Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs GR Consults Blog Mine første 100 dage som introvert netværker

Mine første 100 dage som introvert netværker

5,271 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
19 September 2018

Mine første 100 dage som introvert netværker

Da jeg for mere end 1½ år siden besluttede mig for, jeg ville være en strategisk og målrettet netværker, startede jeg nærmest fra scratch. Jeg havde længe gerne villet netværke mere målrettet, men anede ikke, hvordan jeg skulle gøre. Min erfaring med at netværke havde altid været tilfældig. Det foregik ved, jeg spurgte nogen, om de eventuelt kendte noget til et givent emne. Jeg tænkte ikke rigtig over, at jeg netværkede, selv om jeg i dag godt kan se, det var det, jeg gjorde. Men som selvstændig leverandør af HR-ydelser havde jeg brug for at ændre dette, fordi jeg godt vidste, det ville være godt for min forretning.  Salg på kold kanvas er ikke noget for mig, for det passer slet ikke til min personlighed. Desuden vidste jeg også godt, det ville være guld værd at have adgang til forskellige former for råd og hjælp, når nu jeg havde enkeltmandsfirma, og der ikke længere var kolleger at trække på.

Så i gang gik jeg. Da jeg ikke havde ret meget erfaring i at netværke strategisk, startede jeg med at inddele mit eksisterende netværk af tidligere kolleger og bekendte, jeg havde mødt i forskellige sammenhænge, i et Excel-ark. På den måde fik jeg et tydeligere overblik over, hvem jeg kendte, og hvad vi kunne hjælpe hinanden med. Nogle mødtes jeg med til netværksmøder, mens jeg med andre udvekslede fagrelaterede artikler eller hjælp på e-mail.

Senere begyndte jeg at søge information om og besøge fysiske netværk – nogle baseret på at skabe forretning og andre baseret på helt generelt at hjælpe hinanden med hvad, det nu måtte være. Det mundede ud, jeg valgte ét af de forretningsbaserede og meldte mig ind. Og da jeg alligevel var i gang, tilmeldte jeg mig også flere iværksætter- og kvindenetværk på Facebook, hvoraf nogle også udviklede sig til fysiske netværksmøder.

I starten gik det godt. Jeg nød at være i gang med at netværke, hjælpe andre og selv få hjælp, når jeg behøvede det. Det var så fantastisk lige at kunne skrive ud i en Facebookgruppe og kort tid efter have svar på sit spørgsmål. Det var en ny verden, der åbnede sig, og jeg nød endelig at vide, hvordan jeg skulle netværke. Men på et tidspunkt begyndte noget at ændre sig ligeså stille. Jeg kunne mærke, jeg var ved at få for meget af det gode og kørte træt. Det man også populært kalder netværkskvalme.

Pas på netværkskvalmen

Og ja, som sagt indtraf den hos mig. På en måde var det faktisk godt, fordi jeg på den måde fandt ud af, hvor min grænse gik. Jeg var endt dér, hvor jeg var med i alt for mange fysiske og online netværk.

Det er nemlig sådan, at jeg er introvert. Det betyder, jeg kun har en vis mængde energi til møder med andre mennesker. Selv om jeg synes, det er interessant og lærerigt at sidde og følge med i al den fantastiske information, der er i SoMe-grupper, samt opbygge og vedligeholde sine fysiske netværk blev det for meget. Det blev energidrænende, fordi jeg ikke fik nok tid for mig selv til at lade op.

Jeg indså, at jeg ikke havde været strategisk nok i alt det, jeg var gået ind i, så noget måtte gøres. Det var tid til en vurdering af og oprydning i alle grupper, jeg var medlem af, så jeg både kunne være i og vedligeholde netværk, uden det samtidig skulle tage energi fra alt andet, som jeg også gerne ville nå til min forretning og at passe min blog.

Det har givet mig noget erfaring, som jeg gerne vil dele videre til alle andre, der ikke får energi af at netværke.

 

 

9 tips til den introverte netværker

  • Slå notifikationer på dine onlinenetværk fra – på den måde styrer du lettere selv, hvornår du skal se nye opslag og kommentarer

 

  • Udvælg nøje de netværk, som du melder dig ind i, og sørg for, de komplementerer og ikke overlapper hinanden. Vær for eksempel med i ét, hvor I taler om ups and downs i livet som selvstændig, mens du i et andet fokuserer på at skabe mere forretning og nye kunder 

 

  • Accepter, at du ikke har energi til at gå til kaffe- og netværksmøder i et væk – udvælg nøje de personer, du inviterer eller accepterer invitationer fra

 

  • Overvej, hvor I mødes henne. Der kan hurtigt gå en del tid med transport også

 

  • Tænk over, hvad formålet er med at mødes med en given person. Hvad er det helt konkret for nogle spørgsmål, du har? Og er personen den rette til at svare på dem?

 

  • Bestem ud fra et return on investment-perspektiv, om den tid, du investerer, tjenes hjem i forhold til dine målsætninger, eller om tiden kunne være brugt bedre på noget andet

 

  • Anerkend, at du som introvert, er god til 1:1-møder – du er god til at skabe dybere relationer, når du møder andre mennesker – det er guld værd i networking

 

  • Via LinkedIn er der et hav af gratis morgen- og gå-hjem-møder samt workshops. Overvej nøje, hvilke du har brug for lige nu. Ellers kan det også nemt gå over gevind

 

  • Lad være med at bruge stimulanser som sukker og kaffe til at give dig ekstra energi. Det er en skrue uden ende, der kun holder dig frisk på en kunstig måde – lad hellere op hjemme, og skru ned for aktiviteterne

 

Når du læser ovenstående, kan du måske nærmest høre, hvordan indvendingerne pibler frem. Du vil måske tænkte: ”En kop kaffe skader da aldrig” eller ”Man kan aldrig vide, hvad der kommer ud af et kaffemøde. Det kan jo være, det fører noget interessant med sig”.

Og ja, det kan det. Problemet er bare, det bliver op til tilfældighederne, fordi du ikke har gjort dig klart, hvorfor du mødes med en given person, og hvad du kan give såvel som få ud af det. Og så du ender nemt med at bruge en masse tid, der kunne være brugt bedre på noget andet.

Og helt ærligt – den fælde er jeg selv faldet i flere gange. På et tidspunkt var jeg til et større netværksmøde med cirka 80 deltagere. Det foregik lige efter et 3-timers kursus, jeg også deltog i. Jeg blev og netværkede i 5 timer efter kurset. Jeg burde være gået efter et par timer, men jeg valgte at blive, ignorere min tiltagende træthed for liiige få en snak med endnu en interessant person. Resultatet udeblev ikke dagen efter, hvor jeg endte med at måtte holde det meste af dagen fri på grund af træthed.

Set ud fra mit return on investment var det ikke det værd. Havde jeg respekteret, at jeg som introvert ikke får mere energi af at møde mennesker, men derimod bruger af den, var jeg gået efter et par timer. På den måde havde jeg vedligeholdt nogle af de kontakter, jeg allerede havde, haft tid til at møde et par nye og ikke mindst haft energi næste dag til at skrive et blogindlæg til gavn for min forretning.

Så kære introverte netværker. Tænk over, og overvej, hvordan og med hvem, du netværker bedst muligt! Respektér, du ikke har uanede mængder af energi, og justér, så du hver dag har energi til det, der er vigtigst! Networking er en fantastisk disciplin – den skal bare bruges korrekt og med måde!

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Gitte skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere