridagene" til at arbejde igennem. Jeg ved udemærket godt selv hvor meget man kan brænde for det man laver - jeg har været beskæftiget med iværksætteri i snart 16 år - så jeg kender lugten af et godt "iværksætter-bageri". Det er her hvor frokosten klares på 5 minutter foran computeren og hvor en kort arbejdsdag er en dag hvor man kommer i seng samme dag som man stod op.  Det er et narkotika som driver en i et gear som ligger langt over hvad man ville byde sig selv, hvis det var et normalt lønmodtager-job.
Men pas på - du kan komme ud på en livslang nedtur, hvis du lader narkoen lægge vejen for dit liv.

Så sørg for at få koblet af indimellem. Få tankerne skiftet over på noget helt andet end arbejde. Dette er ikke ment som om du nødvendigvis skal tage
på en uges ferie til et varm sted eller tilsvarende. En gåtur eller en køretur på enkelt time midt på arbejdsdagen en enkelt dag kan være fin for nogen, imens andre har brug for en hel weekend. Men en ting er sikkert; Du og din hjerne har brug for at have fri engang imellem.

Jeg har primært beskæftiget mig inden for forskellige områder i den grafiske branche. Og her er en stor del af ens arbejdsdag præget af kreativ tænkning, stramme deadlines og produktionsplaner som kan ændre sig med minutters varsel. Og jeg kan meget hurtigt mærke hvornår jeg har brug for et break og jeg kender konsekvensen af at presse mig selv for langt ud. Men der er perioder hvor jeg ikke har mulighed for at overholde det pga. stramme deadlines, opgaver som er kørt af sporet i produktionsplanen, projekter som ikke forløber som forventet m.m.. Men her forsøger jeg at være meget opmærksom på at jeg kører på et "overtræk". Så lige så snart der er mulighed for at få koblet af, så sørger jeg også for det. Så må hvad der ligger af opgaver ,som ellers "liiige" kunne klares, vente.

Det er meget forskelligt hvordan folk bedst kobler af. Men sådan som jeg ser det, så er det vigtigt at det er noget som du selv er helt herre over og hvor ingen kan stresse dig. Nogen gør det ved at løbe, styrketræne eller ved at spille golf. Personligt set så har jeg prøvet at løbe, hvilket jeg er en klovn til. Styrketræning er slet ikke min kop te. Og golf bliver jeg decideret stresset over - fordi jeg er et fjols til det og ikke har den nødvendlige tålmodighed.

Jeg har derimod to andre ting som jeg kan koble 100% af til:

  - Spille computerspil. Fordelen ved dette er bl.a. at det ikke er afhængigt af vejret.
Da jeg studerede spillede jeg rigtig meget forskellige adventurespil (nogen vil måske nikke genkendende til titler så som Kings Quest, Leisure Suit Larry, SpaceQuest m.fl.). Jeg har aldrig rigtig være til at læse romaner og lignende bøger, så disse spil har i stedet været en form for "interaktive bøger" for mig, som jeg har kunne lade mig opsluge af og derved få tankerne væk fra dagligdagen. Da jeg flyttede sammen med min første kærste, stoppede med at studere m.m. så aftog mængden af stunder med spillene også hurtigt.
Men inden for de sidste 2-3 år har de gjort et indtog i mit liv igen. Det er dog nu mest Xbox'en som jeg spille på nu, men det er stadig de lidt mere tankekrævende spil som jeg spiller (Hitman, Assasins Creed, Grand Theft Auto - og lige i disse dage; Secret Of Monkey Island Remake). Med en datter på 7 måneder, så er dette en fin form for afkobling for mig i og med at der nogen gange kan være tid til at spille i flere timer sammenhængende - andre gange kun i en 10-15 minutter. Men så er det godt at de fleste spil kan gemmes/pauses.

  - Modelflyvning. Dette er min altoverskyggende fritidsinterresse. Jeg har bygget og fløjet med modelfly siden jeg var omkring 10-12 år gammel.
Der har dog været nogle "pauser" undervejs, hvor det har tabt lidt af min interesse, men det er altid vendt tilbage. I starten var det små simple modeller som jeg byggede i balsatræ med elastik-motor eller som svævefly. Igennem årene er modellerne blevet større, fjernstyrede og brændstof-drevne, i takt med at økonomien også er vokset. I de sidste 5-6 år har det primært været fjernstyrede helikoptere som har haft min store interesse. Det er ikke bare det at flyve med modellerne som jeg kan lide. Jeg hygger mig med hele "processen" fra indkøb af dele og bygning af modellen, til at stå og nyde synet af den i luften. Derfor vil man heller aldrig kunne fange mig i at købe et ARF (Allmost Ready to Fly) sæt som nærmest bare skal hives ud af kassen. Selve det at finde de nødvendige dele og indkøbe dem er udfordring, bygningen er hygge og flyvningen er der hvor alt andet forsvinder for tankerne - hvis du ikke er mentalt tilstede i nuet og koncentrere dig om modellen så bliver det en trist dag for tegnebogen.


Mig og min modificerde T-Rex 450s Carbon.

Så, bottom line: Slap nu af engang imellem. Hvis du ikke allerede har en fritidsinteresse som du kan koble helt af til - så har du herved et nytårsfortsæt som du skal se at komme i gang med. Det kan kun gå for langsomt.
Lad være med at tage det samme dumme fejltrin som jeg selv gjorde for mange år tilbage: Det kan godt være at det i nuet virker smart, at kunne sige, at man er iværksætter, arbejder mindst 60 timer om ugen, at fridage kun er for "løn-tabere" og holder fri man når man bliver gammel. Men når man en sen nattetime på arbejdet sidder på tønden med blodet dryppende og tænker på hvordan man hurtigst kan slippe af med virksomheden og alle kunderne - så virker det sku egentlig ikke så smart alligevel Tongue Tied.

Nå ja, lige en anden ting som jeg faktisk kobler godt af til: At sidde her med min bærbare og bruge noget tid på Amino.
Det er også derfor du meget sjældent ser mig deltage i diverse skriftlige slagsmål herinde. De fleste brugere herinde er her primært fordi de i større eller mindre grad er intresseret i iværksætteri kombineret med andre sekundære grunde. Min sekundære grund er at jeg faktisk hygger mig med at skrive herinde.
- og jeg håber selvfølgelig derfor også at du hygger dig med at læse hvad jeg skriver og kan bruge det til noget Geeked.

/Jesper

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jesper skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere